۲۱ مرداد ۱۳۹۱، ۹:۱۰

گفتگوی مشروح با مهر:

فوتبال کردستان درجا می زند/ خبری از معرفی استعدادهای جدید نیست

فوتبال کردستان درجا می زند/ خبری از معرفی استعدادهای جدید نیست

سنندج - خبرگزاری مهر: جایگاه پائین فوتبال کردستان در کشور، بی تفاوتی نسبت به داوران استان، انتقاد از کم کاری پیشکسوتان فوتبال، بی تفاوتی نسبت به استعدادیابی و همچنین نبود چشم انداز روشن برای آینده فوتبال کردستان از دغدغه های اصلی بهرام مهرپیما داور و مربی پیشکسوت فوتبال استان است.

به گزارش خبرنگار مهر، ورزش کردستان سرشار از وجود پیشکسوتان و قدیمی های رشته های مختلف است که در گذشته و در اوج کمبود امکانات با عشق و علاقه، جانانه برای ورزش و ارتقای آن زحمات زیادی کشیدند. بهرام مهرپیما جزء آن دسته از پیشکسوتان خوش نام ورزش کردستان است، وی که گلایه های زیادی از وضعیت حاکم بر ورزش کردستان، داوری و فوتبال دارد از جمله داوران موفق کشور است که به قول خودش تا به حال از سوی مسئولان ورزش استان تبریکی به وی گفته نشده است.

قرار مصاحبه با وی در کوتاهترین زمان ممکن عملی شد و وی با روی باز دعوت ما را در خبرگزاری مهر پذیرفت و بر سر مسائل مختلف داوری، فوتبال و مسائل پیرامون ورزش کردستان به بحث و تبادل نظر پرداختیم.

بهرام مهرپیما در شهرستان سنندج متولد شد و در همان شهر تحصیلات ابتدائی را پشت سر نهاد و در حالی که دو ماه از سال تحصیلی اول متوسطه را در دبیرستان رازی سنندج گذرانده بود، به علت موقعیت شغلی مرحوم پدرش، به شهرستان مریوان نقل مکان کرد.

مهرپیما از سال 1342 در باشگاه شاهین سنندج که دایی وی محمد صدیق بکری بنیانگذار و مؤسس آن بود با دنیای ورزش به ویژه فوتبال آشنا شد. وی در سال تحصیلی 47-46 با تشکیل نخستین تیم فوتبال در مریوان به عضویت تیم منتخب آموزشگاه های آن شهر درآمد و در اردیبهشت ماه 1347 در مسابقات قهرمانی آموزشگاه های استان که در سقز برگزار شد، حضور پیدا کرد.

در مهر ماه سال 1347 به همراه خانواده خود به شهرستان سقز منتقل شد و با ثبت نام در دبیرستان مهرگان (توحید فعلی) در کنار تحصیل به فعالیتهای ورزشی از جمله فوتبال و دو و میدانی ادامه داد و سال ها در عضویت تیم های منتخب آموزشگاه ها، جوانان، باشگاه تاج و پرسپولیس، تیم منتخب سقز و استان کردستان در مسابقات کشوری حضوری موفق داشت و از بازیکنان ثابت، مطرح و با اخلاق به شمار می رفت.

پس از اخذ دیپلم ادبی در سقز، سال 1357 برای ادامه تحصیل در رشته تربیت بدنی راهی همدان شد و در مدت اقامتش در همدان به همراه تیم باشگاه الوند در سال 1358 مقام نایب قهرمانی کشور را کسب کرد. در سال 1359 به تیم فوتبال شیشه همدان پیوست و موفق به کسب مقام قهرمانی باشگاه های همدان شد. مهرپیما در سال 1359 به دریافت مدرک مربیگری و داوری فوتبال و دو و میدانی نائل شد.

سال 1360 پس از فراغت از تحصیل به عنوان دبیر ورزش در سقز مشغول به کار شد و در کنار معلمی همچنان در تیمهای فوتبال و دو و میدانی سقز به فعالیت ورزشی خود ادامه داد و در امر مربیگری دو و میدانی نیز دین خود را به نوجوانان و جوانان سقز ادا کرد. مهرپیما با توجه به علاقه ای که به امر اطلاع رسانی ورزش داشت در سال 1361 خبرنگار مجله دنیای ورزش شد و با درایت، انتقادات و کاستی های ورزش سقز و استان را انعکاس می داد.

