حسن سپهرفر در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه80 درصد از پژوهش های میدانی این مهم انجام شده است اظهارداشت: این پرونده در سال جاری جهت ثبت در فهرست آثار ملی میراث معنوی ناملموس در قالب دانش و فنون ساخت چاقو به شورای عالی ثبت میراث معنوی ارسال شود.
وی با اشاره به اینکه در سال 90، معاونت صنایع دستی اقدام به تکمیل میراث معنوی در رشته حصیربافی کرده است، گفت: در همایش مربوطه این هنر اصیل و قدیمی استان که سابقه دیرینه دارد و در حال فراموشی بود، در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی در ادامه از تهیه فیلم هنر دستی چاقو سازی در استان خبرداد و اظهارداشت: مراحل اجرایی تهیه فیلم معرفی هنر چاقوسازی ارومیه و خوی در هفته آتی آغاز می شود.
سپهرفر افزود: در راستای تکمیل پرونده چاقوسازی در بازار تاریخی ارومیه برای ارائه به ثبت آثار و میراث معنوی، فیلمبرداری از بازارهایی که صنعتگران چاقوساز در آن فعالیت دارند، آغاز می شود.
چاقوهای ساخت ارومیه از نظر شکل و مرغوبیت متفاوت بوده و قیمت آنها نیز متغیر است و این صنعت به رغم ورود انواع چاقوهای خارجی به کشور با پایمردی استادکاران سخت کوش به حیات خود ادامه داده است.
این صنعت ظاهرا ساده، در زمان حاضر یکی از هنرهای دستی عمده شهر ارومیه و خوی را تشکیل می دهد و استادکاران در حال انتقال فنون این حرفه به نسل آینده هستند.
فولاد، استیل، فیبر، صدف، شاخ گوزن و حیوانات دیگر، ملیله و سیم مواد اولیه چاقوسازی را تشکیل می دهد و انواع سوهان، اره، سنگ سمباده، گیره، دینام، سندان، چکش و کوره از جمله ابزار کار این صنعت به شمار می رود.
اساتید این هنر دستی هنوز هم به رغم رسیدن به دوران بازنشستگی باخلق آثار برجسته در جهت حفظ اصالت و حیات صنعت دستی چاقوسازی تلاش می کنند و الگویی برای صنعتگران جوان محسوب می شوند.
نظر شما