دكتر علي عباسپور تهراني فرد در گفتگو با خبرنگار دانشگاهي "مهر"، ضمن بيان اين مطلب تصريح كرد : بهترين كمكي كه به دانشگاه هاي غيردولتي از جمله دانشگاه آزاد اسلامي مي تواند ارائه شود كمك به دانشجويان اين دانشگاه هاست. متاسفانه بودجه دولت به دانشگاه هاي غير دولتي اختصاص نمي يابد و اين دانشگاه ها بر اساس شهريه دريافتي از دانشجويان يا كمك هاي مردمي اداره مي شوند. به طوريكه 95 درصد اعتبارات اين دانشگاه ها از طريق شهريه دانشجويان تامين مي شود. با توجه به تورم، فشار زيادي به دانشجويان اين دانشگاه ها وارد مي شود. دولت در اين زمينه مي تواند با اعطاي وام بلند مدت به دانشجويان دانشگاه هاي غيردولتي با بازپرداخت پس از اشتغال بزرگترين كمك ممكن را به اين قشر دانشجو ارائه نمايد.
وي تصريح كرد: اين مكانيزم در بسياري از كشور پيشرفته كه امكانات آموزش دولتي محدود است اجرا مي شود و دولت حمايت لازم خود را از مردم به عمل مي آورد. بسياري از دول علاوه بر تامين هزينه تحصيل دانشجويان، بخشي از هزينه هاي زندگي آنها را نيز تامين مي كند. دولت در اين زمينه مي تواند با حمايت از صندوق رفاه دانشجويان به كمك دانشجويان دانشگاه هاي غير دولتي بشتابد.
اين نماينده مجلس يادآور شد: در بودجه سال 1384 مجلس شوراي اسلامي توانست مبلغ 600 ميليارد ريال به اين امر اختصاص داده است اما با توجه به اينكه بيش از 50 درصد دانشجويان در دانشگاه هاي غير دولتي كه اهم آنها در دانشگاه آزاد اسلامي هستند اين مبلغ كافي نيست و بايد به 10 برابر اين مبلغ افزايش يابد. در واقع بايد 6000 ميليارد ريال به اين امر اختصاص يابد.
وي خاطرنشان كرد : حمايت ديگر دولت در خقيقت ارائه تسهيلات به اين دسته از دانشگاه ها است. بايد تسهيلاتي كه به دانشگاه هاي دولتي ارائه مي شود به دانشگاه هاي غيردولتي نيز تعلق گيرد.
دكتر علي عباسپور تهراني فرد يادآور شد : بسياري از مزايا و يارانه هايي كه به دانشگاه هاي دولتي پرداخت مي شود به دانشگاه هاي غيردولتي نيز اختصاص مي يابد اما در استفاده سهميه ارزي كه براي خريد در نمايشگاه هاي بين المللي و ... به دانشگاه هاي دولتي ارائه مي شود به دانشگاه هاي غيردولتي پرداخت نمي شود. اگر دولت بتواند از دانشگاه هاي غيردولتي نيز چنين حمايت هايي را به عمل آورد اين اقدام بسيار ارزشمند است.
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي تصريح كرد : با توجه به هزينه تهيه سنگين تهيه زمين يا ساختمان سازي ضروري است دولت تا حد ممكن بتواند امكانات لازم در بخش عمراني را در اختيار دانشگاه هاي غيردولتي كشور قرار دهد تا با اين امكانات زمينه گسترش فضاهاي آموزشي و خوابگاهي و فوق برنامه فراهم شود.
وي يادآور شد : اينگونه تسهيلات بايد به صورت كمك دولت در خريد زمين و ساختمان سازي صورت گيرد و با اختصاص مستقيم بودجه اين بخش به دانشگاه هاي غيردولتي موافق نيستم.
