به گزارش خبرگزاري مهربه نقل از ايسنا ، رئيس جمهور كه در اين بازديد از طرف غلامرضا آقازاده، رئيس سازمان انرژي اتمي، محمود حسيني، استاندار اصفهان و معصومه ابتكار، رئيس سازمان حفاظت محيط زيست، همراهي ميشد از نزديك در جريان مراحل طراحي و ساخت اين پروژه ها قرار گرفت.
دكتر محمد سعيدي، معاون امور بين الملل و برنامه ريزي سازمان انرژي اتمي در حاشيه بازديدآقاي خاتمي از تاسيسات غني سازي اورانيوم در نطنز درجمع خبرنگاران ازاين پروژه به عنوان قلب فرايند چرخه سوخت هستهيي در ايران ياد كرد و گفت: رئيس جمهور در اين بازديد از نزديك در جريان توليد دانش هستهيي كه توسط متخصصين داخلي، انجام شده است قرار گرفت.
وي با بيان اين مطلب كه پروژه نطنز بالاترين حد تكنولوژي در چرخهي سوخت به شمار ميرود تصريح كرد: اين پروژه براي تامين بخشي از سوخت هستهيي مورد نياز نيروگاههاي كشور براي راكتورهاي هستهيي كه در آينده تاسيس ميشود، و همچنين براي تامين سوخت آينده نيروگاه بوشهر ( پس از 10 سال) طراحي و اجرا شده است.
معاون امور بين الملل و برنامه ريزي سازمان انرژي اتمي با تاكيد بر اين كه در حال حاضر كليه مراحل غني سازي حتي ساختمان سازي در مجتمع غني سازي نطنز به حالت تعليق درآمده است تصريح كرد: تمامي قطعات و طراحي سيستم غني سازي توسط متخصصين داخلي، و شركتهاي توليد كننده و طراحي مهندسي داخلي انجام گرفته است.
وي گفت: مراحل اجرايي پروژه نطنز از سال 79 شروع شد و اگر ايران در دوران تعليق داوطلبانه فعاليت غني سازي نبود، اين پروژه سال گذشته به بهره برداري ميرسيد.
وي در پاسخ به سوالي در خصوص روند مذاكرات ايران و اروپا درباره مسايل هستهيي ايران گفت: قرار است در 21فروردين ماه كميته هستهيي تشكيل و ايدههاي ايران كه به طرف اروپايي پيشنهاد گرديده بررسي شود تا نتيجه آن براي تصميم گيري نهايي در خصوص ادامه مذاكرات در اوايل ارديبهشت ماه به كميتهي راهبردي ارائه شود.
دكتر سعيدي همچنين از بازديد رييس جمهور از دو سالن اصلي كه براي نصب سانتريفيوژها در كارخانه غني سازي اورانيوم نطنز مهيا شده است، خبر داد و افزود: در اين تاسيسات 50هزار دستگاه سانتريفيوژ نصب خواهد شد كه فقط تامين كننده سوخت يك نيروگاه هستهيي خواهد بود كه البته آژانس بينالمللي در جريان تمام مراحل ساخت آن قرار گرفته است.
وي گفت: در تاسيسات هستهيي ايران هيچ كارشناس و شركت خارجي حضور ندارد و كارشناسان روسي فقط در نيروگاه بوشهر فعاليت ميكنند.
معاون امور بينالملل و برنامهريزي سازمان انرژي اتمي ايران، تصريح كرد: تمام فعاليت صلح آميز هستهيي ايران توسط متخصصان جوان ايراني به ثمر رسيده است كه البته تاكنون به حالت تعليق درآمده است.
رييس جمهور پس از بازديد از اين مجتمع در جمع مسوولان و مديران اين پروژه، با ابراز خرسندي از امكان راهاندازي خط توليد سوخت هستهيي در اين مركز، گفت: اين حركت بزرگ كه با استفاده از فنآوري و تكنولوژي روز دنيا و به همت مديران پر تلاش ايراني صورت گرفته است، باعث عزت و سرافرازي ايران اسلامي است.
وي با تاكيد بر استفاده صلحآميز ايران از انرژي هستهيي و تنفر جدي بشريت از سلاحهاي اتمي، گفت: فنآوري هستهيي امروز به عنوان مادر دانشها محسوب ميشود و اين دانش نويني است كه در كنار آن صنايع و فنون ديگر نيز رشد ميكنند.
