۲۶ شهریور ۱۳۹۱، ۱۵:۱۹

استمرار پیگیریهای مهر/

وعده های وزیر نیرو برای تحقق سهم لرستان از قمرود/ حق به حقدار می رسد

وعده های وزیر نیرو برای تحقق سهم لرستان از قمرود/ حق به حقدار می رسد

الیگودرز - خبرگزاری مهر: روز گذشته دیدار وزیر نیرو با متولیان پروژه قمرود و نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی انجام شد تا وعده های وزیر نیرو برای رسیدن حق به حقدار امیدوارمان کند.

به گزارش خبرنگار مهر، هفته گذشته جشن پایان حفر تونل انتقال آب لرستان به قم و مناطق مرکزی ایران برگزار شد که علی رغم برگزاری آن در شهرستان الیگودرز استان لرستان از مسئولان و رسانه های این استان دعوتی به عمل نیامده بود، موضوعی که واکنش مسئولان و خبرنگاران لرستانی در پی داشت.

این امر موجب شد تا باز هم شائبه حذف نام لرستان و سهم این استان از این پروژه بر سر زبان ها بیفتد، مسئله ای که بارها در رسانه ها به مسئولان و نمایندگان استان یادآوری شده است.

پیش از این نیز خبرگزاری مهر در چندین گزارش مستمر بر ضرورت توجه به مشکلات مبدا این طرح انتقال آب تاکید کرده و خواستار پیگیری مجمع نمایندگان استان برای تحقق حق لرستان از این پروژه ملی شده بود.

پروژه ای که آب روستاهای لرستان را قطع کرد

بنابر این گزارش با اجرای پروژه "قمرود" سالانه میلیون ها مترمکعب آب از لرستان به مناطق مرکزی ایران می رود در حالیکه همچنان سه سدی که برای تامین آب منطقه وعده داده شده بود به بهره برداری نرسیده است.

همچنین چشمه روستای عسکران و دیگر روستاهای همجوار با داشتن 400 هکتار زمین و باغ برای آبیاری از سال 81 به طور کلی خشک شده و خسارات زیادی را به مردم این منطقه وارد کرده است.

تعدادی از منابع آب شرب روستاهایی که در مسیر این پروژه قرار دارند به طول کامل خشک و تا به امروز برای جایگزین کردن آن هیچ اقدامی صورت نگرفته است و تعدادی قنات نیز در مسیر این پروژه به طور کامل خشک شده است.

از سوی دیگر با وجود اینکه پروژه قمرود برای مردم برخی از شهرها و استانهای کشور پروژه ای حیات بخش بود اما مردم برخی روستاهای شهرستان الیگودرز به عنوان یکی از پرآب ترین شهرستانهای استان با اجرای این پروژه از کمبود آب به شدت رنج می برند.

جلسه با وزیر نیرو برای رفع مشکلات روستاهای الیگودرز

این پروژه شاید در نگاه اول از سوی مسئولان وزارت نیرو به نام طرح انتقال آب از سرشاخه های دز به قمرود نام نهاده شده باشد اما در واقع این پروژه از روستاهای الیگودرز در استان لرستان آغاز می شود و به نوعی آبی که در تونلهای این طرح انتقال جاری می شود، آب لرستان است.

گرچه از یکسو پروژه انتقال آب قمرود موجب خشکی زمینهای کشاورزی و رودخانه های برخی از روستاهای الیگودرز و در نتیجه مهاجرت تعدادی از ساکنان این روستاها شده است اما از سوی دیگر انتقال آب لرستان به مرکز ایران را می توان یکی از پروژه های مهم و بزرگی دانست که دارای اهمیت ملی است ولی باید این دو زاویه به دقت و به موازات هم مورد توجه قرار گیرد.

همه موارد یادشده بارها در رسانه ها به مسئولان وزارت نیرو یادآوری و از سوی نمایندگان لرستان به ویژه شهرستان الیگودرز در مجلس شورای اسلامی پیگیری شد تا در نهایت روز گذشته در جلسه ای مشترک توافقاتی برای حل مشکلات مردم منطقه صورت گرفت که تا امیدواری برای تحقق سهم لرستان از این پروژه رنگ بگیرد.

توافق با وزارت نیرو برای آغاز عملیات اجرایی سد "ده جانی"

نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه در پی اجرای پروژه بزرگ قمرود مشکلاتی برای مردم الیگودرز ایجاد شده است، عنوان کرد: در نشست مشترکی که با وزیر نیرو داشتیم اقدامات جدیدی را برای رفع مشکلات مردم نهایی کردیم.

محمد تقی توکلی ادامه داد: در این نشست علاوه بر تاکید بر ضرورت تکمیل و بهره برداری هر چه سریعتر دو سد خان آباد و حوضیان، خواستار آغاز عملیات اجرایی سد "ده جانی" برای رفع مشکلات روستاهای منطقه شدیم.

وی با بیان اینکه دو سد خان آباد و حوضیان به پای طرح توسعه منابع ذخیره آب الیگودرز گذاشته شده است، تصریح کرد: برای رفع مشکلات آب شرب و کشاورزی روستاهای همجوار اجرای طرح قمرود احداث سد دهجانی ضروری است.

