به گزارش خبرنگار مهر، در حال حاضر طرح توسعه 17 فاز پارس جنوبی به طور همزمان در حال انجام است که برای تولید و انتقال گاز به پالایشگاه های ساحلی باید بیش از 150 هزار تن انواع سازه های فراساحلی همچون پایه سکو، سکوی اصلی و سکوهای اقماری در خلیج فارس طراحی، ساخت، نصب و راه اندازی شود.
یکی از مهمترین پیش شرط های نصب این حجم گسترده سازه گازی در آبهای خلیج فارس، در اختیار داشتن ناوگان پیشرفته لجستیکی و دریایی شامل انواع کشتی، بارج و جرثقیلهای تخصصی دریایی است.
از سوی دیگر با وجود افزایش تحریمهای بین المللی و عدم تمایل شرکتهای فراساحلی نفت و گاز جهان برای کرایه کشتی و شناورهای تخصصی و به ویژه جرثقیل های غول پیکر، ایران دومین کشتی جرثقیل دار خود را برای نصب سازه های پارس جنوبی روانه خلیج فارس کرد.
بر این اساس کشتی اچ.ال 5000 به عنوان یکی از بزرگترین کشتیهای جرثقیل دار جهان نخستین سازه غول پیکر پارس جنوبی پس از به پایان رسیدن تعمیرات اساسی و اخذ گواهی نامههای بینالمللی در خلیج فارس با موفقیت نصب کرد.
محمدعلي نظارت در گفتگو با مهر با اشاره نصب پایه 2000 تنی سکوی فاز 24 پارس جنوبی در آب های خلیج فارس، گفت: این سازه غول پیکر دریایی توسط کشتی جرثقیل دار اچ ال 2000 بدون کوچکترین حادثه ای انجام شده است.
مدیرعامل شرکت فنآوری آبهای عمیق با اعلام اینکه به زودی این پایه سکو با تکمیل مراحل نصب تحویل کارفرما خواهد شد، تصریح کرد: عمليات نصب جكت فاز 24 پارس جنوبی با بيشترين دقت و با استفاده از توان داخلي انجام شده است.
این مقام مسئول با اشاره به آمادگی بازیابی جکت غرق شده فاز 13 پارس جنوبی توسط کشتی جرثقیل دار اچ ال 5000، بیان کرد: نصب اولین سازه دریایی فاز 24 پارس جنوبی نشان می دهد که کشتی جرثقیل دار 1چ ال 5000 هیچگونه نقص فنی همچون شکستگی بوم ندارد.
وی با بیان اینکه به زودی عملیات بازیابی جکت فاز 13 پارس جنوبی توسط این کشتی منحصر به فرد انجام خواهد شد، افزود: بر این اساس با اعلام موقعيت جديد نصب توسط كارفرما عمليات بازيابي آغاز خواهد شد.
کشتی جرثقیلدار اچ ال 5000 پس از انجام تعمیرات اساسی، انجام تستهای مختلف و دریافت گواهینامه های بینالمللی از آبان ماه سالجاری آمادگی نصب سازههای دریایی در مناطق مختلف نفت و گاز خلیج فارس شده است.
این شناور یکی از منحصر به فردترین کشتیهای جرثقیل دار صنایع فراساحلی نفت و گاز جهان بوده که انجام عملیات نصب سنگین دریایی به لحاظ هیدرواستاتیك بالا، قابلیت مانور این شناور در آبهای عمیق و ساحلی، ظرفیت بسیار بالا 5000 تن از مهمترین ویژگیهای فنی آن است.
برنامه جدید مقابله با تحریمها در پارسجنوبی/ ورود بزرگترین جرثقیل نفتی جهان به خلیجفارس
همزمان با امتناع شرکتهای فراساحل بین المللی در عدم کرایه کشتیهای جرثقیلدار به منظور نصب سکوهای دریایی نفت و گاز، ایران دومین کشتی جرثقیلدار غول پیکر خود را روانه خلیج فارس کرد.
کد خبر 2012303
نظر شما