دكتر عباسپور افزود : دولت آينده بايد شرايط لازم براي مشاركت بخش خصوصي را در امر عمراني دانشگاه ها فراهم آورد. با تسهيل شرايط و حضور بخش خصوصي در امر خوابگاه سازي مي توان گام هاي بسيار موثري هم در دانشگاه ها دولتي و هم غيردولتي برداشت. در واقع بخش خصوصي مي تواند پشتيبان بخش غيردولتي باشد.
اين نماينده مجلس خاطرنشان كرد : رسيدگي به وضع حقوقي اعضاي هيئت علمي دانشگاه هاي غيردولتي نيز ضروري است. اعضاي هيئت علمي اين دانشگاه ها نيز بايد از مزايايي همانند اساتيد دانشگاه هاي دولتي بهره مند شوند. ضمن اينكه اعضاي هيئت علمي دانشگاه هاي غيردولتي من جمله دانشگاه آزاد اسلامي بايد امكانات رقابتي براي گرفتن پروژه هاي تحقيقاتي و شركت در پروژه هاي مطالعاتي را داشته باشند. در قانون سعي شده اين امكانات به طور يكسان براي اعضاي هيئت علمي دانشگاه هاي دولتي و غيردولتي درنظر گرفته شود اما در اجرا مقداري در اختصاص اين اعتبارات به دانشگاه هاي غيردولتي كوتاهي مي شود.
وي افزود: براي تحقيقات ملي كشور در سال 1384 و سال هاي قبل اعتبارات متمركزي اختصاص يافته است كه اختصاص اين اعتبارات به اعضاي هيئت علمي غيردولتي با مكانيزم هاي پيچيده اي روبرو بود و اين اعتبارات به مقدار بسيار كم و در حد صفر به اعضاي هيئت علمي غيردولتي اختصاص مي يافت. اميدوارم اين موضوع به زودي حل شود زيرا اگر چنين تبعيضي وجود داشته باشد دلسردي اساتيد دانشگاه هاي غيردولتي را موجب خواهد شد.
رئيس كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي يادآور شد : با توجه به هزينه سنگين اعزام اساتيد و اعضاي هيئت علمي به فرصت هاي مطالعاتي، اساتيد دانشگاه هاي غير دولتي از اين فرصت محروم هستند و دانشگاه هاي غيردولتي به طور مناسب قادر به اعزام اساتيد دانشگاه ها به فرصت هاي مطالعاتي نيستند. فرصت هاي مطالعاتي براي به روز شدن دانش اعضاي هيئت علمي كشور ضروري و حياتي است. اعضاي هيئت علمي اين دانشگاه ها نيز از اين امر گله مندند.
وي خاطرنشان كرد : ضروري است دولت آينده با يك مكانيزم مناسب و براي تشويق اعضاي هيئت علمي امكاناتي را در نظر گيرد تا تمامي اساتيد غيردولتي نيز بتوانند با مجامع پژوهشي ارتباط داشته باشند. اين امر به طور حتم موجب ارتقاء سطح علمي دانشگاه هاي غير دولتي مي شود.
دكتر عباسپور در زمينه چگونگي نظارت دولت بر دانشگاه آزاد اسلامي يادآور شد : وزارت علوم يا سازمان هاي مثل بازرسي كل كشور، مجلس و شوراي عالي انقلاب فرهنگي ارگان هايي هستند كه بر همه دانشگاه هاي كشور اعم از دولتي و غير دولتي نظارت دارند و اگر در روند اين دانشگاه ها مشكلاتي ديده شود مي توانند به مديريت دانشگاه تذكر داده و موضوع را بررسي و پيگيري نمايند.