خاتمي افزود: بنابراين اگر ما مدعي پيشرفت و دانش هستيم، نميتوانيم در اين زمينه عقب بمانيم و بايد به سراغ انرژيهاي جايگزين انرژيهاي فسيلي برويم.
رييس جمهور گفت: ايران براي توسعه و پيشرفت با مشكلات و محدوديتهايي بسيار روبرو بود، اما با اتكا به لطف خداوند و با اعتماد به توان نيروهاي ارزنده و جوان داخلي توانست گامهاي بسيار بزرگي بردارد.
خاتمي افزود: تاسيسات نطنز و اصفهان نشان ميدهد كه كار بزرگي صورت گرفته است، ولي مهمتر از آن توان و شايستگي نيروهاي جوان ايراني است كه اگر به آنها ميدان داده شود و به آنها اعتماد شود، معجزه خواهند كرد.
رييس جمهور گفت: خوشبختانه بخش مهم و اساسي چرخهي سوخت در ايران تحقق پيدا كرده است و اين كار با انگيزه و هوش جوانان و دانشمندان ايراني صورت پذيرفته است و هيچ كس نميتواند اين مساله را انكار كند و ارزش اين توانايي و دستاورد بيش از هر چيز ديگر است.
رييس جمهور عصر روز چهارشنبه از تاسيسات فرآوري اورانيوم اصفهان UCF نيز بازديد كرد.
حجتالاسلام و المسلمين سيد محمد خاتمي، رييس جمهور پس از بازديد از مركز تحقيقات و توليد سوخت هستهاي اصفهان در جمع خبرنگاران حاضر شد و اظهار داشت: مذاكره با اروپاييان را ادامه ميدهيم و اميدواريم بتوانيم اين مسير را با منطق و فارغ از فشار قدرتهايي كه انگيزهي سوء آنها مشخص است به نتيجه برسانيم.
وي افزود: طبعا براي همه ما به خصوص آنهايي كه زندگي آرام براي همه بشر را خواستارند هيچ اصطلاحي چندش آورتر و تكاندهندهتر از سلاحهاي كشتار جمعي نيست و ويرانگري و فلاكتآفريني سلاحهاي هستهاي قابل قياس با ديگر سلاحها نيست.
خاتمي افزود: با كمال تاسف امروز زرادخانههاي سلاحهاي اتمي قادر است براي چندين بار كرهي زمين را از بين ببرد و يكي از وظايف مهم همهي صلحطلبان تلاش براي رهايي انسانيت از اين كابوس وحشتناكي است كه در هر لحظه همهي انسانها را در دلهره و ترس نگاه ميدارد و شايد مطلوبترين و مقدسترين كاري كه مورد خواست انسان امروز است اين باشد كه تلاش كند جلوي گسترش سلاحهاي اتمي گرفته شود و جهان امروز از سلاح ويرانگر خلع سلاح شود.
رييس جمهور ادامه داد: كساني كه صاحب آن زرادخانهها هستند و همواره در فكر توسعهي سلاحهاي هستهاي هستند و كساني كه با غرور همهي جهان و حتي اروپا را، اگر آنها در مسير خاص قدرتها حركت نكنند، تهديد به كاربرد سلاحهاي اتمي ميكنند و كساني كه با كمال تاسف تجربهي بكارگيري اين سلاح را كه فاجعهي آن از تمام فجايع جنگهاي طول تاريخ بزرگتر بود، اخلاقا به هيچ وجه حق ندارند كه ديگران را از دستيابي به فناوري هستهاي منع كنند.
خاتمي ادامه داد: امروز همان اندازه كه سلاحهاي اتمي وحشتانگيز و نفرتآور است فناوري (هستهاي) در مسير صلحآميز از پشتوانههاي اساسي توسعه است و بنابراين سبب رونق اقتصادي و فناوري در كشورها ميشود. به طوري كه اگر صاحب اين فناوري باشيم ميتوانيم با اطمينان خاطر شاهد توسعهي فناوري در تمام رشتههاي ديگر باشيم.
رييس جمهور در ادامهي صحبتهايش در جمع خبرنگاران تاكيد كرد: فناوري هستهاي در مسير صلحآميز حق همه ملتهايي است كه قصد توانمند شدن نه از نوع نظامي بلكه از نوع توانمندي علمي با اقتصاد پيشرفته را ميخواهند و به خصوص حق كساني است كه عضو NPT هستند.
