به گزارش خبرنگار مهر، با گذشت بیش از 15 ماه از افتتاح رسمی کارخانه سیمان پیوند گلستان با حضور رئیس جمهور، هنوز دغدغه آلودگیهای زیست محیطی این طرح وجود دارد و اکنون این دغدغه به نگرانی تبدیل شده است.
کارخانه سیمان پیوند گلستان که ظرفیت تولید سه هزار و 300 تن سیمان خاکستری دارد سال گذشته با حضور محمود احمدی نژاد افتتاح و در مسیر جریان تولید سیمان قرار گرفت، این کارخانه سیمان با سرمایه گذاری بالغ بر 1700 میلیارد ریال احداث شده است .
سالانه 7 میلیون تن از تولیدات این کارخانه قابلیت صادرات به خارج از کشور را داشته و 330 شغل مستقیم از طریق آن ایجاد شده است.
دغدغه آلودگی زیست محیطی و آلودگی صوتی این کارخانه از همان روز افتتاح مطرح بود تاجایی که احمد تمرتاش دهیار روستای تراچیق که یکی از روستاهای مجاور کارخانه سیمان پیوند است، در خصوص مشکلاتی که انفجارهای برداشت مصالح برای مردم دارد، توضیح داد.
احمدی نژاد نیز در حاشیه مراسم افتتاح کارخانه، خواست تا قدرت انفجارات کاهش یافته و برای جلوگیری از آلودگی منطقه از سیستمهای مجهز استفاده شود.
حال با گذشت بیش از یکسال از فعالیت کارخانه سیمان گالیکش، دغدغه های ناشی از آلایندگی این کارخانه وارد فاز جدیدی شد، بگونه ای که حاشیه نشینان این کارخانه، سکونت اطراف آن را غیرتحمل عنوان کرده اند.
سه روستا حاشیه کارخانه سیمان پیوند گالیکش وجود دارد که روستاهای تراچیق و کمال آباد از جمله آن است و به گفته برخی اهالی، آلودگیهای زیست محیطی و صوتی این کارخانه داد روستاییان را درآورده است.
آلودگیهای زیستی و صوتی کارخانه سیمان
به گفته یکی از اهالی، ساکنان روستاهای حاشیه از صدای مهیب انفجارهایی که در معدن این کارخانه صورت می گیرد، آرامش ندارند و خواهان توجه عاجل مسئولان به این معضل هستند.
این روستایی ترک خوردن دیوارهای خانه های مسکونی، آلودگی هوا و گرد و غبار ناشی از غبار سیمان را از جمله مشکلات مردم روستاهای حاشیه بیان کرد و گفت: زندگی مردم سیمانی شده و گرد و غبار ناشی از سیمان سلامتی مردم را به مخاطره انداخته است.
به گفته این روستایی، سیستم فیلتر و تصیفه کارخانه هنگام شب خاموش می شود و این وضعیت میزان آلودگیها را در این موقع بیشتر می کند و نگاهی به طبیعیت و پوشش گیاهی حاشیه کارخانه نشان می دهد این پوشش دچار تخریب شده است و جنگل نیز سرسبزی اش را از دست داده است.
سفره خالی روستاییان از درآمد سیمان
علاوه بر دغدغه آلودگیهای زیست محیطی و صورتی، برخی ساکنان روستاهای حاشیه کارخانه سیمان معتقدند، درصد کمی از نیروهای بیکار این روستا جذب کارخانه سیمان شده اند و سفره های اهالی همچنان خالی از درآمد سیمان است و بیکاری در این مناطق موج می زند.
در عین حال فرماندار گالیکش نیز در پیگیری خبرنگار مهر گفت: اینکه کارخانه سیمان عامل تحول اقتصادی است و کمک می کند به بخش اشتغال شکی نیست، اما در کنار آن موظف هستیم مشکلات را حل کنیم.
رحمان صباغان افزود: فرمانداری موضوعات و مسائل مربوط به کارخانه سیمان را پیگیری می کند و درتلاش است تا خواسته های بحق اهالی را رسیدگی کند.