واگذاری ایستگاه پمپاژ به منطقه و تامین آب روستاها

توکلی همچنین از توافق نهایی برای واگذاری ایستگاه پمپاژ و تاسیسات احداث شده در منطقه به لرستان برای تامین آب شرب مردم روستایی خبر داد و گفت: میزان آبی که از طریق این ایستگاه و کانال آب تامین می شود باید صرف روستاهای الیگودرز شود.

وی با تاکید بر اینکه موارد یاد شده در قالب صورت جلسه ای با وزیر نیرو نهایی شده است، ادامه داد: آب مورد نیاز حدود 12 روستا از محل این ایستگاه پمپاژ تامین خواهد شد.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه طرح مطالعاتی نحوه آبدهی به این روستاها از طریق این ایستگاه پمپاژ ظرف یک ماه نیز در جلسه به تصویب رسید، تصریح کرد: با عملیاتی شدن این موارد یکی از خواسته های به حق مردم در زمینه تامین آب شرب و کشاورزی مورد نیاز محقق می شود.

عملیاتی سه سد برای روستاهای درگیر مشکل کمبود آب شرب

توکلی همچنین عملیاتی شدن سه سد در روستاهای چمن سلطان، قشلاق و دهله و سنگ سفید را از دیگر توافقات حاصل شده در این جلسه برشمرد و گفت: در این جلسه از وزیر نیرو خواستیم که اعتبار مورد نیاز برای احداث سد ده جانی و تامین آب مورد نیاز روستاهای منطقه از محل ایستگاه پمپاژ در بودجه سال 92 دیده شود.

وی با تاکید بر اینکه با تامین آب از محل ایستگاه پمپاژ مشکل آب روستای عسگران و روستاهای همجوار حل خواهد شد، ادامه داد: همه روستاهایی که با اجرای پروژه قمرود با مشکل تامین آب مواجه شده اند در مطالعات تامین آب از محل ایستگاه پمپاژ دیده خواهند شد.

توکلی با بیان در این طرح منبع آب و تاسیسات مشخص است، افزود: ظرفیت ایستگاه پمپاژ آب حدود سه مترمکعب در ثانیه است و می تواند مشکل آب روستاها را رفع کند.

پربار بودن جلسه و امیدواری به تحقق وعده ها

وی با پربار ارزیابی کردن جلسه با وزیر نیرو، افزود: امیدواریم با عملیاتی شدن مصوبات این جلسه حق مردم الیگودرز از اجرای این پروژه بزرگ محقق شود.

توکلی با تاکید بر اینکه موارد یاد شده صورت جلسه شده و اجرای آنها ضروری است، یادآور شد: همچنین ما به استان قم نیز پیشنهاد دادیم که برای تنظیم آب و توسعه طرح انتقال آب قمرود یک سد تنظیمی در بالادست این پروژه به منظور تامین مطمئن آب پایین دست و همچنین مهار سیلابها ایجاد شود.

پرداخت حقابه لرستان قانونی است و نیاز به چانه زنی ندارد

نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی همچنین در مورد حقابه شهرستان الیگودرز نیز عنوان کرد: پرداخت حقابه قانون دارد و مطابق ماده 33 قانون توزیع عادلانه آب هر آبی که از منطقه ای به منطقه دیگر داده می شود قیمت بخشی را که دولت سرمایه گذاری کرده محاسبه و از مصرف کننده گرفته می شود و از این محل سهم مبدا طرح انتقال آب پرداخت می شود.

توکلی ادامه داد: در این راستا باید وزارت نیرو تعرفه را محاسبه کند و به مبدا تامین آب حقابه را اختصاص دهد چرا که این امر یک موضوع قانونی است.

وی با تاکید بر اینکه برای اختصاص این میزان حقابه نیاز به چانه زنی نیست چرا که موضوع دارای محل قانونی است، تصریح کرد: شرکت آب منطقه ای استان لرستان نیز به شدت دنبال این موضوع است که بعد از بهره برداری پروژه سهم لرستان از محل تعرفه آب پرداخت شود.

تحقق سهم لرستان میدان محک عدالت محوری دولت

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی با یادآوری اینکه باید در اجرای پروژه قمرود عدالت محوری رعایت شود، افزود: در این راستا باید به گونه ای عمل شود که میان مردم دو استان تفاوتی ایجاد نشود.

توکلی با بیان اینکه وزیر نیرو در این جلسه مشترک تاکید کرد که عزم جدی برای تحقق سهم لرستان از محل اجرای این پروژه وجود دارد، یادآور شد: ما هم امیدواریم با عزم جدی دولت و اجرایی شدن مصوبات یاد شده مشکلات مردم منطقه رفع شود.

به هر روی امروز مردم استان لرستان انتظار دارند که با توجه به شیرین شدن آب شهر قم به عنوان پایگاه و مرکز تشیع، کام مردم استان محروم لرستان هم از عدالت محوری دولت دهم شیرین شود تا این استان نیز از مشکلات ایجاد شده در پی اجرای این پروژه رهایی یابد.

..............................

گزارش از: صدیقه حسینی

کد خبر 1697040

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha