۹ اردیبهشت ۱۳۹۲، ۹:۴۰

هشدار دبیر جشنواره کتاب خلیج فارس نسبت به افتادن آن به ورطه روزمرگی

هشدار دبیر جشنواره کتاب خلیج فارس نسبت به افتادن آن به ورطه روزمرگی

حبیب‌الله اسماعیلی، دبیر جشنواره کتاب خلیج فارس با اشاره به برخی مشکلات مالی این جشنواره و نیز تالیفات اندک در موضوع خلیج فارس چه در زمینه کتاب، چه در زمینه مقاله و چه در زمینه پایان‌نامه، هشدار داد این جشنواره به ورطه روزمرگی نیفتد.

به گزارش خبرنگار مهر، دومین دوره جشنواره کتاب خلیج فارس عصر روز یکشنبه 8 اردیبشهت با معرفی آثار برتر و با حضور چهره‌هایی مانند عبدالمحمد آیتی، جواد صفی‌نژاد، نقی طبرسا و جمعی از مسئولان خانه کتاب در سرای اهل قلم برگزار شد.

در این برنامه غلامرضا سحاب، مدیر  موسسه جغرافيايی و کارتو گرافی سحاب ابتدا یاد پروفسور حسن گنجی جغرافیدان نامی ایرانی را گرامی داشت و سپس از اینکه بعضاً در دنیا نقشه‌هایی از منطقه خاورمیانه چاپ می‌شود که در آن نام خلیج فارس با نام‌های جعلی جایگزین شده است، ابراز تاسف کرد.

مدیر  موسسه جغرافيايی و کارتو گرافی سحاب در عین حال گفت: سوابق فرهنگی اعراب در حدی نیست که چنین ادعاهایی را مطرح کنند و مطمئنا دست اقتصاد و پول دیگران در میان است.

این پژوهشگر در زمینه جغرافیا در ادامه از اینکه به گفته وی در بحث نام‌هایی که بر اروندرود گذاشته، ایران پیگیریهای حقوقی لازم و کافی را انجام نداده است، انتقاد کرد و افزود: نباید این بی‌توجهی در مورد خلیج فارس اتفاق بیفتد به خصوص در شرایط فعلی که ایران از نظر اقتصادی و سیاسی تحت فشار جهانی است، ما باید از هویت ایران در دنیا دفاع کنیم.

سحاب از وفور کتاب‌های حاوی نام‌های جعلی خلیج فارس که به گفته او به سفارش برخی متمولین کشورهای عربی در دنیا چاپ می‌شوند، ابراز تاسف کرد و گفت: در ایران نیز با نامگذاری خیابان‌ها به نام خلیج فارس تلاش‌هایی انجام شده اما کافی نیست و باید در این زمینه همانطور که درباره مجله «نشنال جئوگرافیک» عمل شد، همت جهانی داشته باشیم.

در ادامه این برنامه رضا شعبانی پژوهشگر در زمینه تاریخ و جغرافی نیز در سخنانی با اشاره به پیشینه چندهزارساله تمدن ایرانی در کناره‌های خلیج فارس و همچنین این مسئله که ایران هیچ گاه به هیچ کشور دیگری تعرض نکرده و بلکه همواره از کیان این سرزمین دفاع کرده است، گفت: متاسفانه غربی‌ها در چند صد سال اخیر به خصوص 2 قرن گذشته، با این مسئله به هیچ وجه با انصاف برخورد نکرده‌اند.

وی افزود: غربی‌ها با فروش اسلحه به کشورهای حاشیه خلیج فارس، همواره زمینه‌ساز دشمنی در منطقه بوده‌اند.

در ادامه نقی طبرسا که کتابش «جزایر سه گانه ایرانی در خلیج فارس» شایسته تقدیر گروه تاریخ جشنواره کتاب خلیج فارس شده بود، در سخنانی گفت: متاسفانه ما در برابر موج عظیمی از کتاب‌هایی که با هزینه کشورهای عربی چاپ می‌شوند و به دروغ نام‌های جعلی بر خلیج فارس می‌گذارند، به برگزاری چند روز یادروز خلیج فارس اکتفا کرده‌ایم.

