گروه 10 نفره تواشیح لیلةالقدر با حضور سه نفر از اعضایش، صالح دریایی فرد سرپرست گروه و صادق دریایی فرد مدیر هماهنگ کننده گروه وصابر دریایی فرد بعداز ظهر شنبه 27 آبانماه در خبرگزاری مهر حضور یافتند و در نشستی فعالیتها و برنامههای کاری خود را بیان داشتند.
صادق دریایی فرد مدیر هماهنگ کننده گروه لیلة القدر گفت : گروه لیلة القدر از سال 72 تشکیل شد و تا کنون در طی 26 سفر به 19 کشور سفر کردهایم به بعضی کشورها بیشتر از یکبار. 12 سفر ما دولتی و از سوی سازمان وفرهنگ و ارتباطات بوده و بقیه را خصوصی و به دعوت آن کشورها رفتیم. اولین گروه تواشیح ایرانی هستیم که در مالزی برنامه اجرا کردیم زیرا تواشیح مخصوص کشور مالزی است و آنها در این هنر تبحر دارند. ولی ما به زبان مالایایی برنامه اجرا کردیم که از تلویزیون ناین تی وی مالزی هم پخش شد. دی وی دی یکساعت و نیمه همه برنامههایمان در کشورهای خارجی موجود است.
وی درمورد آسیب شناسی مداحیها و عزاداریها هم افزود: در بحث ملودی سازی ، گرته برداری از خوانندگان مشهور بر روی اشعار مذهبی میشود که نه متوجه میشوی دارند کف میزنند یا سینه میزنند. یعنی یک حالت دوگانهای دارد. ملودی حالت دست زدن است اما شعر، شعر عزایی است که این آسیب کار ماست. این کارها در دراز مدت مردم را دچار شک و شبهه میکند. فرق مرثیه و مدح ما معلوم نیست. کار ما هم شبیه کار مداحی هم است و هم نیست. از این جهت که میخوانیم چه یک نفر بخواند (مداح) چه به صورت گروهی بخوانیم (تواشیح) کار شبیه هم است اما مداحان مستقیماً میروند سر اصل کار ولی اشعاری که ما انتخاب میکنیم مضامین در آنها مستتر است و شنونده خودش باید متوجه شود که درباره کدام یک از افراد اهل بیت (ع) مشغول خواندن هستیم.
صالح دریایی فرد هم گفت: افراد خوش صدا در ایام عزاداری آقا ابا عبدالله الحسین(ع) در تکایا مداحی میکنند و به نوعی همه مداح میشوند البته این یک آسیب است زیرا مداح باید علاوه بر داشتن صدای خوش آگاهی از وقایع کربلا داشته باشد و بر آنچه که میخواند شناخت داشته باشد یعنی یک فکر و اندیشه پشت هر شعر و نوحه نهفته شده است.
صادق افزود: خود بحث تواشیح را برخیها تهاجم فرهنگی عرب قلمداد میکردند در آخردهه 60 میگفتند تواشیح ما از مصری ها و سوری ها گرفته شده است و ما همان را بدون موسیقی و با همان آهنگ برای مردم میخوانیم. که این یک آفت در آن زمان بود ما گفتیم کارها با موسیقی ایرانی اجرا شود و اشعار هم اشعار فارسی و ایرانی باشد البته از مضامین قرآنی هم استفاده کردیم ولی همانطور که میدانید خواندن آیات قرآن به صورت تواشیح از سوی مراجع حرام اعلام شده است.
مدیر هماهنگ کننده گروه تواشیح لیلة القدر تصریح کرد: ابزارها و آلات موسیقی جدیدی در مداحی ها استفاده میشود که همانند علم کشی و قمه زنی که مرسوم است از آسیبهای عزداریها است. الحمدالله با قمه زنی برخورد قانونی میشود و زدن آن قدغن شده است.
صالح دریایی فرد در مورد تأثیراجرای برنامهها وعزاداریها امام حسین(ع) بر زندگی شخصی خود و گروهش هم گفت: تآثیر عزاداری ابا عبدالله(ع) برزندگی همگان مشهود است. بعضاً برخیها حتی با دیدن یک صحنه عزاداری متحول شده و حتی اگر نماز نمیخواندند و پایبند بعضی از مسائل دینی نبودند در ماه محرم مقید به رعایت فریضههای الهی میشوند. من خودم دوست نداشتم با این بمب گذاریهایی که در کربلا میشود به کربلا بروم ولی خدا توفیق داد و پارسال باخانواده به زیارت آقا امام حسین(ع) رفتیم آنجا فهمیدم که چه اشتباهی میکردم و چقدر زیارت کربلا اهمیت دارد حتی میگویند اگر هزار سفر مکه رفته باشی ولی کربلا نرفته باشی ارزشی ندارد من هم این را آنجا فهمیدم. پخش سریال مختار و شناخت بیشترم از آقا امام حسین مشوق رفتن من به کربلا بود.
صادق هم گفت: توسل پیدا کردن به اهل بیت تأثیر بزرگ عزاداریهای امام حسین(ع) است که بزگترین افتخار ما شیعیان است.من که به کشورهای مختلف سفر کردهام به من اثبات شد که دین اسلام آزادترین دین و مذهب شیعه عالی ترین مذهب در جهان است من سببی و نسبی شیعه نیستم و با مطالعه و تحقیق مذهب شیعه را انتخاب کردهام. برخیها به تازه مسلمان شدهها ایراد میگیرند که در دین مسیحیت آزادی شما بیشتر بود چرا مسلمان شدید در حالی که باید گفت شناختشان از اسلام کم است. من به شخصه نور اهل بیت (ع) را به چشم دیدهام و شفای فرزندم را از حضرت زینب و رقیه(س) در سوریه گرفتم.
صادق دریایی فرد ادامه داد: احساس میکنم با هربرنامهای که اجرا میکنیم بیشتر به ائمه اطهار(ع) نزدیک میشوم و هدف ما از اجرای تواشیح نه فقط کسب در آمد بلکه نزدیکتر شدن به اهل بیت(ع) است. به نظر من درست است که هرکس برای امام حسین(ع) گریه کند آتش جهنم بر او بسته خواهد شد زیرا گریه بر امام حسین(ع) از روی آگاهی و شناخت است و کسی که آگاهی لازم را داشته باشد دیگر گناه نمیکند و کسی که گناه نمیکند عذاب نخواهد شد.
صالح دریایی فرد در مورد سفرهایشان و تأثیر آن بر گروه هم تصریح کرد: در سفری که به آلمان داشتیم کاری به زبان آلمانی اجرا کردیم از پیامبرهای اولوالعزم شروع کردیم و در آخر به پیامبر اسلام(ص) رسیدیم این برنامه را در یک کلیسای شهر فرانکفورت اجرا کردیم که یک هفته بعد از سفر ما متوجه شدیم که مطبوعات آلمان روی این برنامه مانور دادند و مطبوعات داخلی هم از تأثیر این برنامه در آلمان مطلب نوشتند. کار ما مثل این بود که یک گفتگوی بین ادیان ایجاد کرده باشیم. مخاطب شناسی و نیاز سنجی اول در داخل کشور و سپس در برون مرزها از اهداف ماست. ما به چین سفر کردیم که به زبان چینی برنامه اجرا کردیم همه میگفتند چین که کمونیست و بی خدا است چطور از خدا و پیامبر برایشان میخوانید؟ اما ما در نمایشگاه اکسپوی شانگهای چین وقتی نام خدا را به زبان چینی میآوردیم مردم آنجا دستشان را به حالت دعا بالا میآوردند.
صابر دریایی فرد هم گفت: ما 4 بار به ترکیه سفر کردیم که دوبار آن خصوصی بود. در ترکیه گروههای قبلی آنقدر بد برنامه اجرا کرده بودند که مسئولین ترک نمیخواستند هیچ گروه ایرانی در آنجا برنامه اجرا کند ولی ما توسط رایزن فرهنگی ایران در استانبول گفتیم فقط 5 دقیقه برنامه اجرا میکنیم وقتی آنها کار ما را دیدند به ما یک ساعت اجازه دادند ادامه دهیم و سالهای بعد هم ما را دعوت کردند. ما در همان سالنی که سامی یوسف و خوانندگان مذهبی خود ترک برنامه داشتند سه شب برنامه خودمان را اجرا کردیم.
وی افزود: مردم به تواشیح علاقه دارند ولی مسئولین فرهنگی سرمایه گذاری کمتری در این کار میکنند. ما طرح جامعی داشتیم که خواستیم کنسرت موسیقی کشورهای اسلامی را هم در ایران برگزار کنیم ولی هیچ نهادی هزینههای آن را تقبل نکرد اگر ما پول آن را داشتیم خودمان هزینههایش را قبول میکردیم.
صالح دریایی فرد رابطه قرآن با عاشورا را هم اینچنین بیان کرد: نماز از اصلی ترین سفارشات و دستورات قرآن است که ما میبینیم امام حسین(ع) در ظهر عاشورا در بحبوحه جنگ و شهادت نزدیکانش نماز ظهر عاشورا را به جماعت اقامه کرد که این اهمیت نماز و عاشورا را میرساند. ما هم کارهایی در مورد نماز ظهر عاشورا کردهایم علاوه بر تواشیح روی 72گروه سه نفره اذان گوی نوجوان کارکردهایم که در ظهر عاشورا در تکایا و مساجد اذان بخوانند.
وی افزود: همچنین ایثار و از خود گذشتگی در قرآن بسیار تأکید شده که عاشورا اوج این کار بود. ایثارگری حضرت ابوالفضل(ع) زبانزد عام و خاص است. درست است که در قرآن اسم حضرت علی و اهل بیت نیامده است ولی مضامین مرتبط با آنها به طور تلویحی در قرآن آمده است.
نظر شما