در سال 1361 از طرف فدراسیون فوتبال ایران از مهرپیما برای قضاوت در مسابقات فوتبال در سطح کشور دعوت به عمل آمد و هر ساله در آزمون های داوری که از سوی فدراسیون فوتبال ایران از داوران کشور انجام می شد مقام اول را کسب می کرد.

مهرپیما در سال 71-70 در کشور ژاپن به مدت یک سال اقامت گزید و با شرکت در مسابقه دو صحرانوردی 10 کیلومتر و در بین 192 دونده ژاپنی مقام یازدهم را کسب کرد. وی پس از بازگشت از ژاپن در مهرماه 1371 موفق به اخذ درجه ملی داوری فوتبال شد و به لحاظ استعداد، توانمندی و موفقیت هایی که در امر قضاوت های مسابقات فوتبال باشگاه های کشور از خود نشان داد، در سال 1373 در آزمونی که از سوی فدراسیون فوتبال از داوران بین المللی و ملی کشور به عمل آمد با بهترین رکورد مقام اول را کسب کرد و پس از معرفی به فدراسیون جهانی فوتبال FIFA نام بهرام مهرپیما به عنوان اولین داور بین  المللی از کردستان در فدراسیون جهانی فوتبال ثبت شد و با دریافت بین المللی داوری بزرگترین افتخار را برای فوتبال کردستان به ارمغان آورد.

از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا از وی در سال 1374 برای اولین قضاوت بین المللی به کشور امارات دعوت به عمل آمد و قضاوت هایی را در سطوح مختلف در چندین کشور آسیایی انجام داد. همچنین در سال های 74 و 76 از طرف فدراسیون جهانی فوتبال برای قضاوت مسابقات المپیک دانشجویان جهان به کشورهای ژاپن و ایتالیا دعوت شد.

مهرپیما در سال 1380پس از خداحافظی از داوری فوتبال به عنوان ناظر داوری در مسابقات لیگ برتر و مدرس داوری با کمیته داوران فدراسیون فوتبال ایران همکاری و فعالیت خود را ادامه داد. وی پس از 12 سال خدمت در آموزشگاه های سقز در مهرماه 1372 به سنندج و سپس در مهرماه 1374 به شهرستان کرج منتقل شد و در کنار داوری با تأسیس مدرسه فوتبال به آموزش فوتبال پایه مشغول شد و در نهایت پس از 30 سال خدمت در آموزش و پرورش، در سال 1388 به افتخار بازنشستگی نائل آمد.

مهرپیما گذشته از فوتبال از سال 1349 به مدت بیش از 20 سال از جمله دوندگان استقامتی سقز به شمار می رفت که بارها مقام قهرمانی و نایب قهرمانی در استان را کسب کرد و در مسابقات کشوری حضوری موفق داشت.

وضعیت داوری فوتبال در کردستان افت کرده است

وی در گفتگو با خبرنگار مهر در ابتدا به وضعیت داوری در کردستان اشاره کرد و گفت: اگر بخواهیم جایگاه و رشد داوری استان کردستان را در مقایسه با دهه 70 ارزیابی کنیم شاید از نظر کمیت حرکتی رو به جلو را داشته باشد اما برخلاف میل باطنی باید بگویم که از نظر کیفی موفقیت چندانی حاصل نشده است چرا که در دهه 70 حداقل چهار الی پنج نفر از داوران و کمک داران کردستان در لیگ جام آزادگان حضوری موفق داشتند اما در سال 90-91 صرفا یک کمک داور در لیگ برتر به کار گرفته شد آن هم نه بطور مستمر. پس این کارنامه ناموفقی در عملکرد کمیته داوران هیئت فوتبال استان بوده است چرا که در دهه هفتاد دو نفراز داوران کردستان موفق به اخذ درجه بین المللی شدند پس از گذشت 20 سال باید پرسید که اینک جایگاه داوری کردستان کجاست؟