خاتمي در ادامه با تاكيد بر نفي گسترش سلاحهاي هستهاي و با محكوم كردن استفادهي ابزاري از گسترش سلاحهاي هستهاي براي فشار آوردن به كشورهاي مستقل گفت: جمهوري اسلامي ايران با همت خود و با وجود فشاريي كه از هر سو براي محروم كردن او پيش آمده بود امروز شاهد فناوري صلحآميز هستهاي هستيم و در آستانهي توليد سوخت نيروگاه اتمي با همت و ابتكار فرزندان اين مرز و بوم هستيم.
رييس جمهور تاكيد كرد: وجود اين تاسيسات در اصفهان و تاسيساتي ديگري در نطنز كه امروز به اتفاق شما (خبرنگاران) مورد بازديد قرار داديم بزرگترين دليل بر اين است كه ايران به سوي انجام فعاليتهاي هستهاي غير صلحآميز منحرف نخواهد شد.
وي وجود سرمايهگذاريهاي آشكار و پيدا و در معرض ديد را نشاندهندهي اين امر دانست كه ايران قصد بهرهبرداري سوء از تكنولوژي هستهاي را ندارد.
رييس جمهور با بيان اينكه ايران نيز ميتوانست مانند بسياري از كشورها كه در خفا به فعاليت هستهاي ميپردازند اين كار را انجام دهد، يادآور شد كه ايران چون قصد استفادهي صلحآميز از تكنولوژي هستهاي را دارد از اين روش استفاده نكرده است.
خاتمي با بيان اينكه آمادگي استفاده از تكنولوژي صلحآميز هستهاي را داريم يادآور شد كه اين تلاش را براي تفاهم و تعامل با دنيا ادامه ميدهيم، براي رسيدن به توافقهاي منطقي تا آنهايي كه بدبينتر هستند اطمينان پيدا كنند كه ما به سوي سلاح هستهاي حركت نميكنيم و هم اين توقع را داريم كه به ما اطمينان كنند كه امنيت و پيشرفت ما تضمين شده است در اين صورت ما اين تعامل را با اروپاييان ادامه خواهيم داد و ادامه ميدهيم و اميدواريم بتوانيم اين مسير را با منطق و فارغ از فشار قدرتهايي كه انگيزه سوء آنها ثابت شده است هر چه زودتر به نتيجه برسانيم.
رييس جمهور اظهار داشت: براي جمهوري اسلامي ايران قابل پذيرش نيست كه صدها دانشمند كه مايه جانشان تكنولوژي هستهاي است و بدون كمك ديگران به آن دست يافتهاند را مدت زيادي قانع كند كه دست از فعاليت علمي خود بردارند.
رييس جمهور خاطر نشان كرد: در آينده نه چندان دور به ياري خداوند و با تفاهم با جامعهي جهاني فعاليت مشروع و قانوني خود را در همه زمينهها آغاز خواهيم كرد و آنچه را كه به دست آوردهايم با همت فرزندانمان حفظ خواهيم كرد و به دنيا نشان خواهيم داد كه به آنچه كه گفتيم پايبنديم و از پيشتازان مبارزه با سلاحهاي اتمي و تلاش براي برداشتن گام اول براي داشتن خاورميانه عاري از سلاحهاي اتمي خواهيم بود.
وي در خلال سخنانش از تمام دانشمندان و فعالان در زمينهي مسايل هستهاي تشكر و اظهار اميدواري كرد كه بهتر و بيشتر بتوانيم از اين تكنولوژي استفاده كنيم.
در ادامه خبرنگاري در خصوص وضعيت جاسوسان هستهاي سوال كرد، رييس جمهور در پاسخ اظهار داشت: اين را بايد از كساني كه پيگيري ميكنند سوال كنيد. در هر حال كساني هستند كه سوء استفاده كردهاند اما اينكه كار آنها در چه حدي باشد و در چه ميزان اهميتي باشد من اطلاعي ندارم و وزارت اطلاعات پيگيري كرده است و اميدواريم چيز بسيار عمدهاي نباشد.
