به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" مراسم بزرگداشت، فيلسوف و متاله جهان اسلام، استاد جلال الدين آشتياني عصر ديروز چهارشنبه هفدهم فروردين ماه در مسجد الرضا(ع) با حضور احمد مسجد جامعي، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي ،حجت الاسلام علي شيخ الاسلامي، رئيس دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تهران، دكتر محمود بروجردي، رئيس مركز گفت وگوي تمدنها، دكتر نجفقلي حبيبي رئيس دانشگاه علامه طباطبايي، دكتر غلامرضا اعواني، رئيس انجمن حكمت و فلسفه ايران، آيت الله توسلي، رئيس دفتر حضرت امام (ره)، اعضاي هيئت رئيسه دانشگاه فردوسي مشهد، استادان فلسفه دانشگاه تهران، علامه طباطبايي، شهيد بهشتي، مدرسه سپهسالار، تعدادي از نمايندگان مجلس، شاگردان استاد آشتياني، اصحاب معرفت و فلسفه و نويسندگان و مترجمان و دوستداران آن مرحوم در فضايي آكنده از حزن و اندوه برگزار شد.
در ابتداي مراسم پس از تلاوت آيات كريمه قرآن مجيد و قرائت پيام تسليت مقام معظم رهبري، رئيس مجلس شوراي اسلامي، رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام، آيت الله صانعي، آيت الله مظاهري، آيت الله امامي كاشاني، فرمانداري استان مركزي و خراسان رضوي، رئيس سازمان تبليغات اسلامي، رئيس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، رئيس انجمن حكمت و فلسفه ايران، دكتر سيد حسين نصر، دكتر محقق داماد و برخي ديگر از استادان فلسفه مجري مراسم به ارائه گوشه هايي از زندگي استاد آشتياني پرداخت و گفت : استاد سيد جلال الدين آشتياني در سال 1304شمسي در شهرستان آشتيان ديده به جهان گشود و بعد از طي مراحل ابتدايي تحصيلات در زادگاه خود، براي تكميل آموختههايش راهي حوزه علميه قم شده و با فراگيري دروس مقدماتي در مدرسه فقه و اصول آيت الله بروجردي حضور يافته و مرحله خارج را به اتمام رساند. استاد آشتياني به واسطه علاقه به حكمت و عرفان به مدت هشت سال در حوزه درسي علامه طباطبايي حاضر شده و متون اصلي اين رشتهها را به همراه يك دوره كامل فقه و اصول و بخشي از تفسير قرآن گذراندند. استاد آشتياني براي تكميل آموختههايش در حكمت صدرايي، رحل اقامت در قزوين افكنده و از محضر آقا سيد ابوالحسن رفيعي قزويني بهره مند شده و از آنجا راهي نجف شدند و به مدت دو سال از دروس استادان حوزه علميه نجف استفاده كردند. ايشان بعد از بازگشت، در تهران مدتي به حوزه درسي ميرزا احمد آشتياني رفتند. از ديگر استادان ايشان ميتوان به سيد محمد تقي خوانساري، سيد محمد حجت كوه كمري، ميرزا رضي تبريزي و حاج شيخ مهدي امير كلاهي نيز اشاره كرد.
وي در ادامه افزود : استاد سيد جلال الدين آشتياني در سال 1338شمسي به سمت مدرس دانشگاه مشهد در رشته فلسفه و تصوف اسلامي انتخاب و دو سال بعد به سمت دانشياري در همان رشته ارتقاع يافتند؛ ايشان در مدت نزديك به چهل سال، تا سال 1380ش. پيش از تشديد بيماريشان كه فرصت تحقيق و تدريس را از بين برد، به تدريس حوزه و دانشگاه پرداخت و همزمان به تاليفاتي در حكمت ديني و تصحيح متون خطي حكما و عرفاي سدهها پيشين مشغول بودند.استاد آشتياني مدتي را نيز در انجمن حكمت و فلسفه ايران نزد استاداني مانند: هانري كربن، ويليام چيتيك و سيد حسين نصر به تدريس پرداختند.
وي در پايان به برخي از آثار تاليف و تصحيح ايشان اشاره كرد: هستي از نظر عرفان و فلسفه، شرح حال و آراي فلسفي ملاصدرا، شرح بر زاد المسافر ملاصدرا، شرح مقدمه قيصري بر فصوص الحكم، شرح فصوص الحكم فارابي، تفسير سوره توحيد، رساله المشاعر ملاصدرا، اصول المعارف فيض كاشاني، تمهيدالقواعد ابن تركه، الشواهد و الربوبيه ملاصدرا، المبدا و المعاد ملاصدرا، و منتخباتي از آثار حكماي الهي ايران.
در ادامه مراسم ، دكتر علي شيخ الاسلامي، رئيس دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تهران، به ايراد سخنراني پرداخت. وي با ذكر اين مطلب كه دعوت ديانت به رباني شدن است گفت : دين انسانها را آينيه خدانما مي كند و به هر چه غير از اين قانع شويم انسان را از پايگاه اصلي اش فرو كشيده ايم.
دكتر شيخ الاسلامي با تاكيد بر اين موضوع كه عنايت خدايي را بايد در تمام مراحل زندگي مورد نظر قرار داد افزود : پيام ديانت فرا زميني ، فرا زماني ، فرا مكاني در عين جامعيت است. پيام دين هم سطح انديشه انساني و علمي و بحثهاي زميني نيست. خداوند انسان را دعوت به الهي شدن كرده است.
رئيس دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تهران در ادامه سخنانش با ارائه بحثي درباره انسان كامل گفت: اسلام انسان را بر دو نحوه كمال مي داند. كمال اول، فراواني استعداد و ظرفيت است. اين كمال چندان گسترده است كه ملاصدرا قائل به ماهيت مواج براي انسان است. ابن عربي در فصوص الحكم مي گويد سه چيز در وسعت بي مانند است : رحمت خدا، علم خدا و قلب عارف. كمال دوم تحقق بخشيدن به كمال اول و استعداد و ظرفيت آدمي است .
وي خاطر نشان كرد: اگر بخواهيم استاد آشتياني را در چند كلمه توصيف كنيم بايد گفت كه استاد آشتياني بهترين نگهبان مواريث فكري و ذوقي عالم اسلام است. شهيد مطهري مي گويد در روزگار ما تعداد فصوص شناسان از تعداد انگشتان دست متجاوز نيست. بسياري از شخصيتهاي بزرگ فلسفه و عرفان به واسطه استاد آشتياني مورد شناسايي قرار گرفتند. همچنين بسياري از استادان امروز به الهام و به واسطه افق گشايي ايشان از استادان معروف شدند.
دكتر شيخ الاسلامي با تاكيد بر اهميت شرح استاد آشتياني بر مقدمه قيصري گفت : مگر هشتصد صفحه بر مقدمه قيصري شرح نگاشتن امر آساني است. ايشان شرحي به فارسي روان بر كتاب نوشتند كه اگر شرح را از كتاب حذف كنيد امروزه بسياري از افراد نمي توانند اين كتاب را تدريس كنند.
رئيس دانشكده ادبيات وعلوم انساني دانشگاه تهران در پايان سخنان خود از خداوند متعال علو درجات، تعالي مقامات و رفعت منزلت براي استاد آشتياني درخواست نمود.
نظر شما