۲۵ فروردین ۱۳۹۲، ۱۰:۰۶

پروژه «استقلال حوزه علمیه و دولت جمهوری اسلامی ایران» در مرحله ارزیابی است

پروژه «استقلال حوزه علمیه و دولت جمهوری اسلامی ایران» در مرحله ارزیابی است

یک عضو هیئت علمی پژوهشکده اندیشه سیاسی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گزارشی از وضعیت پروژه «استقلال حوزه علمیه و دولت جمهوری اسلامی ایران» ارائه کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، رضا عیسی نیا، عضو هیئت علمی پژوهشکده اندیشه سیاسی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در تبیین این پروژه گفت: حوزه های علمیه تشیع در طول تاریخ در باب استقلال از دولت تأمل داشته و یکی از وجوه امتیازش را از حوزه های تسنن در این امر اعلام کرده است. با اینکه تاریخچه هزار ساله حوزه های علمیه این مطلب را آشکار می سازد که حوزه علمیه در نظام های دینی از جمله آل بویه، صفویه، قاجاریه دارای دخالتها و مناسباتی بوده است، اما نوع مناسبات و همکاری آن با نوع مناسبات در جمهوری اسلامی تفاوتهای اساسی داشته است چرا که باید در نظر داشته باشیم که جمهوری اسلامی اولین نظام سیاسی ای است که بر پایه ولایت فقیه و بر مبنای فکری روحانیت شیعی تأیید و استقرار یافته است.

وی تأکید کرد: بنابراین آیا می تواند آن وجه امتیاز را تداوم ببخشد در حالی که ما، با جامعه و شرایط آن زندگی می کنیم و تأثیر و تأثر مسایل سیاسی بر حوزه علمیه امری اجتناب ناپذیر است، فلذا بزرگان حوزه علمیه در این سه دهه جمهوری اسلامی همیشه هشدار داده اند که مبادا یک سلسله دخالتها که سبب می شود دولت نفوذ پیدا کند و بعضی افراد حوزوی را حذف کند یا بعضی شرایط را  به حوزه علمیه اضافه کند، بعضی را تقویت و بعضی را تضعیف کند. آیا این توصیه ها و هشدارها نتیجه بخش بوده است و حوزه علمیه استقلالش را حفظ کرده است.

عیسی نیا در باب ضرورت انجام این پروژه افزود: می توان گفت به خاطر فقدان وجود منبعی مدون و مناسب  آن هم پس از سی سال از استقرار جمهوری اسلامی، این کار می تواند از تحقیقات راهبردی در این امر خطیر باشد تا به وسیله آن بهتر بتوان درباره حوزه علمیه قضاوت کرد یا لااقل هرچه زودتر مشکلات مرتبط با  مناسبات حوزه علمیه و دولت جمهوری اسلامی ایران را رصد کرد و راه حلهایی را برای آنها یافت.

وی ادامه داد: سؤال اصلی که در این پروژه به آن پرداخته خواهد شد این است که در جمهوری اسلامی ایران با چه رویکردی می توان به تبین و تفسیر استقلال حوزه علمیه از دولت( نظام سیاسی) پرداخت؟

عضو هیئت علمی پژوهشکده اندیشه سیاسی، روشن نمودن مناسبات حوزه علمیه و دولت جمهوری اسلامی، تبیین این مناسبات و مشخص نمودن قلمرو هر یک از این دو در اهدافشان، کارکردهایشان وغایاتشان، تشریح ابهاماتی که در این مناسبات وجود داشته یا دارد و در نهایت ارائه راه حل و رفع ابهامات را از اهداف این تحقیق برشمرده و اضافه کرد این پروژه در چهار فصل ارائه خواهد شد:

 فصل اول: حاکمیت سیاسی ایران و نهاد مرجعیت

فصل دوم:  مدیریتِ حوزه علمیه و نقش مراجع و نظام سیاسی

فصل سوم: حاکمیت سیاسی و سلب قدرت از نهادهای قدرتمند اجتماعی

فصل چهارم: راهکارها و پیشنهادات برای استقلال حوزه علمیه

عیسی نیا در تشریح وضعیت پروژه نیز بیان داشت: این پروژه که از سال 89 شروع و در سال 90 به پایان رسیده، اکنون در مرحله ارزیابی است و امیدواریم هرچه زودتر کار ارزیابی آن به اتمام رسیده و برای چاپ ارسال شود.

کد خبر 2032037

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha