به گزارش خبرنگار مهر، منطقه حفاظت شده بهرام گوردر شرق استان فارس و شمال شرقی شهرستان نی ریز قرار دارد. وسعت این منطقه 40 هزار و 800 هکتار و ارتفاع بلندترین نقطه آن دو هزار و 787 متر بوده و دارای آب و هوای گرم و خشک و بارندگی حدود 200 میلی متر است.
این محدوده از سال 1351 با عنوان منطقه حفاظت شده "بهرام گور" تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست فارس قرار گرفته است. منطقه حفاظت شده بهرام گور تنها منطقه ای در کشور بوده که جمعیت قابل ملاحظه و پویایی از گورخر ایرانی را در خود جای داده است.
حضور دیگر گونه های ارزشمند نظیر کاراکال، زاغ بور، هوبره، جبیر و... ارزش اکولوژیکی این زیستگاه پهناور را دو چندان می کند و تماشای حیات وحش به خصوص گونه های در معرض تهدیدی نظر گورخر ایرانی، هوبره و زاغ بور در این منطقه به سادگی امکان پذیر است.
اما اكنون خبر رسيده كه در منطقه بهرام گور طرح اكتشاف معدن در پنج نقطه ارائه شده كه دوستداران محيط زيست تاكيد دارند در صورتيكه اين پنج معدن به مرحله اكتشاف و بهره برداري برسد نه تنها گورخرهاي بهرام گور در طول زمان از بين خواهد رفت بلكه اكوسيستم منطقه بهرام گور نيز در خطر جدي نابودي قرار خواهد كرفت كه پيامد آن از بين رفتن تمام گونه هاي جانوري و گياهي درون آن است.
روزگاري خشكسالي گورهاي بهرام گور را مجبور به كوچ از خانه مي كرد كه در اين مسير با برخورد با ماشينها و يا گيركردن در موانع در آغوش گور جاي مي گرفتند اما امروز اين معدن ها هستند كه مي خواهند گور و بهرام گور را با هم بگيرند.
دبير موسسه 13 فروردين در اين رابطه به خبرنگار مهر گفت: در حاليكه گونه هاي بسيار مهم گورخر آسيايي، زاغ بور، هوبره و... در منطقه حفاظت شده بهرام به دليل دخالتهاي انساني در اكوسيستم و عدم رعايت اصول اكولوژي در معرض خطر قرار دارند هنوز به طور دقيق نمي شود گفت كه آيا يوزپلنگ در اين منطقه از بين رفته و اين منطقه به عنوان يك زيستگاه براي يوز به شمار نمي رود.
علي اكبر كاظميني ادامه داد: بدون شك با دوري جستن و عدم دخالت انسان مي توان بهرام گور را به عنوان يك زيستگاه خوب و ايده آل براي يوز ايراني تبديل كرد با توجه به اينكه دست درازي و دخالت در زيستگاه هاي ديگر يوز در ايران در حال گسترش است.
وي با بيان اينكه دخالتها تحت هر شرايطي براي گونه اي كه در دنيا تك است، محكوم است، اظهار داشت: شرايط منطقه بهرام گور به سمتي در حال پيش رفتن است كه گورخر ايراني و زاغ بور به علت دخالتهاي انساني در معرض جدي انقراض قرار دارد.
اين فعال محيط زيست بيان كرد: يكي از مهمترين چالشها در مناطق چهارگانه كشور بهره برداري از معادن و جاده هاي دسترسي به اين معادن است كه باعث تخريب زيستگاه ها و شكنندگي اكوسيستم مي شود و اين ناپايداري اكوسيستم از بين رفتن گونه هاي گياهي و جانوري را در پي دارد.
وي در خصوص پيامدهاي دخالت در زيستگاه ها گفت: اولين پيامد اين مسئله تاثير بر روي رفتارهاي مختلف جانوران به خصوص رفتارهاي جنسي آنهاست و اين بزرگترين ضربه به جمعيت گونه ها و روند كاهش آنها محسوب مي شود.