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي درزمينه ضعف هاي موجود در دانشگاه هاي غير دولتي خصوصا دانشگاه آزاد اسلامي افزود : دانشگاه هاي غيردولتي مثل دانشگاه آزاد با توجه به ضعف ها و كمبود هاي موجود در بخش مالي و فشاري كه بر روي دانشجويان اين دانشگاه ها وجود دارد لزوم تقويت نظام آموزشي در اين دانشگاه ها احساس مي شود. به دليل محدوديت هاي مالي موجود در اين دانشگاه ها، بخش آموزشي در اين موسسات آموزش عالي رشد مناسب و درخوري نداشته است و ضروري است كه دولت آينده با رفع موانع موجود در اين دانشگاه ها به تقويت كيفيت آموزشي در اين دانشگاه ها اقدام كند.
وي افزود : حوزه فرهنگي دانشگاه هاي غيردولتي نيز نياز به توجه و رسيدگي دارد. مطالعه در زمينه فعاليت هاي فرهنگي دانشگاه هاي غيردولتي نشان مي دهد كه اين دانشگاه ها از نظر سطح فعاليت هاي فرهنگي در شرايط پايين تري نسبت به دانشگاه هاي دولتي نيستند. اما در دانشگاه هاي دولتي اعتبارات خاصي به بخش فرهنگي اختصاص داده مي شود كه دانشگاه هاي غيردولتي از اين اعتبارات بي نصيب هستند. دولت منتخب و جديد بايد با توجهي خاص به مسائل فرهنگي دانشگاه هاي غيردولتي نگاه كند و به اين دانشگاه ها سوبسيد ارائه نمايد و حداقل امكانات لازم براي فعاليت هاي فوق برنامه را در اختيار اين دانشگاه ها قرار دهد. اجراي اين موارد به طور قطع مي تواند در رشد فرهنگي دانشگاه هاي غيردولتي تاثيرگذار باشد.
عباسپور تصريح كرد : عمده نقطه ضعف دانشگاه هاي غيردولتي مانند دانشگاه آزاد اسلامي پژوهش و تحقيقات است. با توجه به اينكه پژوهش هزينه بر است و دانشگاه ها براي اجراي پروژه هاي تحقيقاتي متحمل هزينه هاي سنگين هستند دانشگاه هاي غيردولتي در اين امر موفق نبوده اند.
وي افزود : دولت سال گذشته در حدود 120 ميليارد تومان اعتبار پژوهشي به دانشگاه هاي دولتي اختصاص داد كه اين بودجه صرف تحقيقات و پروژه هاي مختلف، ارائه گرنت به اساتيد و ... داده شد. با توجه به محدوديت هاي مالي دانشگاه هاي غيردولتي اين دانشگاه ها از عهده انجام پروژه هاي علمي و تحقيقي عاجزند و بودجه انجام چنين كاري را ندارند.
رئيس كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي يادآورشد : موارد فوق الذكر سبب شده اساتيد دانشگاه هاي غيردولتي شانس كمتري نسبت به اساتيد دانشگاه هاي دولتي در به دست آوردن اعتبارات متمركز دولتي داشته باشند.
وي تصريح كرد : پژوهش در دانشگاه هاي غيردولتي به صورت محدود اجرا مي شود. اگر چه برنامه ريزي هايي در اين زمينه صورت گرفته است. اميدواريم دولت جديد براي پيشرفت و توسعه دانشگاه هاي غيردولتي كه به طور حتم در توسعه كشور نقش مهمي را ايفا مي كنند، اقدام لازم را به عمل آورد.
عباسپور در زمينه انتظارت از وزارت علوم و دانشگاه هاي دولتي در دولت آينده افزود : وزارت علوم آينده بايد بتواند جايگاه خود را به عنوان هماهنگ كننده و متولي امر تحقيق و همچنين انتقال دهنده فناوري در كشورتثبيت كند. اگر بخواهيم هماهنگ با چشم انداز 20 ساله حركت كنيم بايد به نهادي كه در كشور قانونا به عنوان هماهنگ كننده تحقيقات و فناوري است توجه شود.