این بازیکن و داور پیشکوست کردستانی افزود: تغییرات پی در پی در هیئت فوتبال همچنین در کمیته داوران، بی اعتنائی به داوران پیشکسوت استان و عدم استفاده از تجارب آنان، عدم برگزاری کلاس های آموزشی و توجیهی توسط مدرسین خبره، بی برنامگی و بی تجربگی، کمبود ناظران توانمند و آگاه و اشراف نداشتن بر عملکرد داوران جوان در شهرستانها، کم توجهی خود داوران در امر مطالعه جهت کسب دانش و از طرفی نداشتن برنامه ریزی مدون، تمرینات بدنی به منظور دست یابی به آماگی جسمانی لازم، بی انضباطی و ایجاد تنش نامطلوب و غیر ورزشی در بین داوران و به حاشیه کشاندن جایگاه داوری و از طرفی بی انگیزه شدن تعدادی از داوران جوان در استان، هریک به نحوی عامل ضعف داوری و جلوگیری از رشد داوری استان کردستان شده است.

مهرپیما ادامه داد: متاسفانه ما در داوری زیرساخت نداریم، هیئت فوتبال و کمیته داوران باید در مسابقات فوتبالی که در سنین پایه برگزار می شود در کنار آن و در خلال مسابقات به برگزاری کلاس های داوری اقدام کنند و با این کار خود سعی کند در جهت استعدادیابی افراد مستعد در زمینه داوری قدم مثبتی بردارد. یقین داشته باشید اگر استعدادیابی داوری را از سنین پایه شروع کنیم داوری ما دچار تحول خاصی خواهد شد و این کار نیازمند تعامل بین تربیت بدنی آموزش و پرورش و هیئت فوتبال است که انتظار می رود با ایجاد این رابطه راه تقویت داوری ما هموار شود.

جایگاه و نقش هیئت فوتبال در ارتقاء داوری

وی با اشاره به نقش و جایگاه هیئت فوتبال در راستای تقویت این عرصه عنوان کرد: بنده معتقدم هیئت فوتبال می تواند در رشد و شکوفایی داوری و فوتبال بسیار نقش آفرین باشد. هیئتی که بتواند روابط عمومی خوبی با فدراسیون داشته باشد می تواند از طریق همین ارتباط میزبانی شایسته برای مسابقات رده های سنی مختلف باشد. متاسفانه در حال حاضر در کردستان از نظر امکانات سخت افزاری و نرم افزاری در سطح قابل قبولی قرار نداریم، نبود زمین های مناسب، خوابگاه مجهز برای میزبانی مسابقات گواهی حرف بنده است. سال گذشته بنده به عنوان ناظر فدراسیون در مسابقات امیدهای کشور در قروه حضور داشتم که نبود خوابگاه برای ورزشکاران شرکت کننده باعث شده بود که آنها را در مدارس راهنمایی اسکان دهند. این ها بازتاب منفی برای هیئت فوتبال دارد و به فوتبال این استان ضربه می زند. وقتی استانی بتواند با میزبانی قوی وارد مسابقات شود قطعا فدراسیون نگاه ویژه ای به آن استان خواهد داشت و زمینه برای ارتقاء فوتبال آن در تمامی بخش ها فراهم می شود.

کار ذوالفقار نسب برای راه اندازی مدرسه فوتبال بسیار دیر انجام شد

وی به نقش پیشکسوتان فوتبال کردستان اشاره کرد و یادآور شد: حرکتی که از سوی دکتر بیژن ذوالفقارنسب شکل گرفته را به نوبه خود به فال نیک می گیریم. اما ای کاش حداقل 15 سال پیش این اتفاق می افتاد تا امروز شاهد ثمره آن می بودیم. می باید اشاره کرد در دو دهه گذشته جوانانی عاشق و مربیان بازیکن سازی همچون نادر دیوانی، خالد اشرفی، همایون قمری در فوتبال پایه حرکتی خوبی را از خود نشان دادند و بازیکنان خوبی را در عرصه فوتبال کردستان و ایران مطرح کردند اما متاسفانه کسی نه تنها از آنان حمایت و پشتیبانی نکرد بلکه به نوعی مانع زحمات آنان شدند.

