به گزارش خبرنگار مهر، مراسم رونمایی از 4 کتاب جدید عرصه دفاع مقدس، پیش از ظهر امروز سهشنبه 4 مهر با حضور مسعود زریبافان معاون رئیس جمهور و مدیر بنیاد شهید و امور ایثارگران، سردار محسن انصاری قائم مقام بنیاد شهید و سرپرست معاونت پژوهشی این بنیاد، محمدعلی فقیه مدیر نشر شاهد و نویسندگان و مولفان در محل کتابخانه تخصصی ایثار و شهادت برگزار شد.
در ابتدای این مراسم درباره کتاب «دعا، عامل پیشرفت یا رکود» تالیف شهید حجتالاسلام حاج شیخ محمد مصطفوی کرمانی سخنانی گفته شد و فرزند این شهید درباره شخصیت پدر خود و نویسنده این کتاب گفت: اولین چاپ این کتاب 40 سال پیش و قبل از انقلاب منتشر شد که به همت نشر شاهد دوباره به چاپ رسید و از دستاندرکاران نشر این کتاب تشکر میکنم که یاد این شهید و کتابش را زنده کردند.
وی گفت: پدرم به دلیل مشاغل زیادی که داشت فرصتی برای بازنویسی کتاب نداشت. اگر این کتاب نوشته شده است، بدانید کسی آن را نوشته است که خود عامل به دعا بود. او این کتاب را زیر نظر شهید مفتح نوشت. البته نویسندگی را پیش آقای موسوی گرمارودی فرا گرفته بود.
در ادامه دومین کتابی که قرار بود در این برنامه رونمایی شود، معرفی شد. این کتاب که «فرهنگ داستاننویسان دفاع مقدس» نام دارد، تالیف مهدی خادمی کولایی است که در هزار و 23 صفحه به معرفی 202 نویسنده داستانی عرصه ادبیات دفاع مقدس میپردازد.
نویسنده کتاب در این برنامه گفت: بعد از سالهای جنگ و برگشتن به شهر، به تحصیل دانشگاهی پرداختم و بعد از گرفتن دکتری به تحقیق و مطالعه متون و داستانهای مربوط به دفاع مقدس رو آوردم. وصیتنامهها، داستانها و رمانهایی که در حوزه جنگ خواندم، باعث شد که به این فکر بیافتم که آسیبشناسی داستانهای عرصه ادبیات جنگ مورد غفلت واقع شده است و جامعه ما واقعا به این موضوع احتیاج دارد. به علاوه دیدم که کتابی هم در این زمینه منتشر نشده است.
خادمی کولایی ادامه داد: وقتی موضوع را با دوستان بنیاد شهید و ایثارگران و نشر شاهد در میان گذاشتم، قرار نبود دامنه کار به این وسعت بشود ولی در اواسط کار بود که دیدیم کار گستردهای را شروع کردهایم و اگر قرار باشد نام فرهنگ روی آن باشد، باید جامعیت زیادی داشته باشد. شمار نویسندگان مورد بررسی در فرهنگ را به 120 تا 180 نفر رساندیم اما دیدیم که باز هم در این زمینه نویسنده وجود دارد. بعد از عید نوروز امسال بود که بعد از تقریبا 6 سال از سال 86، کار تقریبا آماده چاپ بود.
این محقق گفت: حقیقتا انتظار نداشتم که کتاب با حجمی که دارد، در عرض 20 روز منتشر شود. در این فرهنگ، هر داستاننویس از 5 منظر مورد بررسی قرار گرفته است؛ اول شخصیت خود داستاننویس، دوم کلیه آثار قلمی نویسنده، سوم آثار داستانیاش که در حوزههای غیر از دفاع مقدس نوشته شده است، چهارم آثار حوزه دفاع مقدس نویسنده و در نهایت هم نشانیهای دقیق منابع برای تحقیق پژوهشگران. یکی از ویژگیهای این فرهنگ هم این است که 4 نفر از نویسندگانی که در آن حضور دارند و بررسی شدهاند، از شهدای جنگ هستند. یک نکته دیگر هم این که در این کتاب آثار داستانی و نویسندگان دفاع مقدس از ابتدا تا پایان سال 89 بررسی شدهاند.
