به گزارش خبرنگار مهر، بوی نامطبوع و مگس، دو ویژگی همیشگی آنها است. البته نمی توان روکشهای چرکین صندلیها را هم نادیده گرفت، به نظر میآید افرادی با کفشهای خاک آلود بر روی آنها رژه رفتهاند.
صندلیها به دلیل فضای محدود بینشان، گویی به هم دوخته شده اند، در این شرایط امکان هیچگونه حرکتی به غیر از تکان دادن انگشتان دست وجود ندارد.
البته چنانچه شانس بیاوریم و پشتی صندلیمان از جا در رفته باشد ( که بدا به حال فرد پشت سری) آن وقت امکان تنفس راحت تر وجود دارد.
وقتی سوار بر این اتوبوسها می شوید احساس میکنید همواره در جادههایی کوهستانی در حال حرکت هستید، چرا که شیشههای تار و غبار گرفته که گویی چندین سال است رنگ مواد شوینده را به خود ندیدهاند فضایی مه آلود را ترسیم میکنند.
اما از همه اینها مهمتر نبود وسایل گرمایشی و سرمایشی مناسب است.
البته آب سرد کنها با آبهای نامطبوع از سر ماندگی، نبود کمربند ایمنی، بحثهای همیشگی مسافران و کمک راننده بر سر 500 تومان، معطلیهای بیش از 45 دقیقه برای پر شدن صندلیها و نبود ساعات مشخص حرکت از دیگر مشکلات این اتوبوسها است.
یقینا اگر شما بیش از یک بار مسیر قم - تهران یا قم به بسیاری از شهرهای دیگر کشور را با اتوبوسهای موجود در میدان 72 تن و ترمینال قم طی کرده باشید، توصیفات بالا برایتان صحنههایی آشنا راخواهد بود.
محدودیت تردد اتوبوسهای با عمر بیش از 25 سال
مدیرکل حمل و نقل و پایانه های استان قم سال گذشته و همزمان با اجرای مرحله نهم طرح ممنوعیت تردد اتوبوس های فرسوده در محورهای مواصلاتی، تاکید کرد که در این مرحله به موجب اختیارات حاصله از بندهای 7و12 قانون تغییر نام وزارت راه به وزارت راه وترابری، از تاریخ اول مهر ماه سال 90، مرحله نهم با عنوان محدودیت تردد اتوبوسهای با عمر بیش از 25 سال (تولید سال 1359 لغایت 1365) در سفرهای حمل و نقل جاده ای با بیش از 500 کیلومتر مسافت و ممنوعیت ورود و خروج این گروه از ناوگان به تهران و بالعکس اجرا می شود.
محمدرضا قدسی همچنین تاکید کرد که اتوبوس هایی فرسوده محسوب می شوند که بیش از 10 سال عمر کرده باشند، اما سوال اینجاست، اتوبوس هایی که شاید به ظاهر بعد از سال های 1365 ساخته شده اند اما به نوبه خود فرسوده محسوب می شوند نباید در چنین طرح هایی مورد نظر قرار بگیرند؟ چرا تمامی اتوبوس های مسافرتی استان نباید مشمول این طرح بشوند؟
استفاده از اتوبوس های به ظاهر ویژه اما فرسوده در محورهای قم به سایر استان ها، که نه تنها از داشتن امکانات حداقل رفاهی برای مسافران محروم اند، بلکه به نظر می آید حتی ایمنی لازم را برای تردد در این مسیرها نداشته باشند، همواره یکی از مهمترین دغدغه های مسافران است.
همه اتوبوسها در محور قم - تهران فرسوده نیستند
رئیس اداره حمل و مسافر اداره کل حمل و نقل پایانههای استان قم در گفتگو با خبرنگار مهر، پیرامون وضعیت اتوبوس های محور قم - تهران تاکید کرد: همه اتوبوسها در محور قم - تهران فرسوده نیستند و نزدیک به 80 درصد اتوبوسهای این مسیر ویژه هستند.
محمدرضا قدسی همچنین از جمله معیارهای ویژه بودن اتوبوسهای این مسیر را سن 10 سال یا کمتر و صندلی ها دارای عرض مناسب و قابل انعطاف دانست.
در همین رابطه دانشجویی که مدت پنج سال است مسیر قم - تهران را طی می کند در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: بارها شده است که قصد داشتم این مسیر را با اتوبوس های قم طی کنم اما هربار پشیمان شده ام، چرا که این محیط داخلی وصندلی های این اتوبوس ها نامناسب است و بسیاری اوقات نیز زمان حرکت درست و مناسبی ندارند.
بسیاری از مسافران این اتوبوس ها نه از اهالی ساکن قم که زائران و افرادی دیگر از سایر نقاط کشور هستند.
آیا این شرایط نامناسب خود دلیلی از بسیاری دلایل قابل رسیدگی نیست که قم، این شهر کویری که می تواند بسیار زیبا باشد، شهری ملال آور توصیف شود؟
رئیس اداره حمل و مسافر اداره کل حمل ونقل پایانه های استان اتوبوس های اختصاص یافته به سایر استانها را خوب دانست و گفت: بعضی مسیرها که اصلا نمی توانند اتوبوس غیرویژه استفاده کنند.
قدسی همچنین یکی از مهمترین مشکلات اتوبوسهای محور قم - تهران، مسافرت مسافران این مسیر از سایر اتوبوس های گذری دانست.
آیا مسافری که قصد مسافرت از قم را دارد ناخواسته باید محکوم به تحمل چندین ساعت عذاب و ناراحتی شود؟ چرا عده بسیار زیادی ازشهروندان قمی با اتوبوسهای سایر استانها مسیر قم به تهران یا سایر استانها را طی میکنند و آیا این علاوه بر پرداخت هزینه بیشتر و عدم تخصیص بیمه، موجب کاهش عزت نفس آنها نخواهد شد؟
علاوه بر این موضوع توجه بیشتر به اتوبوسهایی که بدون توجه به زمان ساختشان، ویژگیهای فرسودگی را دارا هستند، لازم است تا مسئولان توجه بیشتری به نظارت دائمی بر اتوبوسهای مسافرتی و شرکتهای تعاونی داشته باشند تا از حداقل مشکلات آنها و البته مسافرانشان آگاه شوند.
رعایت بهداشت و زمان دقیق حرکت از مسائلی است که بدون توجه به فرسودگی یا عدم فرسودگی اتوبوس، نیازمند نظارت دائمی است.
قم یکی از کلان شهرهای ایران است و به نظر نمی آید دچار محرومیتهای استان های مرزی و استان های مناطق کوهستانی باشد.
اما آنچه که امروز در زمینه اتوبوسهای مسافرتی این استان شاهد آن هستیم، نشان دهنده تفاوت فاحش بین این کلان شهر و شهرها و استانهای کمتر پیشرفته را دارد.
آیا نباید این موضوع به صورت مشفقانه پیگیری شود تا مردم و زائران قمی با خیالی آسوده بتوانند مسافرت با اتوبوسهای این استان را به سایر نواحی کشور برگزینند؟
علیرضا مظفری، مدیرعامل سازمان پایانه های مسافربری شهرداری قم در زمینه تامین راحتی و آرامش برای مسافران در گفتگو با خبرنگار مهر اذعان داشت: مسافرین به هر حال خواهان کیفیت، سرعت و راحتی در سفر هستند، مسئولان حتما باید پیگیر این امر باشند، چرا که قم محور مواصلاتی بیش از 17 استان است.
محدثه نجف زاده
نظر شما