این مربی و داور برجسته فوتبال کردستان افزود: این اقدام در کردستان تازگی و آغاز راه نیست بلکه در سایر شهرستانهای استان شاهد آن بوده و هستیم. در حال حاظر فضایی که دکتر ذوالفقارنسب ایجاد کرده مدرسه فوتبال است نه آکادمی! آکادمی شرایط خاص خود را دارد و به صورت شبانه روزی با امکانات مختلف به پرورش استعداد های کشف شده می پردازند. آکادمی دارای استخر، چندین زمین تمرینی،خوابگاه و سایر امکانات رفاهی و تمرینی است. در ایران از این دست آکادمی ها فقط در باشگاه های فولاد خوزستان و سپاهان اصفهان وجود دارد و مشغول فعالیت هستند. در حال حاضر آقای ذوالفقارنسب با عشق، علاقه و امید خاصی این کار را شروع کرده است و امیدوارم که در کار ایشان کارشکنی صورت نگیرد و موفق باشد و بتواند فوتبال کردستان را به رشد و بالندگی برساند. انتظار می رود حمایتی که از آقای ذوالقارنسب می شود قائم به فرد نباشد چون فوتبال پایه ما و مدارس فوتبال فقط مختص به آقای ذوالفقارنسب نیست. امید آن می رود که مسئولین مسیر پیشرفت را برای سایر مدارس فوتبال چه در سنندج و چه در شهرستانهای استان هموار سازند و به آنان نیز بها و توجه همسان داشته باشد.

ورزش کردستانی از بی برنامگی رنج می برد

وی عنوان کرد: این درد و مشکل تنها مربوط به فوتبال نیست بزرگ مرد مربی کشتی فرنگی ایران جمشید خیرآبادی در کجای کشتی استان قرار دارد. سامان طهماسبی را چرا به این روز انداختن تا ترک دیار کند و برای آذربایجان کشتی بگیرد. برادران مردوخی بسکتبال کردستان را در ایران مطرح و بلند آوازه کردند اینک چه جایگاهی در بسکتبال کردستان دارند؟ چرا نام و نشانی از کشتی، هندبال و فوتبال و همچنین دو و میدانی استقامتی بیجار در میان نیست. فوتبال قروه، کشتی فرنگی سقز یکی پس از دیگری رو به انزوا رفتن را در پیش گرفته اند آیا این ناکامی ها به نبود برنامه مدیریت ورزش در استان و شهرستانها بر نمی گردد، ولی متاسفانه متولیان و مسئولان ارشد استان به جای تلاش برای ثبات مدیریت در ورزش کردستان هر روز به این نابسامانی ها دامن می زنند.

مربیان بازیکن ساز و استعداد یاب کجا هستند؟

مهرپیما ادامه داد: متاسفانه تنگ نظری، ضعف در بدنه مدیریت ورزش و همچنین وجود حاشیه های مختلف در هیئت فوتبال استان کردستان باعث شده است که مربیان بازیکن سازی همچون نادر دیوانی در عرصه نباشند. در حال حاضر اگر نمایندگانی در لیگ برتر و یا در صحنه اول فوتبال داریم نتیجه زحمات مربیانی مثل نادر دیوانی و خالد اشرافی است. چرا باید اینها از صحنه فوتبال دور باشد. وقتی که ما نمی توانیم زمینه را برای استفاده از توان مربیان و پیشکسوتان این عرصه در خود استان فراهم کنیم سایر استانها از این ظرفیت ها برای توسعه و تقویت فوتبال خود استفاده می کنند و این یکی از بزرگترین مشکلات ماست که متاسفانه گوش شنوایی برای شنیدن هم پیدا نمی شود تا نسبت به این حوزه حساسیت بیشتری داشته باشد.

مدارس فوتبال و حضورهای مقطعی در تابستان

وی به وضعیت مدارس فوتبال در کردستان اشاره کرد و گفت: هرساله با پایان یافتن سال تحصیلی در اواخر خرداد ماه شاهد آن هستیم که مدارس فوتبال نه تنها در کردستان در سراسر کشور مثل قارچ رشد قابل توجهی خواهند داشت و عده ای بدون نظارت فدراسیون و هیات فوتبال اقدام به دایر کردن این مدارس می کنند. موسسین مدارس فوتبال باید بر اساس آیین نامه آکادمی های فوتبال دارای مجوز باشند و طبق مقرراتی که فدراسیون فوتبال وضع کرده حرکت کنند و در کنار آن هیات فوتبال باید کمیته ای را برای نظارت بر عملکرد این مدارس و بازدهی آنها مشخص کند و با تشکیل جلسات مختلف کارنامه این مدارس را بررسی کند.

