به گزارش خبرنگار مهر، در گزارش دفتر بررسیهای اقتصادی سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان از بررسی اثر تغییرات نرخ ارز بر تولید ناخالص داخلی ایران آمده است: شناسایی روابط میان دو متغیر مهم اقتصادی نرخ ارز و تولید ناخالص داخلی و عوامل مؤثر بر آن از موضوعاتی است که همواره توجه اقتصاددانان را به خود جلب کرده و نظریه های مختلف و گاهی متناقص نیز ارائه شده است.
با توجه به اهمیت موضوع در برنامه ریزی ها و سیاستگذاریها، در این مقاله به بررسی رابطه میان نرخ ارز و تولید ناخالص داخلی با استناد به مطالعات گذشته پرداخته شده است.
نتایج نشان می دهد که هرچند شوکهای مثبت و منفی نرخ ارز، تولید واقعی را مختل میکند و تاثیر شوکهای منفی نرخ ارز یا افزایش ارزش پول ملی بر تولید واقعی بیشتر است لیکن بر خلاف بسیاری از نظریه های مطرح شده در مورد اقتصاد ایران، میان نرخ ارز حقیقی و تولیدات کشور رابطه منفی ولی ضعیفی برقرار است (به ازای 10درصد افزایش نرخ برابری ارز، تولید ناخالص داخلی، به میزان 45/0درصد کاهش مییابد)؛ به طوری که با کاهش ارزش خارجی پول ملی (افزایش نرخ ارز حقیقی)، تولیدات کشور افزایش نشان نمی دهد. به همین ترتیب، افزایش نرخ ارز اسمی نیز تأثیر چندانی در افزایش تولیدات ندارد.
بنابراین از آنجا که بخش تولیدی تحرک لازم را نسبت به تغییرات نرخ ارز نشان نمی دهد، لذا سیاستهایی که منجر به افزایش نرخ ارز اسمی می شود، بر سطح تولید اثر محسوسی ندارد. بنابراین، در این خصوص مقدم قرار دادن طرف عرضه و اصلاح ساختار تولید قبل از تغییر نرخ ارز توصیه می شود.
نکته دیگر آن که اثرات شوکهای ارزی مثبت و منفی نرخ ارز بر تولید حقیقی، نامتقارن بوده است، لذا در اجرای سیاستهای ارزی ضرورت دارد تا شرایط اقتصادی مد نظر قرار گیرد تا بتوان با انتخاب سیاست مناسب ارزی، کارایی آن سیاست را افزایش داد.
نظر شما