به گزارش خبرنگار مهر، ورزش چوگان که رشته اصیل ایرانیان است و مقام معظم رهبری نیز اخیرا بر احیای این رشته تاکید ویژه داشتهاند همواره از سوی کشورهای بیگانه و به خصوص برخی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در معرض مصادره شدن قرار داشته که در این بین قطریها پا را فراتر گذاشته و از سالهای گذشته تلاش گستردهای را آغاز کردهاند که این رشته را به نام خود ثبت کنند. این در حالی است که به گواهی تاریخ این رشته متعلق به ایران بوده و حتی حدود 600 سال پیش از میلاد مسیح نیز در ایران باستان بازی چوگان برگزار میشده است.
کم توجهی زیادی که به کهنترین ورزش تاریخ نسل به نسل صورت گرفته بوده، باعث شده تا این رشته هر ساله در اروپا، امریکا و استرالیا مورد توجه قرار گیرد ولی در ایران تقریبا به دست فراموشی سپرده شود که این بهترین بهانه را دست قطریها داد تا زمینههای ثبت تقلبی آن را به نام خود فراهم آورند. آنها با پشتوانه مالی و نفوذی که در یونسکو دارند از چند سال پیش پروندهای را گشودند تا این رشته اصیل ایرانی را به نام خود به ثبت برسانند که اگر هوشیاری مسئولان فدراسیون کشورمان نبود باید این رشته اصیل را از دست رفته می پنداشتیم.
حجت الله دهخدایی، دبیر فدراسیون چوگان در این باره به خبرنگار مهر گفته است: "خوشبختانه اقدامات ما به موقعی انجام دادیم. متاسفانه باید بگویم با این که چوگان ورزش ما ایرانیهاست ولی قطریها توجهات به مراتب بیشتری به این ورزش داشتهاند و این ادعا را مطرح کردند که چوگان از آن کشور خودشان است ولی ایلخانیزاده رییس فدراسیون از اعتبارات شخصی خود استفاده کرد و توانستیم مانع از این کار کشور قطر شویم."
وی افزود: "قطریها مدارکی را ارایه داده بودند و حتی پروندهای را در یونسکو باز کردند تا این ورزش را به نام خودشان ثبت کنند. خوشبختانه ما با سازمان میراث فرهنگی کشورمان جلسات خیلی خوبی داشتیم و این تعامل نتیجه بخش بوده است. سازمان میراث فرهنگی هم در این زمینه کارهای خیلی خوبی انجام داد و گامهای مثبتی برداشت که در نهایت باعث شد تلاش های جمهوری اسلامی ایران به نتیجه برسد و پرونده قطر از دستور کار سازمان یونسکو خارج شود."
با وجود این که تیر قطریها در این باره به سنگ خورده است ولی هنوز پرونده ایران درباره ثبت جهانی چوگان به نام کشورمان صورت نگرفته و اگر فعالیتهای صورت گرفته نیمه کاره رها شود بعید نیست که یونسکو بار دیگر پرونده قطر را در این باره به جریان بفرستد. دهخدایی در این زمینه توضیح می دهد: "ما در نوبت قرار داریم و به خاطر محدودیتهای سالیانهای که یونسکو برای بررسی پروندهها ایجاد کرده است هنوز ثبت چوگان به نام کشورمان انجام نگرفته است. نکته مهمی که وجود دارد این است که نباید کار را تمام شده بدانیم و از رایزنیها دست بکشیم. آقای ایلخانیزاده از اعتبارات شخصی خود در این زمینه استفاده میکند ولی این مهم نیازمند به حمایت همه جانبه از سوی مسئولان کشور است تا بتوانیم چوگان را به نام کشورمان ثبت کرده و مانع از فعالیتهای دروغین قطریها بشویم."
نظر شما