وي تصريح كرد: دانشگاه ها بايد در دولت آينده ارتباط گسترده و خوبي با خارج از دانشگاه و داخل كشور داشته باشند تا از نزديك با مشكلاتي كه در داخل كشور وجود دارد آشنا شوند. دانشگاه بايد در خدمت حل مشكلات كشور باشد. دولت آينده بايد از پتانسيل عظيمي كه در دانشگاه ها وجود دارد در راستاي حل معضلات كشور استفاده كند. برقراري ارتباط منسجم بين دانشگاه و دستگاههاي اجرايي و صنعت از مهمترين وظايف دولت آينده است.
وي در اين زمينه خاطرنشان كرد: در اين صورت هم نيروي محقق دانشگاهي درگير حل مشكلات داخلي كشور مي شود و هم در بسياري از زمينه ها، پروژه ها و رساله هاي دانشجويان مقاطع تحصيلات تكميلي به صورت كاربردي و واقعي تعريف مي شود و عملا نتيجه اين رساله ها در راستاي حل مشكلات جامعه به كار گرفته مي شود.
دكتر عباسپور افزود: اين امر فقط با عزم وزارت علوم، تحقيقات و فناوري به ثمر نمي رسد بلكه همه مسئولان اجرايي كشور بايد براي گسترش اين ارتباط بكوشند تا فاصله بين دانشگاه ها و دستگاه هاي اجرايي از بين برود و پيوند بين آنها برقرار شود.
وي همچنين يادآور شد: وزارت علوم در دولت آينده بايد به اعتبارات تحقيقاتي در دانشگاه ها نيز توجه كند. وزارت علوم فعلي اعتبارات لازمي را كه تخصيص داده بودند به كار نگرفت. بنابراين وزارت علوم جديد بايد در اولين گام با تقديم لايحه اي كمبود اين اعتبارات پژوهشي را از مجلس درخواست كند.
وي اظهار كرد: وزارت علوم دولت جديد بايد در جهت ارتباط اساتيد دانشگاه ها با مراكز علمي خارج از كشور بكوشند.
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي افزود: در حال حاضر اساتيد براي شركت در كنفرانس ها و سفرهاي مطالعاتي به خاطر كمبود بودجه پژوهشي دچار مشكلند. اين ارتباط باعث رشد محيط علمي در دانشگاه ها و دستيابي هر چه سريعتر به پيشرفت هاي علمي روز مي شود بنابراين بايد مشكل كمبود بودجه در اين زمينه نيز برطرف شود.
وي خاطرنشان كرد: در دولت آينده بايد به مسئله نشاط دانشجويي در دانشگاهها اهميت داده شود. البته نشاط سياسي يك امر حياتي است كه متاسفانه در سال هاي گذشته با استفاده ابزاري از دانشجو و دانشگاه به انحراف كشيده شده و جنبش هاي دانشجويي دچار ركود شده است. بايد توجه به مفاهيم سياسي به معناي واقعي و صحيح آن صورت گيرد.
رييس كميسيون آموزش مجلس شوراي اسلامي تصريح كرد: مسائل فرهنگي نيز از اهميت زيادي برخوردارند. در نظام اسلامي، همانطور كه نيازمند نيروهاي جوان متخصص براي دستيابي به پيشرفته ترين مدارج علمي هستيم بايد دانشجوياني را پرورش دهيم تا به آرمان هاي انقلاب معتقد باشند. در اين زمينه در سال هاي اخير با خلاهاي بسياري مواجه بوديم و جهت گيري هاي چندان مطلوبي از نظر فرهنگي در دانشگاه ها صورت نگرفته است.
وي در پايان افزود: وزارت علوم آينده بايد در جهت گسترش دانشگاه ها و رشته هاي مورد نياز جامعه تلاش هاي زيادي انجام دهد. در حال حاضر هرم مقاطع تحصيلي در دانشگاه ها دچار اشكال است به صورتي كه اين هرم در مقاطع ليسانس متورم و در مقاطع كارشناسي ارشد و دكترا با كاستي دانشجو مواجه هستيم. اين هرم نيز بايد اصلاح شود.
نظر شما