به گزارش خبرنگار مهر، پلنگ ایرانی بزرگترین گونه پلنگ جهان بوده که هنوز جمعیت کمی از آن در کشور زیست می کنند، پلنگ ایرانی بومی غرب آسیاست که متاسفانه در فهرست گونه های در خطر انقراض آی یو سی ان قرار گرفته است.
برخی عقیده دارند پلنگ ایرانی دارای سه زیرگونه و بعضی دیگر عقیده دارند دارای پنج زیرگونه است و پلنگ ایران می تواند تا ارتفاع چهار هزار متری زیست کند.
در سالهای اخیر تخریب زیستگاهها، کاهش طعمه و شکار مهمترین دلیل مرگ پلنگ ایرانی عنوان شده است و به تاکید کارشناسان برای حفاظت از پلنگ ایرانی باید برای صیانت از طعمه های آن نیز برنامه ریزی شود.
مدیر عامل موسسه تخصصی مطالعات پلنگ آسیایی گفت: در طی سالهای 87 تا 90 طبق رکورد گیری انجام شده بیش از 71 قلاده پلنگ ایرانی از بین رفته اند.
آزاده صانعی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: 70 درصد این مرگ و میرها ناشی از شکار و استفاده از طعمه مسموم و 18 درصد باقیمانده به دلیل تصادفات جاده ای بوده است.
وی افزود: در پنج منطقه از کشور به صورت منطقه ای مدل سازی پراکنش زیستگاهی بالقوه پلنگ ایرانی اجرا شده است.
پراکنش پلنگ در بیشتر مناطق ایران
صانعی ادامه داد: در بررسی های انجام شده در سالهای 81 تا 90 در 90 منطقه، پراکنش پلنگ را در اکثر نقاط ایران داریم و این احتمال وجود دارد که جمعیت پلنگ در حال تقسیم شدن به دو زیر جمعیت شمالی و جنوبی باشد و جدایی زیر جمعیت ها روند انقراض گونه را تسریع می کند.
وی به عوامل تهدید نسل پلنگ اشاره کرد و گفت: تخریب زیستگاه، کاهش طعمه و شکار از مهمترین عوامل مرگ و میر پلنگ های ایرانی هستند.
صانعی تصریح کرد: احیای نسل برای زمانی به کار می رود که نسل یک گونه منقرض شده باشد ولی در حال حاضر پلنگ را در بیشتر استانهای کشور داریم و با کار حفاظتی می توانیم این جمعیت را در زیستگاه های خودش حفظ کنیم.
وی اذعان داشت: با مشارکت دفتر حیات وحش در حال انجام نیاز سنجی ادارات کل محیط زیست در استنهای مختلف در رابطه با کارهای مختلف مستقیم با گونه مانند جابجایی گونه، بیماری گونه، نیروهای مهارتی و تجهیزات هستیم تا بتوان برنامه ریزی های لازم را انجام داد.
ایجاد مرکز ثبت مطالعات پلنگ
صانعی خاطرنشان کرد: مرکز ثبت مطالعات پلنگ را در کشور به صورت اینترنتی نیز ایجاد شده است ومتخصصین می توانند در این زمینه اطلاعات خود را در این سایت ثبت کرده و یا اطلاعات لازم را به دست بیاورند.
وی با اشاره به کارگاه آموزشی مهارت منطقه ای شناسایی پلنگ آسیایی در گرگان گفت: تلاش می کنیم در این کارگاه زیستگاه های بالقوه پلنگ را در کل کشور شناسایی کنیم و اولویت های حفاظتی را نیز در رابطه با زیست گاهها و اولویت های ظرفیت سازی محلی را شناسایی کنیم.
وی تاکید کرد: اگر افراد محلی نخواهند گونه ای حفظ شود، گونه حفظ نمی شود و از بین می رود.
حفاظت از طعمه های پلنگ در صیانت از قشنگ ترین گونه گربه سانان جهان تاثیر بسزایی دارد و مدرس کارگاه آموزشی مهارت منطقه ای آشنایی با پلنگ آسیایی گفت: برای حفاظت از پلنگ باید طعمه های پلنگ مانند کل و بز، قوچ و میش و اهو نیز حفظ و بسته به هر منطقه برای حفاظت از طعمه باید مرتع نیز حفظ شود.
سعید نوری نشاط افزود: مهمترین قسمت برای ما جایی است که تعارض وجود دارد و تعارض به معنای تصادف با ماشین های عبوری، دامداری مردم محلی در زیستگاه های پلنگ، حمله به دامهای روستایی از سوی پلنگ است.
وی اظهار داشت: همچنین باید بالا بردن ظرفیت های روستاییان تعارضات را کاهش خواهیم داد.
وی در ادامه گفت: مردم باید به ارزشهای واقعی مرتع، وحوش و خصوصا پلنگ ایرانی پی ببرند و زمانی حفاظت رخ می دهد که همکاری بین مردم را افزایش دهیم و مردم برای حفاظت برنامه ریزی کنند و کارشناسان می توانند این علاقمندان را پیدا کرده و تبدیل به اجتماع کنند.
پلنگ را باید آمیزه ای منحصربفرد از زیبایی، ابهت، قدرت و وقار دانست، قوی و درعین حال چابک و سریع، با حمله های کشنده که کوهستان عرصه حضور اوست.
پلنگ بزرگترین گربه سان دنیاست که در ارتفاعات بلند کوهستانی زندگی می کند و همین بالا و دور از دسترس بودن آن باعث شده که انسان آنرا شکارگری مغرور بداند، این جانور زیرک و چالاک، در اکثر مناطق ایران زیست می کند، ولی متأسفانه آینده آن روشن نیست.
نظر شما