از خاتمي سوال شد كه فكر ميكند ايران چه هزينهاي براي مسايل هستهاي پرداخت خواهد كرد، كه وي پاسخ داد: اميدوارم هيچ هزينهاي نپردازيم و بتوانيم با منطق با دنيا تعامل كنيم. ما چرخه سوخت هستهاي را خواهيم داشت. البته ميخواهيم با تفاهم و مذاكره به حق قانوني خود برسيم.
رييس جمهور در ادامه اظهار داشت كه در صورت پايبندي به تعهدات ميتوانيم از مذاكرات نتيجه بگيريم. ما تعليق داوطلبانه جامع را انجام دادهايم و اميدواريم دوستان اروپايي ما هر چه سريعتر به تعهد خودشان يعني داشتن حق ما براي دستيابي تكنولوژي صلحآميز هستهاي عمل كنند و حتي در اين زمينه به ما كمك كنند.
رييس جمهور تاكيد كرد: طبعا اگر عدم تعهد از سوي آنها بود آثار و نتايجي كه اين عمل نكردن به تعهد دارد متوجه خودشان ميشود و بايد آنها مسووليت اين عهدشكني را بر عهده بگيرند.
رييس جمهور تاكيد كرد: ما غنيسازي خواهيم كرد و از پايلوت شروع ميكنيم و اميدواريم اين گام همراه با پايبندي دوستان اروپايي به تعهداتشان باشد.
وي ادامه داد: پيشنهاد مفصلي را به اروپاييان تقديم كرديم. اين طرح، طرح جامعي است كه مراحل مختلفي دارد و تا توليد انبوه سوخت براي كارخانههاي توليد برق اتمي ادامه دارد.
رييس جمهور با اشاره به جلسه سوم فروردين ماه كميته راهبردي مذاكرات، آن جلسه را منفي ندانست و يادآور شد كه كار ادامه دارد وي گفت : جمعبندي اين جلسه را آقاي روحاني هر طور كه صلاح بداند در اختيار خبرنگاران قرار خواهد داد.
رييس جمهور در پاسخ به سوالي در خصوص ارائه امتياز از سوي آمريكا به ايران تاكيد كرد كه آمريكا به ما هيچ امتيازي نداده و هيچ امتيازي نميتواند همپايه با توقف غنيسازي باشد.
رييس جمهور همچنين اظهار داشت كه آنها بايد پاسخ دهند كه تاكنون به عنوان داروغه جهان ابراز نظر ميكردند كه چه كشوري به WTO بپيوندد. ميتوان اين را به فال نيك گرفته كه آمريكا در حال دست برداشتن از قلدري است و اگر گامهاي بعدي را بردارد گام مثبتي است والا آنچه كه ارائه شده امتياز نيست.
رييس جمهور در پاسخ به سوال ديگري تاكيد كرد كه تعليق غنيسازي خيلي طولاني نخواهد شد و به معني توقف نخواهد بود. اميدواريم زودتر با روند مذاكره به نتيجهي مطلوبي برسيم.
خبرنگاري در خصوص درخواست تغيير در NPT از سوي آمريكا سوال كرد كه رييس جمهور گفت: آمريكا نميتواند چنين پيشنهادي بدهد. كميتهاي تشكيل شد و گزارشي تهيه شد و ما هم به عنوان عضوي در آنجا نظر داديم گزارش تهيه شده بنا به خواست آمريكا به مدير كل ارائه شده است و ايشان به سازمان ملل تقديم خواهد كرد و در آنجا بحث ميشود.
رييس جمهور گفت: قطعا آمريكا قصد ايجاد محدوديت در NPT دارد و كشورهاي فراواني در دنيا هستند كه موافق اين محدوديتها نيستند.
خبرنگاري در خصوص رابطه سفر خاتمي به اصفهان و بازديد از مراكز هستهاي و سفر آتياش به فرانسه سوال كرد، خاتمي با نفي اين رابطه يادآور شد كه سفرش به دعوت يونسكو است و اين اولين باري است كه يك رييس جمهور دو بار در يونسكو حاضر ميشود.
رييس جمهور در عين حال مذاكره با مسوولان كشورهاي اروپايي را نفي نكرد و يادآور شد كه طبعا با سفر به فرانسه با مسوولان آن كشور مذاكره خواهد داشت.
وي تاكيد كرد: سفر من به دعوت يونسكو است و يك سفر كاري به اتريش دارم.
