به گزارش خبرنگار، آغاز هفته کتاب و ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی که آبان ماه به رسم هرساله ضرورت آن با ویژه برنامه های مختلفی یادآوری می شود؛ شاید بهانه ای برای پرداختن به سوژه بکر کتابخانه فرهنگسرای سابق حافظیه باشد که اکنون صاحبخانه تئاتر شهر کرج محسوب می شود؛صاحبخانه ای که حاضر شده در پیگیری اخیر مهر بخشی از کتاب های خود را در اختیار هنرمندان تئاتر شهر کرج قرار دهد.
فرهنگسرای متروکه حافظیه تئاتر شهر کرج شد
آبان ماه سال گذشته بود که در یک روز بارانی فرهنگسرای متروکه حافظیه کرج که سالهای سال در کوچه پس کوچه های شهر کرج از نظرها دور افتاده بود به یکباره از نگاه قادر آشنا مدیرکل پیشین اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی البرز مناسبت ترین مکان برای تئاتر شهر کرج شناخته شد.
فضایی به واقع مطرود و دور از هیاهو که از قضا طبقه فوقانی آن هم کتابخانه ای متعلق به نهاد کتابخانه های عمومی قرار داشت و کماکان هم دارد.
به هر روی در آن روز بارانی پاییزی فرهنگسرای حافظیه را با تابلوی جدیدی بر سردرش تئاتر شهر کرج نامیدند.
بعد از آن بارها و بارها از سوی مدیران تاکید شد که در این مکان فقط قرار است تئاتر اجرا شود و به مکانی خاصه هنرمندان و اهالی تئاترمبدل شود؛ بماند که این صحبت ها در حالی که اظهار می شد که رفت و آمدهای اعضای این کتابخانه ها در زمان های اجرا و غیر اجرای تئاتربه نوعی ناهمخوانی ناموزنی را تداعی می کرد.
ماه ها که گذشت مسئولان کم کم دستی به سر و روی تئاتر شهر کشیدند و دو پلاتوی جدید هم با دستان حمید شاه آبادی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد افتتاح شد.
از آن زمان بود که فرهنگسرای سابق حافظیه شاید رنگ و بوی دیگری به خود گرفت و سکوت تئاتر و هنرمندان تئاتری استان با افتتاح این دو پلاتو و به نمایش رفتن تئاترهای مختلف و جشنواره متعدد به وجد و شور و شوق دیدن تئاتر و اجراها مبدل شد.
اما آنچه در رفت و آمدهای اهالی تئاتر دیده می شد خلاء وجود محلی برای تجمع هنرمندان بود.
صمد چینی فروشان مدرس و عضوکانون منتقدان تئاتر در گفتگوی اخیر خود با خبرنگار مهر اظهار می دارد طبقه فوقانی مجموعه تئاتر شهر کرج که اکنون راکد مانده است و به چشم نمی آید بهترین مکان برای حضور و تجمع هنرمندان البرزی خواهد بود؛ محلی که اغلب قفل محکمی بر سردرش خورده است.
همچنین آنچه بارها در مصاحبه های پیشکسوتان تئاتر به آن اشاره شده است فقدان کتابخانه تخصصی هنر در استان بوده است و قطع به یقین کتابخانه فرهنگسرای حافظیه با همین دو منظور بهترین و مناسب ترین مکان برای تحقق مطالبه این هنرمندان خواهد بود.
از این رو موضوع را از مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان اصلی ترین متولی تئاتر شهر کرج در حال حاضر جویا شدیم، مجتبی ابراهیمی اظهار داشت: طبق قانون و براساس مصوبه ای که به تصویب رسیده است همه کتابخانه ها در تملک اداره کل نهاد کتابخانه های عمومی قرار دارد و مقدور نیست محل مذکور در اختیار هنرمندان قرار گیرد.
وی افزود: البته این موضوع یک بار نیز مطرح شده است ولی باید اذعان داشت این مکان قانوناً متعلق به کتابخانه های عمومی استان است و امکان بهره برداری از آن وجود ندارد.
