۹ فروردین ۱۳۹۲، ۱۲:۰۰

رخدادهای لرزه ای 91

زلزله در اندونزی؛ سونامی در ایران/ وقوع زمین لرزه در منطقه انرژی

زلزله در اندونزی؛ سونامی در ایران/ وقوع زمین لرزه در منطقه انرژی

زلزله اهر- ورزقان مهمترین زلزله ای بود که در سال 91 شاهد آن بودیم به گونه ای که پس از دو روز از گذشت این دو زلزله بیش از هزار پس لرزه در این مناطق ثبت شد پس آن زمین لرزه در منطقه ویژه انرژی عسلویه رخ داد که آن هم از اهمیت بالایی برخوردار بود.

به گزارش خبرنگار مهر، ایران دارای 1400 گسل فعال است که از سال 1936 میلادی باعث بروز 460 زلزله تاریخی و ثبت 6500 زلزله توسط دستگاه‌های زلزله نگاری شده است.

نقشه گسل‌های ایران

متأسفانه سال گذشته زلزله‌های مهمی در کشور رخ داد که مهمترین آنها زلزله اهر ورزقان بود.

زلزله اهر و ورزقان

در روز 21 مرداد ماه سال 91 خبر دو زلزله ویرانگر با بزرگای بیش از 6 ریشتر منطقه اهر- ورزقان تیتر اول همه خبرگزاری‌ها و سایت‌های خبری کشور قرار گرفت. زلزله اول که زلزله اصلی محسوب می شد در ساعت 14:53 دقیقه شنبه 21 مردادماه رخ داد و زلزله دوم 11 دقیقه پس از آن به وقوع پیوست. این زلزله تا 5 ساعت روز بعد (22 مرداد) 21 پس لرزه داشت که به ثبت رسید.
 

منطقه رخ داد دو زلزله بزرگ اهر- ورزقان

گسل مسبب این دو زلزله گسل جنوب اهر است که روند شرقی- غربی دارد و سازوکار زلزله فشاری با مولفه امتداد لغزش بوده است. این زلزله تا روز 23 مرداد ماه 91 بیش از یک‌هزار و 300 پس لرزه داشته که این تعداد پس لرزه نشان از حساسیت منطقه و لرزه خیزی آن دارد.

زلزله در اندونزی؛ سونامی در ایران

به گزارش خبرنگار مهر، در روز 23 فروردین 91 زلزله 8.7 ریشتری در 360 کیلومتری جزیره سوماترای اندونزی در عمق 30 کیلومتری در پهنه فرو رانش در ساعت 13 و 6 دقیقه به وقت تهران رخ داد.

امواج ناشی از این سونامی در ساعت 5 بعداز ظهر 23 فروردین به سواحل استان آچه اندونزی و در ساعت 20 همان روز به سواحل جنوب شرقی ایران (چابهار) رسید.

این امواج هرچند که در سواحل اندونزی موج‌های بلندی ایجاد کرد ولی اثری بر روی سواحل کشور نداشت.

وقوع دو زلزله در پایتخت

روز شنبه 28 مرداد ماه 91 در منطقه دماوند و بومهن زلزله‌ای با بزرگای 3.8 در مقیاس ریشتر رخ داد. گسل مسبب این زلزله گسل "مشا" از گسل های البرز مرکزی و از جمله گسل‌های تهران است که در شمال تهران قرار گرفته است. این گسل از 35 کیلومتری تهرانپارس عبور می‌کند.
این زلزله در مناطق دماوند، بومهن و در شمال شرقی تهران احساس شد.

گسل مشا از جمله گسل‌های فعال کشور است و کارشناسان معتقدند که همواره انتظار زلزله‌های کوچک و بزرگ از این گسل می‌رود به گونه ای که در سال 89 زلزله‌ای با بزرگای 3.4 توسط این گسل رخ داد.

علاوه بر این در آغاز سال تحصیلی 91 در روز 4 مهرماه نیز زلزله دیگری در 51 کیلومتری جوادآباد ورامین، 57 کیلومتری گرمسار، 59 کیلومتری پیشوا ورامین و 109 کیلومتری تهران رخ داد.

این زلزله با بزرگای 3.5 در مقیاس ریشتر در عمق 15 کیلومتری زمین رخ داد و گسل مسبب این زلزله گسل سیاهکوه در شمال شرق قم و جنوب ورامین بوده است.

گسل سیاهکوه در شمال فروافتادگی دریاچه نمک قم قرار گرفته حدود 150 کیلومتر طول دارد. پهنه رومرکزی بسیار کم جمعیت است و در 60 کیلومتری جنوب ورامین واقع است.

وقوع زلزله‌ در منطقه انرژی کشور

در استان بوشهر گسل‌های زیادی به موازات خمیدگی کوهستان زاگرس کشیده شده است که مهمترین گسل آن گسل عسلویه است که فعالیت لرزه خیزی بالایی دارد. روند این گسل‌ها عمدتا شمال غربی-جنوب غربی با تمایل به سمت شرقی-غربی است.

در این منطقه زلزله‌های تاریخی بسیاری رخ داده است که از آن جمله می‌توان به زلزله بندر طاهری (سیراف) در 17 ژوئن 978 حدود 1034 سال قبل اشاره کرد که در آن 2 هزار نفر کشته شدند.

همچنین بر اساس گزارش‌های موجود، این زلزله موجب حمله ور شدن امواج سهمگین به ساحل شده که احتمالا سونامی رخ داده است ضمن آنکه بخش‌های ساحلی بندر سیراف به زیر آب رفت.

این گسل نیز زلزله‌هایی را در روزهای 28 مرداد و 26 شهریور ماه سال 91 باعث شد که نشان می‌دهد در این منطقه پی در پی زلزله‌هایی در حال رخ دادن است.  

با توجه به وجود پالایشگاه شهید بهشتی و وجود منطقه انرژی عسلویه، در استان بوشهر این منطقه از لرزه خیزی بالایی برخوردار است.

کد خبر 2021044

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha