به گزارش خبرگزاری مهربه نقل از تودی زمان، با تشدید بحران در سوریه، پیامدهای نامطلوب این بحران برای ترکیه نیز بیش از پیش آشکار می شود. بحران سوریه می تواند سه پیامد مهم برای ترکیه داشته باشد .
مقامات ترکیه درک درستی از قدرت خود ندارند
نخست آنکه با تشدید بحران در سوریه محدودیت نفوذ منطقه ای ترکیه نیز بیش از پیش آشکار می شود. هرچند ممکن است که مقام های حزب عدالت و توسعه با این موضوع مخالف باشند، اما دیگر آن زمانی که ترکیه خود را مهمترین بازیگر منطقه می دانست که می تواند شرایط منطقه را به دلخواه خود تغییر دهد به تاریخ پیوسته است.
مهمترین اشتباه مقام های ترکیه در قبال بحران سوریه این بود که در اعمال تغییرات بنیادین مورد دلخواه خود در سوریه ناکام بودند. به عبارت دیگر، مقامهای ترک در میزان اعمال قدرت نرم خود بر دمشق اغراق کرده بودند و تصور نادرستی داشتند.
چالش کردی و ضعف ساختاری ترکیه
دومین درس و پیامد مهم، مسئله کردستان است. ترس آنکارا از قدرت گرفتن یک دولت حامی حزب پ ک ک نشان می دهد که موضوع کردها و احتمال شکل گیری یک دولت کرد در مرزهای جنوبی هنوز هم پاشنه آشیل ترکیه به شمار می آید.
به عبارت ساده تر می توان گفت که ترکیه در 4 سال گذشته هیچ تلاشی برای اصلاح و دمکراتیک کردن قانون اساسی و ساختار سیاسی از خود نشان نداده تا بتواند به حل و فصل دلایل و ریشه های بنیادین بروز منازعه با کردهای این کشور بپردازد. ترکیه تنها با حل و فصل بنیادین معضل کردها در داخل خاک خود می تواند از آسیب پذیری بیشتر این کشور جلوگیری کند، در غیر این صورت بازیگران منطقه ای از این نقطه ضعف ترکیه استفاده خواهند کرد.
افزایش نفوذ اقتصادی، سیاسی و نظامی ترکیه در منطقه منوط به توانایی آنکارا در حل و فصل منازعات قومی خود است.
شعله ور شدن اختلاف قومی و مذهبی در داخل ترکیه
پیامد سوم بحران سوریه برای آنکارا به مسایل فرقه ای و مذهبی مربوط می شود. دولت ترکیه در سالهای گذشته تلاش فراوانی انجام داده بود تا خود را به عنوان یک بازیگر بی طرف در مسایل مذهبی و فرقه ای نشان دهد. اما سیاستهای ترکیه در قبال بحران سوریه شرایطی را فراهم آورده که هم اکنون بسیاری از مردم در کشورهای منطقه و حتی مردم ترکیه، این کشور را به عنوان یک بازیگر سنی می شناسند.
به گزارش روزنامه نیویورک تایمز در حدود 15 تا 20 میلیون علوی در ترکیه زندگی می کنند که بیشتر آنها از دولت بشار اسد حمایت می کنند. این امر بدین معناست که تسری بحران سوریه به داخل خاک ترکیه می تواند موجب شعله ور شدن اختلاف قومی و مذهبی در داخل ترکیه شود.
دولت ترکیه در سالهای گذشته خواستار ورود اسلام سنی به عرصه عمومی کشور بوده است که به نوعی با ماهیت قوانین سکولاریسم در این کشور منافات دارد. نکته جالب توجه اینکه ترکیه با دو کشوی برای به اصطلاح دمکراتیک کردن سوریه همکاری می کند که یکی ازآنها یعنی عربستان از سرکوبگرترین رژیمها در جهان است و دیگری یعنی دولت قطر یک پادشاهی مذهبی سنی است..
نظر شما