مربی و داور پیشکسوت فوتبال استان کردستان بیان کرد: هیات فوتبال می تواند با ایجاد ارتباط میان ادارات مختلف و ارگانهایی که دارای امکانات ورزشی اعم از سالن های مسقف هستند، زمینه ای را فراهم کند که این مدارس در فصل سرما نیز بتوانند تمرینات خود را در داخل سالن ادامه دهند. این راهکار می تواند به استحکام و پایداری این مدارس کمک شایانی کند. مدارس فوتبال ما نیازمند کمک شهرداری ها و آموزش و پرورش هستند تعامل میان این ارگان ها نقش مثبتی در پیشرفت فوتبال کردستان دارد.

حضور شهرداری سنندج در عرصه ورزش

وی به اقدامات شهرداری ها و نقش آنها در راستای توسعه ورزش به ویژه فوتبال اشاره کرد و گفت: شایعه خرید تیم فوتبال و حضور لیگ دسته دومی کشور از سوی شهرداری سنندج را شنیدم. حضور شهرداری سنندج خود می تواند نقطه عطفی در ورزش کردستان باشد، اما باید گفت در گذشته هیچ گاه دست تکدی گری بسوی فدراسیون فوتبال به منظور واگذاری تیم دسته دومی از طرف فرد و با افرادی دراز نشد بلکه با تلاش افرادی چون مرحوم بهاالدین ادب و سایر همکارانش در سنندج و همچنین عابد کریمی در مریوان شاهد موفقیت ساینای سنندج و زاگرس سنندج در دسته سومی و خورشید زریوار مریوان در دسته دوم کشور بودیم متاسفانه با توجه به چرخه اقتصادی حاکم بر ورزش کشور به صورت خصوصی به ویژه فوتبال هیچگاه قادر به ادامه حیات و باشگاه داری نشدند. در این خصوص لازم بود مدیران ورزش استان با رایزنی های منطقی با نمایندگان سازمان های دولتی و شرکت های خصوصی آنان را وادار به همکاری و حمایت از هریک از تیم های ساینا و خورشید زریوار می کردند. ناگفته نماند سال 87 فدراسیون فوتبال امتیاز تیم دسته دومی را به نام تیم زاگرس کردستان واگذار کرد اما بدلیل ضعف مدیریتی، اقتصادی، فنی به دسته سوم و نهایتا از دور رقابتها حذف شد ولی امیدوارم فرد و یا افرادی که قصد راه اندازی و هدایت تیم فوتبال شهرداری سنندج را در لیگ دسته دوم کشور را دارند سانیا، خورشید زریوار و زاگرس را الگوی خود قرار داده و سیاستگذاری کلانی در این خصوص ارائه شود.

باشگاه داری نیازمند نظم و برنامه ریزی است

وی اظهار داشت: باشگاه داری همانند اتومبیلی است که نیاز به راننده توانمند فنی و خوش فکر و آشنا به قوانین و مقررات را دارد و گرنه درغیر این صورت یا به صخره برخورد می کند یا به دره سقوط خواهد کرد. امروز کردستان از غنیمتی همچون مهندس شهبازی استاندار ورزش دوست و بهنام نظری در راس هیات فوتبال سود می برد و به همین دلیل و در این راستا لازم است تا پیشکسوتان و عاشقان به پیشرفت ورزش در کردستان دست همیاری و همکاری را با آنان داده و از تنگ نظری و خود محوری پرهیز کنند.

مهر پیما ادامه داد: ما در سطح استان کردستان امروز مربیان و مدرسانی چون ذوالفقار نسب، شهرام مهرپیما، بهروز معینی، مصطفی نوبهاری و در سطح داوری فرج الله یثربی داور بین المللی، ناظر و مدرس فدراسیون فوتبال را داریم. بازیکنانی چون، امجد شکوه مقام، امیر خدامرادی ، ضیاءالدین نیک نفس، وریا غفوری، پویا سیف پناهی و همچنین محمد نصرتی در لیگ های برتر و دسته یک کشور در فوتبال کردستان شکوفا شدند. با توجه به اینکه شهردار خود از جنس فوتبال است انتظار می رود با استفاده از تمام پتانسیل های موجود در استان بتواند حضور موفقی در عرصه ورزش به ویژه فوتبال داشته باشد. امید آن است با حمایت مسئولین و پشتوانه سازی قوی، شهرداری سنندج بتواند به سمت حضوری فعال در فوتبال کشور حرکت کند.