وی با اشاره به برخی نگرانیهای اهالی مبنی بر آلودگیهای صوتی و زیست محیطی کارخانه سیمان گفت: قبلا آسیبهای زیادی از نظر آلودگیهای صوتی کارخانه ایجاد می شد ولی با تغییری که در نوع دینامیت و انفجار انجام شد از آن زمان تاکنون گزارشی از سوی مردم مبنی بر آلودگیهای صوتی اراائه نشده است.
وی درپاسخ به ضرورت جابجایی و انتقال روستاهای حاشیه کارخانه سیمان گفت: تاکنون تقاضایی از ناحیه روستائیان در این زمینه نداشتیم و فقط بحث تبعات مطرح بود و دغدغه آلودگی زیست محیطی بود که اکنون اتاق مونتورینگ کارخانه در حال تجهیز است و کنترل میزان آلودگی کارخانه انجام می شود.
نماینده مردم گالیکش، مینودشت، مراوه تپه و کلاله در مجلس نیز در زمینه دغدغه های مردم نسبت به آلایندگیهای کارخانه سیمان بیان داشت: کارخانه سیمان یکی از بزرگترین و مهمترین پروژه هایی است که در شرق استان گلستان اجرا شد، اما اینکه وجود کارخانه فایده اش بر ضررش غلبه دارد نیاز به بررسی کارشناسی است.
عبدالکریم رجبی گفت: به لحاظ اینکه این کارخانه از نظر زیست محیطی و آلودگی که از نظر کشاورزی و ایجاد می کند و یک تهدید قلمداد می شود باید فکر اساسی کرد تا به دغدغه روستاییان خاتمه داد.
رد آلودگیهای کارخانه سیمان
درحالیکه روستاییان حاشیه کارخانه سیمان پیوند گلستان بابت آلودگی صوتی و زیست محیطی این کارخانه نگران هستند، اما مدیران این کارخانه، هر گونه آلایندگی زیست محیطی این کارخانه را رد می کنند.
فرهادی مدیر داخلی کارخانه سیمان پیوند گلستان در این زمینه معتقد است: استاندارد ایران در زمینه غبار خروجی دودکش های کارخانه سیمان 200 میلی گرم بوده درحالیکه این میزان در کارخانه سیمان پیوند به 40 میلی گرم کاهش یافته است.
وی درباره آلودگی کارخانه اظهار داشت: سیستم تصفیه کارخانه و فیلترهای کارخانه، از نوع بک بورد است و اینکه این سیستم هنگام شب از مدار خارج شود، وجود ندارد.
فرهادی گفت: همچنین سه بار زیر نظر کارشناسان محیط زیست انفجار صورت دادیم که زیر حد مجاز آلودگی صوتی آن بوده است.
وی در پاسخ به اینکه درصد کمی از نیروهای روستاهای حاشیه کارخانه برای اشتغال استفاده شده است گفت: حدود 25 نفر از روستا تراچیق در کارخانه و شرکتهای پیمانکاری، 16 نفر از روستاییان کمال آباد در کارخانه و شرکتهای پیمانکاری و از روستای دیگر نیز 22 نفر در کارخانه و شرکتها مشغول کار هستند.
به گزارش مهر، کار ساخت کارخانه سیمان پیوند گلستان از سال 82 آغاز شد که قبل از دولت نهم تنها 9 تا 10 درصد پیشرفت فیزیکی داشت و این کارخانه در6 کیلومتری شهرستان گالیکش از توابع استان گلستان واقع شده است و در پای نیل کوه از سلسه جبال البرز قرار دارد.
وجود منابع مناسب معدنی و پتانسیل بازار و نیروی انسانی منطقه و همجواری با بازارهای بزرگ کشورهای آسیای مرکزی و دیگر فاکتورهای مؤثر اقتصادی ، زمینه لازم را برای ایجاد صنایع از جمله کارخانه سیمان را در این منطقه فراهم کرده است.
نظر شما