در ادامه این مراسم مجلدات ششم و هفتم کتابهای وصایای شهدا به کوشش منوچهر اکبری به عنوان دو کتاب دیگر که قرار بود در برنامه رونمایی شوند، معرفی شدند.
انصاری قائم مقام بنیاد شهید هم در این برنامه گفت: هدف از انتشار این 4 کتاب، نشر فرهنگ دینی و ایثار و شهادت است که مایه افتخار امروز ماست. باید این فرهنگ را پاس بداریم و وظیفه نشر آن را به عهده بگیریم. ما نسل جا مانده از قافله شهیدان وظیفه داریم رمز ماندگاری نظام جمهوری اسلامی را که همان فرهنگ ایثار و شهادت است، نشر بدهیم تا نظام را در نهایت به صاحب اصلیاش یعنی حضرت حجت(عج) بسپاریم. ضرورت انتقال این فرهنگ هم در جامعه احساس میشود و هم برای تداوم نظام و امر بیداری اسلامی که موتور محرکش همین فرهنگ بوده، ضروری است.
وی افزود: فرهنگ ایثار و شهادت ذخیره ارزشمندی است که توسط فرهیختگان معتقد به این راه پاسداری میشود که یکی از راههای توسعه و گسترش آن عرصه کتاب و قلم است. اهمیت این عرصه هم با قسمی که خداوند در قرآن به قلم و آنچه مینگارد خورده است، مشخص میشود. در زمینه کتابخوانی، طی 33 سال گذشته تا به حال 10 هزار عنوان کتاب در حوزه دفاع مقدس منتشر شده است که سالانه 800 عنوان به این رقم افزوده میشود. در این میان 10 درصد این 10 هزارعنوان متعلق به بنیاد شهید بوده است که آمار خوبی ارزیابی میشود.
سرپرست معاونت پژوهشی بنیاد شهید ادامه داد: در بنیاد شهید یک کمیسیون انتشارات فعالیت دارد که سالانه رقمی حدود 60 تا 70 عنوان کتاب بر سابقه انتشاراتی بنیاد میافزاید. از 10 درصد سهمی که بنیاد در میان کتابهای دفاع مقدس دارد، تا به حال 31 عنوان از کتابهای بنیاد به زبانهای عربی، انگلیسی، فرانسوی، اردو و ترکی استانبولی ترجمه شدهاند. نکته مهم در این بحث این است که انتشار و نشر کتاب لازم هست ولی کافی نیست. نکته مهم ترویج کتاب است که رهبر انقلاب هم سال گذشته بر آن تاکید کردند. برای توسعه امر کتابخوانی باید سعی کنیم طوری فعالیت کنیم که کتابها فقط به قفسه کتابخانهها نروند تا فراموش شوند.
انصاری همچنین گفت: رسیدن کتاب «مفاتیحالحیاة» آیت الله جوادی آملی نشان میدهد که این پذیرش و استقبال از کتاب در میان مردم وجود دارد. در همین زمینه کتابفروشیهای نشر شاهد طبق بندهای یک بخشنامه سازماندهی شدند و یک خبر هم این که کتابهای وصیتنامه شهدا قرار است به 500 جلد برسد. آقای زریبافان پیشنهاد دادند تا اسناد و وصیتنامههای شهدا ثبت ملی شوند که این موضوع توسط کتابخانه ملی پیگیری و انجام شد ولی ایشان گفت این کافی نیست و باید این اسناد ثبت جهانی شوند.
وی در پایان سخنانش گفت: افتخار میکنیم که محصولی چون سریال «شوق پرواز» که طبق نظر مخاطبان، بهترین سریال دهه 80 شد، از تولیدات بنیاد شهید است. افتخار دیگر که وزارت آموزش و پرورش متولی آن است، ورود داستان رشادتهای شهید دریاقلی سورانی ناجی آبادان به کتاب درسی دانشآموزان مقطع ششم ابتدایی است. امرو ز 8 میلیون سند مکتوب در اینترانت بنیاد وجود دارد اما باید توجه کنیم که اسناد شهدا فقط در اسناد مکتوب خلاصه نمیشود و خاطرات و گفتگوهای شفاهی هم سهم مهمی در این زمینه ایفا میکنند.
نظر شما