در همین رابطه موضوع مذکور را در نشست خبری رمضانعلی محسنی مدیرکل نهادکتابخانه های عمومی استان نیز جویا شدیم.
کتابخانه حافظیه به تئاتر شهر واگذارنمی شود
رمضانعلی محسنی در پاسخ به این پرسش که در استان کتابخانه تخصصی هنر وجود ندارد و می توان از ظرفیت های کتابخانه تئاتر شهر کرج برای استفاده هنرمندان بهره برد، گفت: کتابخانه تخصصی عموماً در دانشگاه ها و براساس رشته های هنری موجود است که آنها نیز متولیان خود را دارند و بر اساس نیاز دانشجویان، کتاب ها در اختیارشان قرار می گیرد.
وی افزود: گاهی ممکن است درب های کتابخانه های دانشگاه بر روی علاقمندان به رشته های هنری نیز باز شود که آن هم در زمره کتابخانه های مشارکتی قرار می گیرد.
محسنی درپرسش به این سوال که آیا می توان با توافقی میان نهادکتابخانه ها و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی این محل به کتابخانه ای تخصصی برای هنرمندان مبدل شود؟ نیزعنوان کرد: این امکان وجود ندارد که کتابخانه فرهنگسرای حافظیه به تئاتر شهر واگذار شود.
وی ادامه داد: پیش از مستقل شدن کتابخانه ها 4 کتابخانه در فرهنگسراهای کرج وجود داشت که متعلق به نهاد کتابخانه ها بود و کتابخانه حافظیه نیز یکی از آنها بود؛ بعد از استقلال نهاد کتابخانه ها با تصویب قانون، این مرکز در تملک نهاد قرار دارد و یک کتابخانه عمومی است.
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان گفت: در بحث اختصاص فضا برای کتابخانه تخصصی هنر شخصی پیگیری نکرده است و تنها به صورت شفاهی موضوع مطرح شد.
بخش مخزن کتاب ها به هنرمندان اختصاص می یابد
وی افزود: با این وجود ما آمادگی داریم که با انعقاد تفاهم نامه ای بین نهاد کتابخانه های استان و اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی بخشی از مخزن کتابخانه عمومی را به کتاب های خاص هنرمندان اختصاص دهیم.
محسنی با رویکردی مثبت تصریح کرد: در صورت طرح تقاضای مجموعه ارشاد، نهاد کتابخانه ها حتی حاضر خواهد بود با عضویت هنرمندان تئاتر در این کتابخانه، کتاب های مورد نیاز را نیز در قالب طرح کتاب من برای اعضا تامین نماید.
به نظر می رسد با پیگیری های اخیر مطالبه واگذاری این کتابخانه به تئاتر شهر کرج به قانون ختم می شود و راهی جز توافق وجود ندارد ونهاد کتابخانه ها نیز فقط حاضر است بخشی از منابع کتابخانه ای خود را به هنرمندان اختصاص دهد. گویا قرار است کتابخانه حافظیه تا سالهای سال صاحبخانه تئاتر شهر کرج باشد.
به هر حال اعلام آمادگی اداره کل نهاد کتابخانه های عمومی استان و این رویکرد مثبت را به فال نیک می گیریم. دراین بین اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی می تواند با اعلام تقاضای خود به نهاد کتابخانه ها مبنی بر اختصاص کتاب های تخصصی هنر بخشی از مطالبه هنرمندان تئاتری را از این طریق محقق سازد.
بهتر آن است مجموعه تئاتر شهر هم با فضاسازی محوطه و بهره گیری از کارایی سایر قسمت های این مجموعه به فکرایجاد سقفی برای هنرمندان باشد که البته به این موضوع به صورت ویژه در گزارش آتی پرداخته خواهد شد.
این گزارش پیگیری "مهر" به موضوع کتابخانه فرهنگسرای سابق حافظیه و خبر اختصاص منبعی از کتاب های این کتابخانه به هنرمندان اختصاص داشت؛ هدیه ای که ازسوی مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی استان البرز در هفته کتاب و کتابخوانی به اهالی هنر و هنرمندان تئاتر این استان اهدا شد.
گزارشگر: سپیده غفاری
نظر شما