۲۵ شهریور ۱۳۹۱، ۱۲:۱۴

مهر گزارش می دهد؛

احیای کشاورزی ارگانیک در اردبیل/شکوفایی تولید ملی و ظرفیت پنهان صادرات

احیای کشاورزی ارگانیک در اردبیل/شکوفایی تولید ملی و ظرفیت پنهان صادرات

اردبیل – خبرگزاری مهر: استان اردبیل یکی از مهمترین قطبهای کشاورزی کشور است که با آغاز احیای کشاورزی ارگانیک یا طبیعی با تولید کودهای "ورنی کمپوست" می تواند علاوه بر افزایش تولید کیفی و کمی و شکوفایی ظرفیت صادرات، سلامت غذایی جامعه را تضمین کند.

به گزارش خبرنگار مهر، کشاورزی ارگانیک یا طبیعی نوع خاصی از کشاورزی است که بدون بهره گیری از هر گونه کودهای شیمیایی مراحل سه گانه کاشت، داشت و برداشت محصول کشاورزی را طی کرده و مقدمه این کشاورزی اشرافیت به شناخت گیاهان مختلف و پیدا کردن زمینه مناسب برای کاشت آن از جمله خاک، آب و کود طبیعی است.

به تازگی کشاورزی اردبیل با تحول عمده و ریشه ای مواجه بوده که نه تنها از سوی مسئولان حوزه کشاورزی استان برنامه ریزی نشده بلکه با مطالعه و خلاقیت یک هموطن غیر اردبیلی شکل گرفته است.

ایده کشاورزی طبیعی با کمک کود ورمی کمپوست مدت کوتاهی است که کارگروه های توسعه کشاورزی استان را حال و هوای خلاقانه بخشیده و به دلیل تاثیرات عمیق اجرای این طرح امید تازه ای در بین کارشناسان کشاورزی استان به وجود آورده است.

خروج سموم از محصولات کشاورزی در آینده نزدیک

کود ورمی کمپوست یک کود تولید شده توسط کرم " آیزینیا فوتیدا" است که می تواند با کمترین هزینه، غنی ترین کود از نظر مواد غذایی را تدارک ببیند. این نوع خاص کرم به سبدی از کودهای حیوانی گاوی پوسیده شده تزریق و از مواد غذایی این کود تغذیه می کند و نهایتا مدفوع کرم پهن گاوی را به کودی تبدیل می کند که بی ضرر ترین کود برای طبیعت گیاه است.

این کود پس از جداسازی کرم ها از مخلوط ذکر شده، در بخش کشاورزی استفاده می شود و کرمها مجددا وارد چرخه تولید کود می شوند که به دلیل زاد و ولد قابل توجه صرفه جویی اقتصادی برای تولید کننده فراهم می کند.

مدیرعامل شرکت کاکا و مجری این ایده در استان اردبیل در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: کودهایی که کشاورزان استفاده می کنند سرشار از مواد سمی و تخمهای علف هرز است و به همین دلیل علاوه بر صدمه به کیفیت محصول زراعی، زحمت بسیاری را در مرحله برداشت محصول تحمیل می کند.

سید رضا منتظری تصریح کرد: در گذشته ای نه چندان دور محصولات باغات و مزارع عطر و طعم خاصی داشت که امروز مردم نمی توانند به دلیل مصرف بی رویه کودهای شیمایی آن را تجربه کنند.

وی افزود: در صورتی که کشاورزی کشور به مانند کشورهای پیشرفته به سمت کشاورزی طبیعی حرکت کند، زحمت کشاورز با صد در صد کیفیت به خانه هموطنان خود می رود و مشکلات جانبی سلامت و بهداشت استفاده از کودهای شیمایی ریشه کن خواهد شد.

منتظری در خصوص ایده کود ورمی کمپوست اضافه کرد: در حال حاضر این طرح در 93 فارم در سراسر کشور اجرا می شود و برای اولین بار در استان اردبیل اجرای آن پایه ریزی شده است.

چهار ماه پروسه زمانی تولید کود

مدیر عامل شرکت کاکا اضافه کرد: هر کرم حدود یک الی پنج گرم وزن دارد و روزانه برابر وزن خود تغذیه می کند و با توجه به این موضوع پروسه زمانی تولید کود چهار ماه است.

وی تصریح کرد: برای یک محیط چهارصد متر مربعی، 500 کیلوگرم و 70 تن کود پوسیده شده نیاز است که پس از طی چهار ماه 60 تن کود ایجاد می کند که میزان تولیدات فعلی شرکت کاکا در ماه 100 تن است.

منتظری با بیان اینکه کرم در محیط تاریک می تواند به حیات خود ادامه دهد، ادامه داد: بهترین دما برای نگهداری 25 درجه سیلسیوس است که تا 14 درجه سیلسیوس هم مشکلی ایجاد نمی کند.

وی با اشاره به لزوم آبیاری مداوم مخلوط پهن و کرم برای تولید کود و هوادهی آن، تاکید کرد: آبی که به کود ایجاد شده داده می شود به خاطر ساختار خاص آن سریعا نشت نمی کند و گیاه به میزانی که نیاز دارد آب را جذب می کند که این مهم می تواند در صرفه جویی آب که در این استان از اهمیت ویژه ای دارد، کمک قابل توجهی به کشاورز بکند.