كاظميني بزرگترين سرمايه يك كشور را پاركها و مناطق حفاظت شده دانست و ادامه داد: علاوه براين تنوع گونه اي(چه گياهي و چه جانوري) و آنچه اكوسيستم هاي طبيعي ناميده مي شود و به طور حتم در تمام كشورها به بهترين شكل توسط دولتها اداره مي شود اما در كشور ما دولت عامل اصلي تخريب اين سرمايه هاي خدادادي است.
وي گفت: در حاليكه مردم براي تعطيلات نوروز و دگرگوني طبيعت آماده مي شدند در سكوت و آرامش و در آخرين لحظات سال 91 دولت مصوبه اي تصويب كرد كه بر اساس آن بهره برداري از معادن در مناطق چهارگانه تحت مديريت سازمان محيط زيست نياز به مجوز ندارد و اختيارات و برنامه ريزي به ستاد اجرايي بخش معدن استانها محول شد.
دبير موسسه 13 فروردين اظهار داشت: بي شك اجراي اين مصوبه در منطقه بهرام گور بلايي بر سر اين منطقه مي آورد كه پس از مدتي جز تخريب، حفاري و جاده سازي در اين منطقه چيزي از حيات وحش و پوشش گياهي باقي نمي ماند.
وي تاكيد كرد: تصويب كنندگان اين مصوبه تاكنون نه به نظر سازمان حفاظت از محيط زيست، نه مجلس و نه مردم و دوستداران محيط زيست و نه به قانون اساسي اهميت داده اند و اين مصوبه با منافع مردم و اصل پنجاهم قانون اساسي منافات دارد.
كاظميني تاكيد كرد: به طور حتم براي حفاظت از طبيعت بي نظير فارس و بهرام گور نبايد اجازه اجراي اين مصوبه در فارس داده شود و بايد در حفظ و نگهداري از اين مناطق كوشيد و با محيط زيست همكاري صورت گيرد ضمن اينكه به نظرات كارشناسي آنان توجه شود تا بخشي از اين گونه هاي كمياب و بي نظير براي نسل آينده باقي بماند.
كارشناسان در حال بررسي موضوع
فرماندار شهرستان ني ريز در اين رابطه به خبرنگار مهر گفت: گروهي كارشناس در حال بررسي موضوع هستند.
يدالله حسيني در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر مبني بر اينكه راه اندازي اين معادن در منطقه بهرام گور حيات وحش را به خطر مي اندازد، اظهار داشت: به همين دليل كارشناسان در حال بررسي موضوع هستند تا در صورتي كه حيات گونه هاي به خطر مي افتد چاره انديشي شود.
وي همچنين در خصوص اينكه پنج نقطه براي ايجاد معدن شناسايي شده، تاكيد كرد: شايد تعداد اين نقاط بيشتر شود.
ظرفيتهاي منطقه بهرام گور ديده شود
معاون محيط زيست طبيعي اداره کل حفاظت محيط زيست فارس نيز در اين خصوص گفت: موضوعاتي پيرامون شناسايي محدوده هاي معدني در مناطق حفاظت شده محيط زيست نه تنها در فارس بلكه در تمامي استانها مطرح است.
محسن جفرنژاد افزود: در خصوص شناسايي محدوده معدني در بهرام گور نيز مسائلي مطرح شده البته محيط زيست مخالف بهره برداري از معادن نيست اما موضوع مورد نظر محيط زيست اين است كه اين اقدامات باعث به خطر افتادن حيات گونه ها نشود.
وي با بيان اينكه بايد براي شناسايي محدوده معدني تمام ظرفيتهاي منطقه بهرام گور نيز ديده شود، اظهار داشت: در اين راستا با توجه به وجود گونه گورخر كه يك گونه شاخص جهاني است بايد مسائل زيست محيطي نيز مورد توجه قرار گيرد.
معاون محيط زيست طبيعي اداره کل حفاظت محيط زيست فارس ادامه داد: بايد همانگونه كه ظرفيتهاي معدني پيش بيني مي شود مسائل به گونه اي باشد كه حيات وحش دچار مشكل نشود.
نظر شما