به گزارش خبرنگار مهر، برای رسیدن به بزرگترین انارستان لرستان باید خود را به دست جاده ها سپرد تا 50 کیلومتری شهر کوهدشت در استان لرستان؛ جایی که امواج سرخ انار تو را به خود فرا می خوانند.
سوار بر پیچ باریک گردنه "سَر آسِن"جاده را پایین می رویم و بعد از گذشتن از جاده ای باریک، "گراب" را نیز پشت سر می گذارم تا پس از چند کیلومتر به تنگه ای برسیم که باید آن را دروازه انارستان لرستان نامید، جایی برای لمس زیبایی های یاقوت سرخ ایران!
اینجا بزرگترین انارستان استان لرستان چشم ها را به خود خیره کرده است؛ درختان اناری که چنان یک دریای سرخ و سبز، بی کرانه اند و نگاه نمی تواند خود را به انتهایشان برساند؛ فقط می ایستی و خیالت را به دل امواج انارستان می سپاری؛ تا دلت از خنکای این همه زیبایی اوج بگیرد.
بوی بکر انار نچیده توی هوا می غلطد و گاه خودش را به صورت و مشامت می زند تا هوس یاقوت چینی به سرت بزند! یاقوت سرخ ایرانی!
این روزها بوی یاقوت سرخ لرستان با بوی ناامیدی پرورش دهندگان این محصوب ناب پیوند خورده است، نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی برای فرآوری انار، ضعف بسته بندی، چوب حراج دلالان بر پیکر انار خوش رنگ لرستان، نداشتن برند و ارزان فروشی این محصول تنها بخشی از مشکلاتی است که انار لرستان را رنج می دهد.
یک باغدار کوهدشتی در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر از بی توجهی به مشکلات باغداران گلایه دارد و می گوید: متاسفانه انار منطقه سیاب کوهدشت به دلیل عدم وجود بازار در استان و همچنین نبود صنایع بسته بندی توسط استانهای دیگر به صورت ارزان خریداری شده و تحت نام این استانها بسته بندی و وارد بازار مصرف می شود.
وی ادامه می دهد: به دلیل عدم وجود واحدهای بسته بندی و بازار مناسب ما مجبور می شویم محصولات خود را به دیگر استانها مانند اصفهان بفروشیم.
این باغدار با آهی از قیمت فروش یاقوت سرخ لرستان می گوید و ادامه می دهد: در حال حاضر برای اینکه محصول انار باغ روی دستم نماند آن را به قیمت هر کیلو 250 تومان به فروش می رسانم در حالیکه انار در بازار با قیمت بیش از هزار و 500 تومان عرضه می شود.
این باغدار کوهدشتی با تاکید بر ضرورت حمایت متولیان برای ایجاد صنایع بسته بندی و ایجاد بازار مناسب برای محصول انار در داخل استان می گوید: مردم منطقه سیاب کوهدشت به دلیل اینکه برای محصولشان خریداری در استان وجود ندارد آن را به قیمت ارزان به سایر استانها می فروشند.
وی به وضعیت تنها کارخانه رب انار در منطقه سیاب کوهدشت اشاره می کند و ادامه می دهد: متاسفانه تنها واحدی که انار این منطقه را خریداری می کرد به دلایل نامعلوم نیمه تعطیل شده است.
یک باغدار دیگر نیز حرفهای همکارش را تایید می کند و از زحماتی که باغداران کوهدشتی برای کاشت محصول انار در منطقه سیاب کوهدشت متحمل شده اند حرف می زند.
وی می گوید: برای به بار رسیدن انار خود بیش از 10 سال زحمت کشیده ام و این در حالیست که در حال حاضر مجبورم محصول خود را به قیمت ارزان به استانهای دیگر بفروشم.
این باغدار لرستانی با تاکید بر اینکه برای رفع مشکلات باغداران این منطقه باید اتحادیه ای راه اندازی شود ادامه می دهد: اگر این اتحادیه تشکیل شود آنگاه تشکلی برای پیگیری مسائل این قشر وجود خواهد داشت تا حداقل حرفهای باغداران را به گوش متولیان امر برساند.
این باغدار کوهدشتی با تاکید براینکه در حال حاضر انار سیاب کوهدشت نیاز به ظرفیت سازی و ایجاد بازار در استان دارد، می گوید: در حال حاضر بهترین و مرغوبترین نوع انار ایران در منطقه سیاب کوهدشت تولید می شود که باید از این ظرفیت منحصر به فرد استفاده کرد.
وی با تاکید بر اینکه متاسفانه انار این منطقه به دلیل عدم وجود بازار در باغات در حال از بین رفتن است، عنوان کرد: حتی در برخی مواقع مجبور می شویم برای عرضه محصول خود در کنار جاده های بین شهری بساط کنیم.
این باغدار از گمنامی یاقوت سرخ لرستان می گوید و اینکه این محصول به نام دیگر استانها صادر می شود.
او معتقد است که در بسیاری موارد انار مرغوب لرستان را به نام انار ساوه عرضه می کنند و این موضوع زحمات باغداران لرستانی را بی ثمر می کند.
گشتی در باغات انار سیاب کوهدشتی می زنیم، در میان چهره های بومی که آشنایی شان را با ما فریاد می زنند؛ اصفهانی ها و ساوه ای های بسیاری در انارستان دیده می شوند که به طلب یاقوت سرخ ایرانی به لرستان آمده اند و من با خود می اندیشم این روزها که در حراج بازارها نام انار ساوه را می شنوم باید در میانشان دنبال یاقوت باغات لرستان باشم.
نظر شما