منتظری با بیان اینکه این محصول مقدمه تولید محصولات دیگر از جمله چای ورمی کمپوست است، ادامه داد: چای ورمی می تواند جایگزین سمپاشی شیمیایی درخت شده و تمامی آفات آن را از بین ببرد و کیفیت میوه تولیدی را حداقل سه برابر افزایش دهد.

وی معتقد است به دلیل هزینه های کم شروع کار و نامحدود بودن گستره تولید، کود تولید شده می تواند به یکی از بهترین منابع درآمدی روستاییان تبدیل شود.

تنها کود فاقد بوی تولید شده در کشور

منتظری با اشاره به بی بو بودن کود تولیدی با وجود استفاده از پهن گاوی متذکر شد: در این کود از نوع خاصی از باکتری به نام "EM " استفاده شده است که علاوه بر اینکه بوی بد را از بین می برد می تواند به هوادهی کود نیز کمک قابل توجهی بکند.

وی افزود: این باکتری در کشور وجود ندارد و به صورت کاملا طبیعی و بی ضرر برای انسان و موجود زنده توسط خود شرکت تولید می شود.

ورمی کمپوست پیش نیاز توسعه صنایع تبدیلی است

اما موضوعی که در طول گزارش ورمی کمپوست اهمیت ویژه ای داشت اظهارات منتظری در خصوص صنایع تبدیلی ورمی کمپوست بود.

وی معتقد است ورمی کمپوست تنها بخشی از کاربری کرمهایی است که 75 درصد آن پروتئین است و می تواند یکی از مقوی ترین غذاهای طیور و آبزی شده و باعث رشد قابل توجه و افزایش کیفیت گوشت تولیدی شود.

مدیر عامل شرکت کاکا تصریح کرد: این کرم می تواند به سرعت پارگی و بریدگی روی پوست بدن انسان را ترمیم کند و به همین دلیل می تواند پایه محصولات آرایشی و بهداشتی باشد.

وی تاکید کرد: هر گونه مواد غذایی زاید که به سادگی یافت می شود از جمله تفاله هویج در بستنی فروشی ها، پوست تخم مرغ در شیرینی فروشی ها و حتی پوست میوه و ته مانده غذا می تواند به عنوان منبع غذایی کرم باشد و در نتیجه خاصیت غذایی این مواد از جمله کلسیم، فسفر، ویتامین ها و آهن را به محصول تولیدی خود منتقل کند.

منتظری با تاکید بر اهمیت سلامت غذایی جامعه متذکر شد: با اشاعه تولید این محصول در استان می توان در هر شهرستان یک نوع خاص از محصولات این کرم را تولید و وارد بازار استانهای دیگر و حتی بازارهای جهانی کرد.

کشاورزی، دامپزشکی، داروسازی و تولید غذای انسانی از جمله مواردی است که طراحان ایده ورمی کمپوست دخالت این محصول در آن را حاوی نتایج قابل توجه می دانند.

فراهم سازی زمینه صادرات برای شش کشور منطقه خاورمیانه

منتظری همچنین با بیان اینکه بازار داخلی فروش این محصول می تواند اقتصاد اردبیل را متحول کند از زمینه صادرات آن به چهار کشور عراق، افغانستان، تاجیکستان، دوبی، امارات و ازبکستان خبر داد و تصریح کرد: در یک مرحله به عراق صادر کردیم که با استقبال مواجه شد و این کشورها به دلیل اینکه زمینهای کشاورزی حاصل خیز ندارند از چنین محصولاتی استقبال می کنند.

وی به بسته جادویی رشد کاکا اشاره کرد و افزود: این بسته صادراتی شامل ورمی واش، کود ورمی کمپوست، گلدان و کود متناسب با موقعیت اقلیمی یک منطقه است که قیمت تمام شده کود در بازارهای داخلی به دلیل بسته بندی معمولی به مراتب پایین تر از بازارهای خارجی است.

کوتاه کردن دست دلالان از بازار کشاورزی استان

مدیر عامل شرکت کاکا معتقد است فراهم سازی زمینه اشتغال برای تولید کود بین روستاییان موجب کاهش تعداد واسطه ها و دلالان شده و زحمت کشاورز نصیب جیب این افراد نخواهد شد.

منتظری در این خصوص تصریح کرد: در حال حاضر دلال با قیمت نازلی محصول کشاورز را خریداری کرده و با قیمت ده برابری در بازار به دست مشتری نهایی می رساند و در نتیجه کشاورز منفعت چندانی از زحمت خود نمی برد.

وی با یادآوری جلسات پی در پی با دهیاران و تعاونی های دهیاری و امضای تفاهم نامه، تاکید کرد: کافی است کشاورزان محل خاصی برای تولید کود فراهم کنند تا متوجه درآمد سرشار آن در آینده شوند.

در حال حاضر باراه اندازی این مرکز برای پنج نفر به صورت مستقیم اشتغالزایی شده و به دلیل مقبولیت اقتصادی طرح توجه دهیاران را نیز به خود جلب کرده و پیش بینی می شود در صورت مشارکت روستاییان در اجرای آن علاوه بر اینکه محصولات کشاورزی اردبیل به عنوان کیفی ترین و سالمترین محصولات در سالهای اخیر شناخته خواهد شد، بلکه اشتغالزایی قابل توجهی را نیز در پی خواهد داشت.
.........................
گزارش: ونوس بهنود

کد خبر 1696222

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha