۴ اردیبهشت ۱۳۹۲، ۸:۱۱

یک استاد دانشگاه :

قضاوت عجولانه در هر سطحی پیامدهای وحشتناکی دارد/ قضاوت نادرست مسیر تاریخ اسلام را تغییر داد

قضاوت عجولانه در هر سطحی پیامدهای وحشتناکی دارد/ قضاوت نادرست مسیر تاریخ اسلام را تغییر داد

رئیس مؤسسه معارف وحی و خرد با بیان اینکه باید یک داوری مبنای یک تعاملی قرار بگیرد یعنی داوری اگر بر اساس یک مطالعه و نگرش همه جانبه نباشد چه بسا دستمایه ای قرار بگیرد در مورد ارزش گذاری کالاها یا شخصیت و اندیشه افراد.

حجت الاسلام والمسلمین دکتر علی نصیری، رئیس مؤسسه معارف وحی و خرد در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد قضاوت عجولانه و اینکه چه رهنمودهایی در دین اسلام برای پرهیز از قضاوت عجولانه شده است گفت: به طور کلی بحث قضاوت یا داوری که بخشی مربوط به مرافعات و بخشی مربوط به کالاهای مادی و معنوی و بخشی مربوط به شخصیت و اندیشه های افراد است یکی از حساس ترین بحث های رفتاری است  که بارها در متون دینی در مورد پرهیز از آن تذکر داده شده است.

وی افزود: چه بسا یک داوری مبنای یک تعاملی قرار بگیرد، یعنی داوری اگر بر اساس یک مطالعه و نگرش همه جانبه نباشد بسا دستمایه ای قرار بگیرد در مورد ارزش گذاری کالاها یا شخصیت و اندیشه افراد. برای همین در این خصوص در روایات اشاره شده که دقیق و حساس و مراقب باشید.

عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت ایران تصریح کرد: در خطبه شقشقیه خطبه سوم نهج البلاغه حضرت امیر(ع) بعد از اینکه از روند غیر منصفانه گردش جانشینی توسط خلیفه اول و دوم گله می کند می رسد به شورای 6 نفره ، آنجا حضرت می فرماید که یک نفر از اینها عبدالرحمان عوف بوده به خاطر فامیلی گرایش به عثمان داشت و حق را از وی ستاند و دیگری که نام نبرده سعدبن ابی وقاص است که به خاطر کینه توزی با من حق را از من ستاند.

رئیس مؤسسه معارف وحی و خرد اظهار داشت: اشاره حضرت به این است که اگر در دوره خلافت 10 ساله خلیفه سوم بسیاری از انحرافات در جامعه اسلامی پیدا شد و کار به جایی رسید که حضرت وقتی نوبت به ایشان رسید فرمود اسلام لباس وارونه پوشیده و حتی از پذیرش حکومت استنکاف می کرد و می فرمود جابه جا کردن و تغییر حالت و آداب و فرهنگ مردم بسیار دشوارشده است، درواقع اشاره به لغزشی بوده که آن روز در شورای 6 نفره اتفاق افتاد. یعنی اگر آن روز ابن عوف و ابی وقاص تقوا به خرج می دادند و در داوری شان انصاف و عدالت را رعایت می کردند و درست قضاوت می کردند ای بسا این همه انحرافات را شاهدش نبودیم که بعدها آثارش را در حوادث کربلا و جاهای دیگر دیدیم.

این محقق و استاد دانشگاه بیان کرد: در مورد مسائل سیاسی و اجتماعی هم همینطور است. به هر حال به برکت و یمن انقلاب اسلامی مردم در صحنه های عدیده حضور پیدا می کنند از انتخابات شورا و دهیاری های روستاها تا شورای شهر و بعد نمایندگان مجلس و نمایندگان خبرگان و یکی از حساس ترینشان انتخابات ریاست جمهوری است مردم در انتخابات گوناگون شرکت می کنند.

وی با تأکید بر اینکه اینها به هر حال تجربه این سی و اندی سال نشان داده نوع عملکرد نامزدها چه در گذشته چه برنامه های آینده نوع سخن گفتن و ورودشان به عرصه انتخابات در رویکرد مردم اثرگذاشته است گفت: البته جنبه های مثبت و منفی این مسئله را شاهدش بوده ایم. یک دور موج سواری و سوء استفاده از احساسات و سادگی و انگیزه ها و دلمشغولی ها و دغدغه های مردم هم در انتخابات وجود داشته است. کم وبیش آسیب ها و آفت ها را دیده ایم.

وی با اشاره به اینکه کسانی که می خواهند به عرصه بیایند و چهار سال مسئولیت سنگین اداره کشور را بر عهده بگیرند بدانند که امام(ره) بارها تأکید می کرد که ریاست جمهوری بار سنگینی است بر دوش افرادی که انتخاب می شوند باید لحظه لحظه های آن را به پروردگار بعد از مرگ جواب دهند. بنابراین هر آنچه که با مردم در میان می گذارند باید صادقانه باشد. هرگونه زدو بند سیاسی با سرمایه داران و نهادهای مختلف خلاف اخلاق است و انقلاب ما که معنوی و اخلاقی و نور بود نمی شود از راه های خلاف جریان اخلاقی آمد و یک جریان اخلاقی و الهی را اداره کرد.

نصیری یادآورشد: تن پاک لباس ناپاک برتن کردن را بر نمی تابد. بنابراین کسانی که می خواهند وارد این عرصه بشوند خدا را در نظر بگیرند و بدانند که چه خونهایی برای پاسداری از این انقلاب در گوشه و کنار کشور فدا شده مردم هم درایت و بصیرتشان را بالا ببرند. دیگر زمان و دوران تنباکو گذشته است. ضعف آگاهی مردم در دوره مشروطیت و ملی شدن نفت آنها ر به شکست کشاند. این اشتباهات تاریخی دیگر نباید تکرار شوند.

وی افزود: تجربه چند دوره انتخابات مردم ما را آگاه کرده اینکه فریب وعده ها و تبلیغات انتخاباتی را نخورند تلاش بکنند با آگاهی کاملاً لازم رأی بدهند. دغدغه های شغلی و زندگی مادی خود را ملاک رأی دادن قرار ندهنداینها همان چیزهایی است که به مردم صدمه می زند. مردم باید مصالح عمومی کشور را در نظر بگیرند هر کس که زلالتر و صادقتر است و انگیزه خدایی بیشتری دارد و سایفه مدیریت و تجربه بیشتری دارد و دلش به حال انقلاب می سوزد برای ارزشهای آن بها قایل است اینها را در نظر بگیرند.

این محقق و پژوهشگر درپایان یادآورشد: البته مردم با صاحب نظران ، نخبگان و کسانی که مورد اعتمادشان هستند مشورت بکنند گو اینکه با آگاهی و بینش زیاد از حد لازم وارد می شوند هرچند با وجود تکثر کاندیداها کار گزینش و انتخاب این دوره سخت تر شده است.

کد خبر 2038066

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • علی موسوی ۱۸:۳۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۹
      0 0
      عالی
    • علی صفری ۱۸:۳۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۹
      0 0
      خیلی خوب