درمراسم بازديد رييس جمهور از سايت نطنز حدود 50 خبرنگار و عكاس داخلي و خارجي نيز حضور داشتند.
خبرگزاري رويتر با اشاره به ديدار رييس جمهور كشورمان و برخي از مقامات سياسي و نيز خبرنگاران خارجي و داخلي از تاسيسات غني سازي اورانيوم نطنز ، ورود اين تعداد خبرنگار داخلي و خارجي به تاسيسات غني سازي اورانيوم نطنز را ورودي غيرمعمول از سوي ايران عنوان كرده است.
در ادامه گزارش خبرگزاري رويتر آمده است كه در مدخل ورودي اصلي اين تاسيسات كه به شدت از آن محافظت ميشود، برخلاف آن چه كه پيش از اين اعلام شده بود هيچ نشاني كه تاييد كنندهي طبيعت پيچ در پيچ اين تاسيسات باشد، مشاهده نميشود.
رويتر در خاتمه با اشاره به بازديد رييس جمهور كشورمان و تني چند از مقامات رسمي ايران از اين سايت افزود كه خبرنگاران توانستند كه از ساختمانهاي اجرايي و اداري اين تاسيسات ديدن كنند.
آمريكا از اظهارات سيد محمد خاتمي رئيس جمهوري كشورمان مبني براينكه ايران هرگز از برنامه غني سازي اورانيوم دست نخواهد كشيد و به طور كلي ايده توقف دائم غني سازي را رد مي كند، انتقاد كرد.
به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از خبرگزاري فرانسه، آدام ارلي معاون سخنگوي وزارت خارجه آمريكا درخواست كشورش درمورد توقف كامل غني سازي اورانيوم درايران كه از آن مي توان براي اهداف غير نظامي و نظامي استفاده كرد را يكبار ديگر تكرار كرد.
وي افزود: سه كشور اروپايي فرانسه، انگليس و آلمان كه درحال مذاكره با تهران هستند به همراه واشنگتن معتقدند كه توقف كامل غني سازي و توقف كامل تلاشهاي ايران براي توليد سوخت هسته اي به تنهايي مي تواند اطميناني را كه ما انتظار داريم ، بدهد تا ما بتوانيم بگوييم كه ايران ازفعاليت سلاح هسته اي خود صرف نظر كرده است .
معاون سخنگوي وزارت خارجه آمريكا ازهرگونه اظهار نظر درمورد بازديد اخيرسيد محمد خاتمي رئيس جمهوري كشورمان از تاسيسات هسته اي اصفهان خودداري كرد.
ارلي گفت : درصورتي كه پايبندي به اصل شفاف سازي صورت پذير ديگر نيازي به ابزارو سائل حقيقي براي اثبات آن وجود دارد همچنانكه ديگرنيازي به اين همه سرو صداي تبليغاتي نيست .
همچنين شبكه خبري بي بي سي خبرداد وزارت امور خارجه آمريكا ورود خبرگاران به اين تاسيسات و مشاهدهي نزديك آنها از اين تاسيسات را رد كرد و حتي مدعي شد كه اقدام دولت ايران جهت صدور مجوز ورود خبرنگاران به اين تاسيسات يك برنامه رسانهيي نمايشي است .
بي.بي.سي با اشاره به اين موضوع كه در جريان ديدار رييس جمهور ايران و ديگر مقامات عالي رتبه كشورمان از تاسيسات غني سازي نطنز شمار قابل توجهي از خبرنگاران نيز وي را همراهي ميكردند افزود: آمريكا خواستار آن است كه ايران جهت انجام بازرسيهاي بينالمللي اين امكان را فراهم آورد كه دسترسي كاملي به تاسيسات هستهيياش صورت گيرد تا بدين وسيله نگرانيها در خصوص برنامه هستهيي ايران از ميان رود.
اين شبكه نيز اعلام كرده است آدام ارلي، سخنگوي وزارت امور خارجه آمريكا حضور بي سابقه خبرنگار و عكاس را در تاسيسات هسته اي ، نمايشي رسانه اي خوانده و مدعي شده است كه اگر ايران واقعا نسبت به اثبات شفافيت خود در برنامه هستهيياش جدي است بايد به تمامي پرسشهاي برجسته آژانس بينالمللي انرژي اتمي پاسخ دهد.
نظر شما