به گزارش خبرنگار مهر، زمستان بهاری امسال، پای بسیاری از میوههای تابستانی را زودهنگام به بازار باز کرده است. هرچند که قیمت این میوهها آنقدر بالا است که دست بسیاری از مردم به آن نمیرسد و باز هم مثل هر سال علیرغم مانورهایی که مسئولان تنظیم بازار کشور بر روی نظارت بر بازار دادهاند، اما باز هم بازار نابسامان است و گویا نظارتی در آن نیست.
در این میان، ورود میوههای به اصطلاح نوبرانه به بازار سبب شده است تا علاوه بر اینکه قیمت این میوهها بسیار بالا باشد، در عین حال میوههای زمستانی نیز که به گفته حسن رادمرد، معاون بازرگانی داخلی وزیر صنعت، معدن و تجارت هیچ کمبودی ندارند و به وفور در بازار با قیمت مصوبه عرضه میشوند، با نوسانات شدید قیمتی مواجه شوند و علیرغم گفته وی، کمتر در روزهای ایام عید در دسترس مردم قرار داشته باشند.
خبری از تحقق وعده معاون وزیر برای میوه تنظیم بازاری نیست
البته شاید کمبود همین میوههای تنظیم بازاری به اندازه کافی در بازار باشد که افزایش قیمت را رقم زده است، به نحوی که در دو روز باقیمانده از سال 91، علاوه بر اینکه کیفیت میوههای تنظیم بازاری به شدت در بازار و میادین میوه و ترهبار کاهش یافت، در روزهای ابتدایی سال نیز، دست مردم به این میوههای به اصطلاح تنظیم بازاری که حال خود بر هم زننده تنظیم بازار شدهاند، نرسند.
به همین دلیل، فضا برای جولان میوههای نوبرانه باز شد و این میوهها با قیمت بسیار بالا در دسترس مردم قرار میگیرند.
موضوع دیگری که همواره در ایام عید بازار با آن مواجه است و مردم نیز از آن ضررهای بسیاری را متحمل میشوند، نبود نظارتهای کافی در بازار است، به نحوی که علاوه بر اینکه میوه تنظیم بازاری که قرار بود پرتقال آن به قیمت 1500 تومان و سیب آن به قیمت 1600 تومان عرضه شود، اما نه تنها این میوهها به میزان کافی که مسئولان معاونت بازرگانی داخلی از آن خبر داده بودند، عرضه نشد، بلکه همان میزانی هم که عرضه شد، از کیفیت لازم برخوردار نبود و درون اغلب سیبها خراب و پرتقالها نیز طعم خوشایندی نداشت.
بازرسانی که به تعطیلات نوروزی رفتند
این در شرایطی است که به گفته مسئولان قرار بر این بود که بازار با 10 هزار بازرس تحت کنترل باشد و حتی با حضور معاون اول رئیسجمهور نیز گشت کنترل و پایش بازار به اجرا درآمد، اما هم اکنون که زمان نظارت بر بازار است، حداقل این نظارت بر بازار محسوس نیست و نتیجه نبود آن نیز به روشنی در بازار با بالا رفتن قیمتها نمود پیدا کرده است.
از سوی دیگر، قیمت انواع میوههای نوبرانه نیز در بازار به شدت بالا است و هر مغازهداری، میوه را آنطور که میخواهد قیمت میگذارد و در بازار به فروش میرساند، به این معنا که هم اکنون در برخی از مغازههای شرق تهران، توت فرنگی کیلویی 9 هزار تومان است و در فروشگاههای شمال شهر تهران، همان توت فرنگی با همان کیفیت، هر کیلوگرم تا 22 هزار تومان نیز به فروش میرسد.
قیمتگذاری سلیقهای میوههای نوبرانه
بساط قیمتگذاری چغاله بادام هم همینطور است؛ در مناطق جنوب شهر تهران همچون شوش و مولوی، قیمت هر کیلوگرم از این میوه 10 هزار تومان است و از کیفیت به نسبت مناسبی برخوردار است، و همین میوه در شمال شهر و حتی مناطق مرکزی تهران، گاه تا 30 هزار تومان هم میرسد. این تفاوت قیمت نیز ناشی از عدم نظارت کافی و نبود دستورالعملی برای قیمتگذاری میوههای نوبرانه است.
به هرحال بازار میوه نوروزی علیرغم وعدههای داده شده اصلا مناسب نیست و به نظر میرسد که مسئولان هم در کنار بازرسان به تعطیلات رفته و بیشتر ترجیح میدهند به جای اینکه بازار را کنترل و پایش کنند، به استراحت پرداخته و اجازه دهند تا نوروز امسال، طعم گرانی میوه را در کنار برخی دیگر از کالاها رقم زند.
از همه مهمتر اینکه رادمرد، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده بود که قرار است 100 هزار تن سیب و پرتقال در بازار توزیع شود که هم اکنون نه تنها خبری از توزیع آن نیست، بلکه کیفیت آن به اندازهای نازل است که مردم اقبالی به آن نشان نمیدهند و فقط در حد حرف و آمار باقی مانده است.
قیمت انواع میوه در بازار
هم اکنون قیمت هر کیلوگرم پرتقال در بازار 5600 تومان، سیب قرمز مجلسی 6500 تومان، موز 6000 تومان، خیار 3500 تومان، توت فرنگی 9 هزار تومان، چغاله بادام به طور متوسط 16 هزار تومان، لیموشیرین 1700 تومان و هندوانه 2500 تومان است.
همچنین قیمت هر کیلوگرم کیوی 2800 تومان، سیب زرد 4500 تومان است. البته با بازگشایی میادین میوه و تره بار شاید قیمت میوه در بازار اندکی کاهش یابد، اما به هرحال نظارت در بازار حرف اول را میزند و از سوی دیگر، بهتر است مسئولان گزارش دهند که چه میزان از 100 هزار تن میوه تنظیم بازاری را در بازار عرضه کردند.
نظر شما