طبرسا اضافه کرد: حرف اصلی همه این کتاب‌ها هم سه نکته بیشتر نیست؛ مالکیت جزایر سه‌گانه ایرانی را نفی کنند، ایران را اشغالگر معرفی کنند و نام خلیج فارس را تغییر بدهند.

این دیپلمات وزارت امور خارجه با اشاره به دعوت دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس از یکی از مقامات ارشد امارات متحده عربی برای سفر به لندن طی روزهای آتی برای حضور در یک کنفرانس ضدایرانی گفت: آنها از همین الان دارند سیگنال می‌دهند که ایران را خطرناک جلوه دهند و ما باید مراقب حرکت‌های خزنده‌ای که اخیراً در منطقه دارد انجام می‌شود، باشیم.

در ادامه این برنامه حبیب‌الله اسماعیلی دبیر دومین جشنواره کتاب خلیج فارس نیز در سخنانی نفس برگزاری این رویداد را در عطف توجه همگان به موضوع خلیج فارس مفید دانست اما گفت: باید مراقب بود خود این جشنواره هم به روزمرگی نیفتد از همین رو من معتقدم با توجه به اینکه خلیج فارس بُعد بین‌المللی دارد، باید کارهای بین‌المللی و در سطح جهانی در این موضوع انجام شود.

وی افزود: بنا بود در این دوره از جشنواره این اتفاق بیفتد اما طبق معمول و به خاطر مشکلاتی که همه ما به آن واقف هستیم از جمله مسائل مالی، اساساً در برگزار شدن یا نشدن همین جشنواره هم تشکیک وجود داشت تا اینکه با کمک مسئولان خانه کتاب این مسائل برطرف شد.

اسماعیلی سپس با ارائه آماری از آثار ارسالی به دومین دوره جشنواره کتاب خلیج فارس اضافه کرد: در 2 سال گذشته تنها 54 کتاب تالیفی در موضوع خلیج فارس در کشور چاپ شده‌اند که این بسیار کم است و این بی‌توجهی حتماً در آینده کار دست ما خواهد داد.

دبیر دومین جشنواره کتاب خلیج فارس گفت: از میان این 54 اثر 32 اثر در حوزه تاریخ، 17 اثر در حوزه جغرافی و تنها 5 اثر در حوزه داستان و شعر بوده‌اند. این در حالی است که در حوزه ادبیات می‌توان کارهای بسیار جدیتری انجام داد.

وی ادامه داد: امسال 861 مقاله هم در جشنواره داوری شد که اینها مربوط به 30 سال گذشته است و باز هم باید گفت این تعداد مقاله بسیار کم است.

به گفته اسماعیلی 10 نفر از استادان حوزه‌های مرتبط، داوری دومین دوره این جشنواره را برعهده داشته‌اند.

دبیر دومین جشنواره کتاب خلیج فارس همچنین از آنچه بی‌توجهی رسانه‌ها به این رویداد نامید، گلایه کرد و برای برپایی بهتر سومین دوره این جشنواره در سال 1384 پیشنهاد کرد جشنواره خلیج فارس بُعد بین‌المللی به خود بگیرد و ارتباط آن با مراکز علمی و دانشگاهی تقویت شود.

وی افزود: موضوع خلیج فارس را نباید تنها از زاویه سیاسی دید، باید در زمینه‌هایی مانند مطالعات فرهنگی، اقتصادی و زیست‌محیطی هم به این مسئله توجه شود.

در پایان این مراسم از سه کتاب «ایران و عمان دوره ناصری» نوشته بدرجهان ابراهیمی‌نژاد،‌ دفتر ششم «پژوهش‌های خلیج فارس» و «خلیج فارس (هویت و تاریخ به روایت اسناد» رونمایی و از عبدالمحمد آیتی به عنوان پژوهشگر برگزیده این جشنواره قدردانی و سپس جوایز منتخبین دومین جشنواره کتاب خلیج فارس به آنها اهدا شد.

کد خبر 2042718

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha