به گزارش خبرنگار مهر، 391 سال پیش در چنین روزهایی جزایر هرمز، لارک و قشم با فرماندهی امامقلی خان پس از 100 سال اشغال از دست بیگانگان آزاد شدند و این روز در تاریخ ایران جاودانه شد.
به همین علت همزمان با سیصد و نود و یکمین سالروز آزادسازی جزایر ایرانی خلیج فارس توسط سردار امامقلی خان، همایش بزرگداشت امامقلی خان در قلعه پرتغالی های جزیره قشم برگزار شد.
حجت الاسلام علی ملانوری معاون فرهنگی اجتماعی سازمان منطقه آزاد قشم در این مراسم عنوان کرد: امروز که کشور عزیز اسلامی ما با اتکاء به توان دانش علمی و نظامی و اقتصادی مقتدرتر از همیشه در مقابل بیگانگان ایستاده است، بی تردید بخشی از این توانایی ها ریشه در پیشینه ی تاریخ و تمدن ونقش سرداران بزرگ این تاریخ از جمله امامقلی خان دارد و هیچ کشوری در عرصه ی گیتی ماندگار نخواهد شد مگر اینکه عناصر هویت ملی آن کشور مستحکم شوند.
معاون فرهنگی اجتماعی سازمان منطقه آزاد قشم با اشاره به اینکه بسیاری از کشورهای جهان برای تقویت عناصر ملی خود تلاش و در این راستا سرمایه گذاری می کنند، اظهار داشت: ایران عزیز اسلامی با پیشینه تاریخی و تمدن فاخر آن، چه در دوره های باستانی و به خصوص دوره های تاریخی بعد از ورود اسلام عزیز، که باعث شکوفایی اندیشه ناب ایرانی شد، سراسر پر از ستون ها و نکته های مورد اتکاء جهت تقویت هویت ملی، تاریخ، فرهنگ، زبان، اسطوره ها، قهرمانان و بزرگانی است که ستون اصلی هویت ملی ما را تشکیل می دهند.
ملانوری تصریح کرد: امامقلی خان با شجاعت و رزم آوری هایی که در تاریخ داشته نه تنها به عنوان یک سردار سپاه صفوی بلکه به عنوان یک قله از سلسله جبال و قله هایی از مردان پاکی که تاریخ و تمدن، استقلال و عزت این کشور بر دوش آن ها و به اتکای توان و تلاش آن ها ساخته شده، مورد تکریم و احترام است.
وی با اشاره به فضایل انسانی و اخلاقی امامقلی خان و بسیاری از سرداران گفت: برگزاری این همایش در جهت تقویت عناصر هویت ملی و اسلامی ماست.
معاون فرهنگی اجتماعی سازمان منطقه آزاد قشم همچنین با تاکید بر ضرورت ایجاد یک حرکت مستمر، خبر از تأسیس دبیرخانه دائمی بزرگداشت امامقلی خان داد و تشریح کرد: از آنجا که برگزاری هرساله بزرگداشت امامقلی خان ضرورت داشت، خوشبختانه با تصویب مدیرعامل منطقه آزاد قشم، امروز این مهم اتفاق افتاده است.
ملانوری ادامه داد: امروز سیصد و نود و یکمین سالی است که جزایر پارس، جزیره هرمز، جزیره لارک و جزیره قشم پس از گذشت بیش از صد سال اشغال، آزاد شده است و بی تردید برای این خطه از سرزمین ما و جزیره قشم و دیگر جزایر پارسی روز بزرگی است.
وی ضمن اشاره به مکاتبات سازمان منطقه آزاد قشم با شورای فرهنگ عمومی کشور، اظهار امیدواری کرد که با تصویب این شورا، روز سی ام دی ماه به پاس تجلیل از امامقلی خان در تقویم رسمی کشور ثبت شود.
معاون فرهنگی اجتماعی سازمان منطقه آزاد قشم با اشاره به دیگر اهداف این همایش به ایجاد مرکز و موزه جهت نگهداری اسناد و آثار مربوط به امامقلی خان و آزادی جزایر پارسی اشاره کرد.
ملانوری تاکید کرد: سازمان منطقه آزاد قشم از تولید آثار فرهنگی و هنری که می تواند پیوند دهنده فرزندان عزیز ایران اسلامی به تمدن و پیشینه پر افتخار تاریخی ما باشد خمایت خواهد کرد و تولید محصولات فرهنگی هنری از جمله فیلم های سینمایی، سریال های تلویزیونی، رمان های تاریخی، موسیقی و... از جمله برنامه های دبیرخانه تازه تأسیس در منطقه آزاد قشم است که با اهداف افزایش آمادگی نسل جدید در رویارویی با دشمنان و حفظ استقلال کشور آغاز بکار کرده است.
دشتی زاده رئیس میراث فرهنگی منطقه آزاد قشم نیز در ادامه این همایش عنوان کرد: در هر دوره تاریخی ایران، چه زیر فشارهای حکومت های داخلی و چه هجوم بیگانگان قهرمانانی از کشور دفاع کرده اند و مسئله مهمی که در مورد قهرمانان ملی ایران وجود دارد این است که بر خلاف فرماندهان نظامی کشورهای خارجی، هیچ گاه دست به قتل عام مردم بی سلاح نزدند و این قهرمانان افرادی صلح طلب، متدین و دوستدار فرهنگ مردم بودند.
وی با بیان اینکه هر حماسه تاریخی مرتبط با خلیج فارس نشان از آزادی خواهی ایرانیان در طول تاریخ دارد، اظهار داشت: دریای پارس یک عنصر طبیعی بی جان نیست و فرهنگ ایرانیان به خصوص مردم جنوب ارتباط نزدیکی با خلیج فارس دارد و زبان و گویش مردم، معماری، پوشاک، اساطیر و... عناصری جدایی ناپذیر از خلیج فارس است.
رئیس میراث فرهنگی منطقه آزاد قشم با اشاره به دوره های باستانی هخامنشیان، اشکانیان و دوره های تاریخی آل بویه، سلجوقیان، صفویه و... گفت: ما همواره شاهد مبارزه ایرانیان در پاسداری از خلیج همیشه فارس بوده ایم و امامقلی خان یکی از این سرداران ملی و پرافتخار ماست.
وی در بخشی از سخنانش با اشاره به فضایل اخلاقی امامقلی خان به کارهای عامه المنفعه امامقلی خان اشاره کرد و مدرسه خانی و سی و سه پل اصفهان و بسیاری از مساجد و وقوفاتی که در ایران از آن ها بجا مانده را از اقدامات امامقلی خان و پدرش الله وردی خان برشمرد.
در ادامه این همایش سیدعلی شرافت مولایی از نوادگان امامقلی خان بیان داشت: یکی از خصلت های مهمی که امامقلی خان داشته توسعه علم و دانش بوده است و امامقلی خان صالحان، اصحاب معرفت، و جویندگان علم و دانش را همواره ارج می نهاده و به همین خاطر اموال خویش را، در این راه وقف نموده و سنت حسنه ی وقف را در چهارصد پیش، از خود به یادگار گذاشت.
شرافت مولایی با بیان رشادت ها و فداکاری های امامقلی خان که در تاریخ ذکر شده، به بناهای باشکوه و عامه المنفعه ای که در کشور ساخته شده نیز، اشاره کرد و فرهنگ باوری و دینمداری را از فضایل دیگر این سردار ملی برشمرد.
وی با اظهار خوشحالی از حضور مجددش در جمع مردم قشم به همایشی که در سال 74 از سوی منطقه آزاد جهت رونمایی از تندیس امامقلی خان برگزار شده بود، اشاره کرد و گفت: در بازدیدی که دیشب از قلعه پرتغالی ها داشتم متوجه بازسازی و مرمت این قلعه و توجه مسئولان مربوطه به حفظ و احیای میراث فرهنگی شدم که به صورت شایسته انجام می شود.
وی با اشاره به گستردگی موضوعات تاریخی در مورد امامقلی خان، دوره شاه عباس و امامقلی خان را نقطه عطفی در تاریخ سلسله صفوی ذکر کرد و گفت: بیان خدمات امامقلی خان و پدرش الله وردی خان بدون ورود به دوره صفویه و شاه عباس، یک نوع سطحی نگری است و این دوره تاریخی در سفرنامه های مستشرقان بسیار آمده و ذکر شده است.
شرافت مولایی با اشاره به اینکه شاه عباس، الله وردی خان و امامقلی خان سه شخصیت مهمی هستند که مثلث دوره صفوی را تشکیل می دهند اظهار داشت: با وجود آشفتگی هایی که در دوره جلوس شاه عباس بوجود آمده بود، این مثلث قدرتمند با تدبیر و سیاست توانست دست دشمنان داخلی و خارجی را کوتاه کند.
نظر شما