به گزارش خبرگزاری مهر، تاريخ پر فراز و نشيب اسلام نيز همواره شاهد سيلابهاي گلآلود بحرانها، خدعهها و فتنههايي بر پيكره اجتماعي و اعتقادي خود بوده است كه فتنهگران سودجو با خدعه و نيرنگ از جهالت مردم، كسالت جامعه و عدم كفايت حاكمان، سوءاستفاده کرده، هيزمِ تر، سوزانده و با جولان دادن در ميدان جامعه، از سوزش این آتش پر دود، بهرهها بردهاند.
گاه با تفرقهافکنی در میان پیروان يك مكتب و فرقه، با طرح مباحثی در باب حکومت و مشکل اعمال حاکمیت (بدون ادعا نسبت به اصل مسئله خلافت)، گاه با طرح مباحث عقيدتي، ايجاد شك و ترديد در اصول، مباني و ايدوئولوژيهاي مكاتب و به زیر سؤال بردن اصول اعتقادی، براي به انحراف كشيدن افكار و آراء عمومي، گاه به تخریب چهرههای اصیل و معتقد که پایهها و ستونهای اصلی جامعه اسلامی بودند، پرداخته و آنان را به انزوا کشیدند تا بتوانند افکار انحرافی خود را ترویج دهند و با غبارآلود کردن شرایط جامعه، چهرههای شیطانی خود را چند صباحی در پس پرده تزویر و ریا مخفی کنند و بر هدف اصلی خود که منزوی کردن حق و حقیقت است، دست یابند و گاه نیز با تحریک قبایل، گروهها و نژادها برای ایذاء مسلمانان، همواره لطمات اقتصادی، اجتماعی، اعتقادی و فرهنگی فراوان بر پیکره جامعه وارد ساختهاند و در موارد بسیار دیگری که در تمام آنها، فتنههایی بر پا گشته، جامعه اسلامي خود را در آماج حملات فتنهگران يافته است. لذا شناخت فتنه و ابعاد مختلف آن، یکی از مهمترين مسائل اجتماعي، سياسي و حتي اعتقادي هر جامعه به شمار ميآيد كه بدون اين شناخت، امکان هيچ نوع درمان، پيشگيري و گريز از فتنه وجود ندارد.
کتاب حاضر از پنج فصل به شرح زير تشکيل شده است: در فصل اول با عنوان «اهمیت واژهشناسی فتنه» در ابتدا، دليل اهميت، لزوم و وجوب بحث، تفكر و تعمق در كلماتي كه شرع مقدس و سیره اهل بیت(ع) بر آن تأکید دارد و در قرآنكريم ذکر شده است ـ كه فتنه نیز از جمله آنها است ـ بيان شده. سپس از (فتنه) بهطور اخص در اين مقوله ـ یعنی دلایل لزوم شناخت فتنه ـ قلم به نگارش در آمده است.
در فصل دوم با عنوان «اتیمولوژی (ریشهشناسی) فتنه» به دنبال یافتن ریشه یا ریشههایی برای واژه فتنه در فرهنگهای لغت عرب، لغتنامههای فارسي و کتب تفسیری پرداخته میشود تا تمام وجوهات معنایی این واژه و رابطه آن با ریشههای سهگانه فتنه، در متون مختلف از ديدگاه لغوييون و واژهشناسان، مشخص گردد. در فصل سوم با عنوان «فتنه در علوم و ادبیات مختلف» به بررسی فتنه در علوم و ادبیات مختلف پرداخته میشود و وجوهات معنایی فتنه و ترکیبات آن در ادبیات فارسی، ادبیات عرب، ادبیات عرفانی، علم حروف و در نگاه تفسیری مورد تحلیل قرار میگیرد. فتنه در قرآن کریم و کلام ائمه معصومین(ع)، خصوصاً نهجالبلاغه، دارای اهمیت بسیار است.
در فصل چهارم با عنوان «مفهوم فتنه از نگاه شرع مقدس» به واژهشناسی فتنه از نگاه شرع مقدس یعنی قرآن کریم و کلام امیرالمؤمنین علی(ع) در نهجالبلاغه پرداخته و وجوهات معنایی آن در قرآن کریم و نهجالبلاغه، شناسایی میشود. در فصل پنجم، ضمن مقایسه ریشههای سهگانه فتنه، با یکدیگر، با توجه به آنچه که در فصول گذشته بیان شده است، در یک جمعبندی، یک معنای ریشهای جامع و کامل، بهعنوان ریشه اصلی فتنه، برگزیده میشود و سپس تعریف جامع و کاملی برای فتنه از دیدگاه واژهشناسانه، بیان میشود.
کتاب «تبارشناسي واژه فتنه: بررسي معنايي، ريشهاي و واژهشناسانه فتنه» تألیف احسان مقصودی، به همت انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) به بهای 105000 ريال منتشر شد.
نظر شما