به گزارش خبرنگار مهر، صنعتی شدن به عنوان عاملی که اثرات آن در همه بخش ها بویژه در بخش اقتصادی احساس و باعث تحرک قسمت زیادی از منابع مالی برای توسعه اقتصادی می شود.
براین اساس در دو دهه اخیر استقرار صنایع در روستا در قالب شهرکها و نواحی صنعتی با هدف دستیابی به توسعه روستایی مورد توجه برنامه ریزان و مسئولان کشور قرار گرفته است.
در این ارتباط مدیرکل امور روستایی و عشایری استانداری گیلان گفت: از سیاست های اساسی دولت در توسعه روستایی تنوع بخشیدن به اقتصاد روستا، جلوگیری از مهاجرت بی رویه از مناطق روستایی به مناطق شهری، کاهش نابرابری های فضایی بین مناطق شهری و روستایی است.
عیسی مهدوی افزود: این اهداف کلی در قالب برنامه ها و طرح ها تدوین و به صورت هدایت شده در بخش های مختلف کشور بویژه در نواحی روستایی در حال اجراست.
لزوم توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی در شهرکها و نواحی صنعتی
وی اظهارداشت: صنعتی شدن روستایی در چارچوب طرح جامع ملی و نیز افزایش نرخ صادرات برای ایجاد تعادل در تراز پرداخت ها با سه هدف عمده اصلاح درآمد سرانه، کاهش بیکاری و کاهش عدم تعادل بین منطقه ای امری اجتناب ناپذیر در فرآیند توسعه اقتصادی است.
مدیرکل روستایی و عشایری استانداری گیلان ادامه داد: با توجه به این مهم در دو دهه اخیر استقرار صنایع در روستا در قالب شهرکها و نواحی صنعتی در دستورکار مسئولان و برنامه ریزان کشور قرار گرفته است.
صنایع روستایی به دلیل ایجاد اشتغال، افزایش درآمد و کاهش فقر در جامعه روستایی بویژه در جوامعی که اقتصاد کشاورزی حکم فرماست از اهمیت بسزایی برخوردار است.
مسائل و مشکلات زیستی، اختلاف درآمد و سطح زندگی بین جوامع شهری و روستایی که از عوامل مهم مهاجرتهای روستایی - شهری است، بسیاری از برنامه ریزان را به اتخاذ استراتژیهای جدید توسعه روستایی بویژه صنعتی کردن روستاها واداشته است.
بنابراین باید به متنوع سازی اقتصاد روستایی و کارا کردن آن از طریق ایجاد انواع فعالیتهای اقتصادی به خصوص صنعتی کردن روستاها توجه کرد.
استقرار صنایع در روستا به عنوان یک کاتالیزور رفع مشکل بیکاری عمل می کند
یک کارشناس برنامه ریزی توسعه روستایی در این زمینه گفت: صنعتی شدن مناطق روستایی به عنوان یک کاتالیزور برای ایجاد اشتغال، افزایش درآمد و همچنین به جهت رفع مشکل بیکاری برای مناطق محروم روستایی محسوب می شود.
مهدی طاهری افزود: توسعه صنایع فرآوری در مناطق روستایی و گسترش فعالیتهای غیرکشاورزی عاملی در افزایش رفاه، تامین کالاها و خدمات ضروری برای خانوارهای روستایی به شمار می رود.
وی با اشاره به اینکه تاثیرات و نفوذ صنعت در مناطق روستایی ضمن ایجاد اقتصادی فعال می تواند دارای اثرات تکاثری باشد، اظهارداشت: بر این اساس صنعتی شدن می تواند نقش بسیار مهمی در توسعه روستایی از طریق افزایش تولیدات روستایی، بهره وری، ایجاد فرصتهای شغلی، تامین نیازهای اساسی و ایجاد پیوند با دیگر بخش های اقتصادی ایفا کند.
این کارشناس برنامه ریزی روستایی گفت: کوشش برای تمرکززدایی پاره ای از صنایع به خصوص صنایع تبدیلی برای استفاده بهینه از منابع محلی برای افزایش تولید و مصرف در ابعاد محلی حرکتی ضروری جهت حصول به توسعه روستایی است.
صنعت اصلی ترین ابزارتوسعه مناطق عقب مانده و محروم تلقی می شود
صنعت امروزه به عنوان اصلی ترین ابزار در توسعه و به ویژه توسعه مناطق عقب مانده نقش محوری را به خود اختصاص داده است.
بنابراین کشور ایران به ویژه استان گیلان برای تقویت ساختاری خود باید صنایع روستایی را توسعه دهد زیرا این دسته از صنایع در توسعه و رشد مناطق روستایی و تعادل بین شهر و روستا ازاهمیت زیادی برخوردارند.
به طوریکه رشد و توسعه بخش کشاورزی افزایش درآمد و سطح رفاه روستائیان، کاهش روند مهاجرت از روستا به شهر و استفاده بهینه از منابع موجود در منطقه را به ارمغان خواهد آورد.
ایجاد و گسترش صنایع در مناطق روستایی و طرح آن به عنوان یک جریان تولیدی وسیع، همه جانبه و در جایگاه مکمل و پشتیبان بخش کشاورزی و افزایش درآمد شاغلان این بخش و همچنین یک جانشین نیرومند برای جذب نیروی کار مازاد بر فعالیتهای کشاورزی در مناطق روستایی از اهداف اصلی ایجاد صنعت روستایی است.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی گیلان به پیامدهای اقتصادی شهرکها و نواحی صنعتی روستایی اشاره کرد و گفت: بدون شک ایجاد فرصتهای شغلی، افزایش درآمد روستائیان و کاهش فاصله زندگی بین ساکنان شهر و روستا از مهمترین دلایل شکل گیری این مراکز است.
مجید عباسیان امین افزود: تاثیر ایجاد شهرکها و نواحی صنعتی روستایی در ایجاد اشتغال و افزایش درآمد به طور مستقیم و غیرمستقیم موثر است.
وی اظهارداشت: در این مراکز تعدادی از روستائیان یا به صورت سرمایه گذار و یا به صورت اشتغال در کارگاه ها به درآمدهای جدیدی دست می یابند، بر این اساس شهرکها و نواحی صنعتی با کشش درآمدی بالاتر باعث جذب نیروی کار مازاد روستایی می شوند.
مدیرعامل شهرکهای صنعتی گیلان اثرات درآمدزایی را یکی از اهداف مهم استقرار صنایع در نواحی روستایی دانست و یادآورشد: با توسعه صنایع به ویژه واحدهای تبدیلی باعث بهبود زندگی روستانشیان خواهد شد.
مهاجرتهای روستائیان به شهر یکی از بزرگترین معضلات کشور است
به این ترتیب مهاجرتهای روستائیان به شهر یکی از بزرگترین معضلات کشور محسوب می شود به نحوی که هر ساله تعداد کثیری از جوانان روستایی برای یافتن شغل و درآمد به سوی شهرها مهاجرت می کنند.
به منظور رفع این مسئله یکی از مهمترین اهداف ایجاد شهرکها و نواحی صنعتی افزایش ماندگاری جمعیت در مناطق روستایی و جلوگیری از مهاجرت روستائیان به شهرهاست.
شهرکها و نواحی صنعتی روستایی تاثیر کاملا مثبتی بر مهاجرت روستائیان داشته و نه تنها ایجاد آنها مانع مهاجرت روستائیان شده بلکه موجب جذب افراد غیر بومی اعم از سرمایه گذار، مهندس، تکنسین و کارگر شده است.
ایجاد اشتغال و پیروآن رضایت شغلی و ثبات درآمدی نیز از پیامدهای مهم صنعتی شدن روستاهاست و باعث افزایش میزان ماندگاری در روستا می شود.
همچنین نبود اشتغال مولد در روستا از دیدگاه بسیاری از نظریه پردازان اقتصادی می تواند به عدم برخورداری از امنیت شغلی و در نهایت به مهاجرتهای روستایی منجر شود با وجود این یکی از مهمترین اهداف توسعه شهرکها و نواحی صنعتی روستایی ایجاد اشتغال مولد و پایدار برای حصول به امنیت و رضایت شغلی روستائیان است.
تنوع بخشی به فعالیتهای غیرکشاورزی عاملی تاثیرگذار در کاهش فقر روستایی است
ایجاد هر ناحیه صنعتی در مناطق روستایی همراه با گسترش خدمات زیرساختی است. راه مناسب، شبکه انتقال برق و مخابرات، موسسات خدماتی حمل و نقل و مانند آن از پیش نیازهای ایجاد شهرکها و نواحی صنعتی بوده و به تبع ساکنان روستایی پیرامون این نواحی نیز از این مزایا بهره مند می شوند.
به هر حال درآمد حاصل از فعالیتهای کشاورزی در گیلان برای برخی افراد ممکن است اشتغالی در حد معیشت ایجاد کند، بدون شک تنوع بخشی به فعالیتهای غیرکشاورزی رامی توان عاملی تاثیرگذار در کاهش فقر روستایی دانست.
نظر شما