چاپ کتاب پیشینه ورزش کردستان با محوریت سقز

مهرپیما به چاپ کتاب پیشینیه ورزش کردستان با محوریت شهرستان سقز اشاره کرد و افزود: زمانی که بنده معلم ورزش بودم در زمینه اطلاع رسانی ورزشی کمبود هایی را احساس کردم و همواره می دیدم که پیشکسوتان ما به دست فراموشی سپرده شده اند و یا جوانان ما افتخار آفرینان دهه سی و چهل را نمی شناسند و با توجه به اینکه عاشق ورزش و نوشتن در باره ورزش بودم و حضوری در حرفه خبرنگاری داشتم، اشتیاق پیدا کردم که کتابی را به عنوان پیشینه ورزش کردستان با محوریت شهرستان سقز را گردآوری، تهیه و به مرحله چاپ برسانم.

وی ادامه داد: هدف بنده صرفا فقط احترام به پیشکسوتان بود و برای چاپ این کتاب از تمامی دوستان کمک خواستم و اگر در کتاب عکسی از بنده مشاهده می کنید به خاطر معروف شدن شخی اینجانب نبوده و نیست بلکه خواستم خواننده بداند که برای تهیه این کتاب من نزد عزیزان پیشکوت رفتم و فقط خواستم سندیت داشته باشد. جلد اول این کتاب مختص به شهرستان سقز بود و انتظار می رود با کمک دوستان و پیشکسوتان و یاری خواستن از مسئولین ورزش کردستان بتوانم جلد بعدی را به سنندج و پیشکسوتان ورزش سنندج اختصاص دهم و این کار سنگینی است که نیازمند مساعدت و کمک همه پیشکسوتان ورزش است. ذکر این نکته را ضروری می دانم از کلیه دوستانی که با پیامک و تلفن به بنده ابراز محبت داشتند تشکر نمایم و گله می کنم از عده ای به اندازه کمتر از انگشتان یک دست که قصد داشتند بیشتر از آن چیزی که بودند و یا هستند بزرگ نمایی کنم.

نقش نمایندگان در توسعه ورزش به ویژه فوتبال کردستان حیاتی است

داور و مربی برجتسه فوتبال کردستان بیان کرد: با نهایت احترامی که برای تک تک نمایندگان مجلس که در ادوار گذشته به عنوان نماینده مردم استان کردستان در مجلس شورای اسلامی حضور داشتند قائلم اما به جز مرحوم مهندس ادب تا به حال هیچ کدام از نمایندگان حامی ورزش کردستان نبوده اند و همواره به فکر تثبیت جایگاه خود بوده اند تا خواسته های مردم به ویژه ورزشکاران .ما حتی شاهد نبوده ایم نماینده ای در جهت جذب اسپانسر برای تیم های رشته های ورزشی مثل بسکتبال و هنبال بانوان که حضوری موفق در عرصه های مهم کشوری را دارند قدم مثبتی بر داشته باشند و یا خوشان را به زحمت انداخته و تلاشی کرده باشند.

وی در پایان یادآور شد: شما نمایندگان سایر استانها را نگاه کنید با چه شوق و ذوقی در کنار ورزشکاران خود هستند و همواره آنها را مورد تشویق قرار می دهند. اما در کردستان متاسفانه این وضعیت به هیچ عنوان وجود ندارد. ولی انتظار می رود با حضور نمایندگان جدید آقایان سالار مرادی و احسن علوی در مرکز استان و سایر نمایندگان شهرستانها ذهنیت تلخ گذشته پاک شود و این عزیزان بتوانند سهمی در موفقیت ورزش کردستان و جوانان این مرز و بوم داشته باشند.

.................

گفتگو: زانیار دلیری

کد خبر 1670086

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha