به گزارش خبرگزاری مهر، علی رضی با بیان اینکه تلفن همراه به عنوان یکی از کانال های ارتباطی دولت همراه مطرح است، اظهار داشت: بسیاری از افراد به منظورهای مختلف از این وسیله ارتباطی استفاده می کنند و این موضوع بستر مناسبی را برای ارائه خدمات الکترونیک دولتی به شهروندان و نیز بین دستگاهها و سازمانها به خوبی فراهم می سازد.
وی با اشاره به اینکه در شرایط حاضر سهم تلفن همراه در توسعه دولت الکترونیک قابل توجه نیست چرا که خدمات زیادی بر روی این بستر ارائه نشده است، گفت: این سهم به سرعت می تواند در کشور ما افزایش پیدا کند و روند صعودی دارد.
رضی افزود: اما می توانیم بگوییم بخش تعامل با تلفن همراه، بخش ثابت تمام خدماتی است که می تواند در ابتدا یا حین خدمات از طریق تلفن همراه ارائه شود.
وی با اشاره به اینکه پیشرفتی که در حوزه پرداخت از طریق تلفن همراه صورت گرفته، تا کنون در حوزه اطلاع رسانی نداشته ایم، افزود: این در حالیست که بخش پرداخت مهمترین بخش یک خدمات است.
رئیس امور توسعه دولت الکترونیک ریاست جمهوری با بیان اینکه در شرایط حاضر نمی توان سهم دقیقی از تلفن همراه در تجارت الکترونیک در کشور اعلام کرد، ولی تمام خدمات قابلیت این را دارند که از طریق تلفن همراه ارائه شوند، افزود: مردم به فناوری تلفن همراه علاقه دارند و موبایل به یک تکنولوژی کاربردی تبدیل شده است براین اساس هر چقدر در این حوزه سرمایه گذاری شود باز هم کم است.
نظر شما