۱۸ تیر ۱۳۹۱، ۱۱:۵۵

گزارش تصویری - تشریحی/

تالاب گندمان در خطر حریق گسترده/ وضعیت بحرانی تالاب

تالاب گندمان در خطر حریق گسترده/ وضعیت بحرانی تالاب

شهرکرد - خبرگزاری مهر: شرایط و وضعیت کنونی تالاب گندمان چهارمحال و بختیاری حاکی از آن است که این تالاب در خطر آتش سوزی گسترده قرار دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، تالاب گندمان در چهار محال بختیاری یکی از ۱۰ تالاب برتر پرنده نگری در ایران است که در دفتر بین المللی تحقیقات پرندگان آبزی لندن به ثبت رسیده است.

این تالاب که به عنوان زیستگاهی با ارزش در میان ۱۰۵ زیستگاه مهم پرندگان در ایران شناسایی شده، در شمار زیباترین تالاب های کشور و مهمترین کانون های گردشگری چهارمحال بختیاری قرار داشته و زیستگاهی منحصربفرد برای زمستان گذرانی و تخمگذاری پرندگان مهاجر و اسکان دائم پرندگان بومی محسوب می شود که قریب به ۱۵ گونه پرنده بومی و قریب به ۳۰ گونه پرنده مهاجر نواحی سردسیر شمالی با جمعیت های زیاد، انواع مارها و قورباغه ها و لاک پشت ها و پستانداران و ماهی ها را در خود جای داده است.

خشکی بی سابقه و صدمات وارده از یک سو و نبود امکانات و اعتبار لازم از سوی دیگر وضعیت تالاب گندمان را بحرانی و بسیار نگران کننده کرده به طوری که احتمال تکرار آتش سوزی گسترده مانند سه سال پیش در این تالاب وجود دارد.

خشکی تالاب گندمان

خشکسالی سالهای اخیر، افزایش درجه حرارت و تبخیر از جمله تهدیدهای طبیعی است که به همراه احداث سد و قطع حق آبه طبیعی، تالاب گندمان را در برابر تهدید آتش سوزی بسیار حساس و شکننده کرده است.

فعال محیط زیست و منابع طبیعی در چهار محال و بختیاری در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: تالاب گندمان سال اولی نیست که در خطر آتش سوزی است بلکه در چهار پنج سال گذشته تا کنون آتش وسوزی این تالاب را تهدید کرده و سال به سال وضعیت تالاب گندمان بحرانی می شود و احتمال وقوع پدیده آتش سوزی در این تالاب بیشتر می شود.

هومان خاکپور بیان داشت: همانطوری که سه سال پیش آتش سوزی تالاب گندمان را داشتیم متاسفانه به خاطر عدم تجهیز اطفاء حریق سازمان حفاظت محیط زیست آتش سوزی در حدود چهل روز ادامه داشت و خسارتهای فراوانی به تالاب زد که آثارش تا کنون و تا سالهای آینده نیز باقی خواهد ماند.

آتش سوزی تالاب گندمان(سه سال پیش)

وی بیان داشت: عوامل مختلفی دست به دست هم داده و این تالاب را در یک قدمی آتش سوزی قرار داده است و این عوامل باید بررسی شود.

وی عنوان کرد: این تالاب همانند بسیاری از تالابهای کشور قربان سوء مدیریت و عدم بهره برداری درست از محیط تالابی است.

این کارشناس منابع طبیعی اذغان داشت: عدم رعایت حقابه طبیعی یکی از مهمترین عواملی است که موجب خشک شدن تالاب شده و زمینه آتش سوزی را ایجاد کرده است.

خاکپور یادآور شد: سدی که  در تالاب چغاخور(تالاب بالادست گندمان) زده شده و حقابه طبیعی زیست محیطی تالاب گندمان را رعایت نکرده، تالاب را در مرحله اول رو به خشکی برده است.

وی اذعان داشت: در مرحله دوم عدم نظارت مناسب بر روی  چاههای آب مجاز یک از عوامل دیگر خشک شدن این تالاب است و میزان برداشت بالا موجب شده است سطح سفره های زیر زمینی تالاب به شدت پایین برود و این خشکی تالاب را تشدید کند.

وی ادامه داد: هنوز مدیریت مناسب بر روی میزان برداشت چاههای مجاز این تالاب لحاظ نشده و این در حالی است حفر چاههای غیر مجاز در اطراف تالاب را داریم که این چاهها نیز بدون هیچ نظارتی آب تالاب را بالا می کشند و این موجب تشدید خشک شدن تالاب و زمینه بروز آتش سوزی است.

وی اذعان داشت: نوع بهره برداری دامداران وتردد شکارچیان نیز از عومل دیگر است احتمال آتش سوزی را در این تالاب افزایش می دهد.

ورود دام و خشکی تالاب گندمان

وی ادامه داد: به رغم اینکه این تالاب بر روی کاغد به عنوان منطقه شکار ممنوع معرفی شده ولی متاسفانه حضور بیش از حد شکارچیان و دامداران را در این منطقه داریم وآتش روشن کردن این اشخاص در این تالاب می تواند موجب آتش سوزی شود.

خاکپور یادآور شد: ما به هر حال تمام این عوامل را داریم وکاری که سازمان حفاظت محیط زیست می تواند انجام دهد این است که اکیپ های گشت و مراقبت در این تالاب مستقر و بسیار هوشیارانه عمل و هر عاملی که منجر به بروز آتش سوزی شود را از آن جلوگیری کند و اگر احیانا آتش سوزی اتفاق افتاد در همان دقایق اولیه ان را مهار کند، چون اگر آتش سوزی در سطح تالاب اتفاق افتاد با توجه به اینکه خشکی در تالاب داریم، خسارت جبران ناپذیری به تالاب وارد می شود و این در حالی است که تا کنون حفاظت محیط زیست به عنوان متولی هنوز نتوانسته ناوگان اطفا حریق در حد شایسته یک محیط تالابی تجهیز کند که بعد بتواند با آتش سوزی ها مقابله کند.

وی ادامه داد: ما متاسفانه الان در حوزه سازمانها جنگلها و هم حوزه محیط زیست از یک یگان اطفاء حریق فوق آلعاده ضعیف برخورداریم واین موجب می شود که بعد از هرآتش سوزی خسارت جبران ناپذیری را داشته باشیم.

فعال محیط زیست و منابع طبیعی در چهار محال و بختیاری گفت: نبود تجهیزات مناسب زمان مقابله و مهار آتش را بالا می برد و این امر خسارتها را افزایش می دهد.

کد خبر 1644615

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha