اکبر شوکت در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن تبریک فرارسیدن روز جهانی کار و کارگر به همه کارگران استان، به تشریح شرایط کاری بانوان در محیط های کارگری و آسیب ها و چالش های فراراه آنها پرداخت و اظهار کرد: حدود 20 تا 30 درصد از جامعه کارگری استان را زنان تشکیل می دهند که بخشی از آنها در کارخانه ها و مراکز تولیدی فعالیت می کنند و نسبت به دیگر شاغلان با مشکلات کمتری مواجه هستند اما تعداد قابل توجهی از زنان در دفاتر خدماتی، مهندسی و شرکت ها به عنوان منشی، بازاریاب، فروشنده و... فعالیت می کنند که در حق آنها اجحاف می شود.
وی پائین بودن حقوق را مهم ترین مشکل این افراد ذکر کرد و گفت: بیشتر این افراد در ازای فعالیتی که از 8 صبح یا 14 بعدازظهر و یا بعدازظهرها انجام می دهند حدود 150 تا 200 هزار تومان دریافت می کنند که بیشتر این درآمد باید صرف هزینه رفت و برگشت آنها شود.
به گفته مسئول انجمن های صنفی کارگری استان قم، زنانی که در بخش صنعت و کارخانه های تولیدی کار می کنند، بیشتر در زمینه بسته بندی بکار گرفته می شوند که حق و حقوق آنها تا حدودی بر اساس قانون کار رعایت می شود.
شوکت نداشتن پوشش بیمه ای را از مشکلات زنان کارگر ذکر کرد و افزود: حق بیمه بیش از 50 درصد زنان کارگر واریز نمیشود که این مشکل تنها در قم نیست، بلکه در استانهای کشور مشاهده میشود.
وی گفت: البته شرایط خوبی پیش روی کارفرماها است که بر اساس ماده 80 ، از قانون معافیت بیمه ای کارفرما استفاده کنند.
دبیر خانه کارگر استان قم معتقد است که بسیاری از کارفرماها برای پرداخت نکردن حق اولاد و سایر مزایا، از استخدام کارگران متاهل خودداری کرده و بیشتر به دنبال جذب کارگران مجرد هستند.
کرامت کارگران حفظ شود
شوکت تکریم بانوان کارگر و حفظ شئونات اسلامی در محیط کارگری را مورد تاکید قرار داد و اظهار کرد: بانوانی که به ویژه در شرکتها و محیط های اداری به عنوان منشی و بازاریاب بیمه ای یا فروش محصولات فعالیت می کنند باید به گونه ای رفتار کنند که کرامت و جایگاه زن حفظ شود.
به گفته وی بیش از 90 درصد بانوان کارگر به دلیل اجبار شرایط حاکم اقتصادی بر جامعه و خانواده کار می کنند و کمتر از 10 درصد آنها با هدف حضور در اجتماع، در محیط های کارگری حاضر می شوند.
وی ادامه داد: بیش از 70 درصد بانوانی که در محیط های کارگری فعالیت می کنند از مناطق پائین شهری هستند.
ضعف ساماندهی اتباع بیگانه
شوکت شرایط کاری بانوان اتباع خارجی را به مراتب دشوارتر از بانوان بومی دانست و تاکید کرد: بانوان اتباع خارجی در دامداری ها، مرغداری ها و زمین های کشاورزی کار میکنند که شرایط سختی پیش روی آنها قرار دارد.
وی با انتقاد از ساماندهی نشدن کارگران اتباع خارجی اظهار کرد: حدود 60 درصد اتباع خارجی مرد در بخش ساختمان کار می کنند و بقیه در بخش های کشاورزی، دامداری و... فعالیت دارند اما هیچ آمار دقیقی از تعداد اتباع خارجی مجاز و غیرمجاز وجود دارد و سال هاست که از ساماندهی این افراد صحبت می کنند ولی نه وزارت کشور و نه وزارت تعاون و کار اقدام مهم و جدی انجام نمی دهند.
به اعتقاد رئیس هیئت مدیره کانون کارگران ساختمانی کشور، اگر اتباع خارجی وارد کشور می شوند باید همه خدمات به آنها ارائه شود تا حق و حقوق آنها تضییع نشود.
ضعف در اصلاحیه قانون کار
شوکت در بخش دیگری از صحبت های خود به مشکلات قانون کار و کارگری اشاره کرد و گفت: دولت اصلاحیه قانون کار را ارائه کرد که متاسفانه این اصلاحیه بیشتر به نفع کارفرماها است.
دبیر خانه کارگر استان قم معتقد است: قانون کار در هر صورت اگر به نفع کارگر یا کارفرما باشد اشتباه است؛ قانون باید به نفع تولید باشد، که اگر این ویژگی در قانون وجود داشته باشد هم کارگر و هم کارفرما از آن نفع خواهند برد.
وی افزود: اگر قانون صرفا به نفع کارگر باشد، جریان تولید به ضرر کارفرما خواهد بود و چه بسا ممکن است مشکلاتی در حیات تولید ایجاد کند و از آن طرف اگر قانون به نفع کارفرما باشد فاصله طبقاتی شدیدی ایجاد می کند که اکنون این مشکل در جامعه مشاهده می شود. بنابراین اگر قانون به نفع تولید باشد هم کارخانه ها و بنگاه های تولیدی رشد می کنند و هم کارگر از حق و حقوق بهتری برخوردار خواهد بود.
مسئول انجمن های صنفی کارگری استان قم در مورد بررسی اصلاحیه قانون کار اظهار کرد: کانون عالی انجمن های صنفی جلساتی پیرامون بررسی اصلاحیه قانون کار دارد که در این جلسات از صاحبنظران دعوت می شود تا شرایطی که امروز در قانون کار وجود دارد اصلاح شود.
شوکت با بیان اینکه دولت همت لازم برای بررسی دقیق و همه جانبه قانون کار را ندارد، تصریح کرد: در جلساتی که دولت برای اصلاحیه قانون کار برگزار می کند باید از کارگران و کارفرمایان دعوت شود تا مشکلات دو طرف مورد بررسی قرار گیرد وگرنه دولت به تنهایی نمی تواند برای اصلاح قانون کار برنامه ریزی درستی داشته باشد و این ضعف باعث می شود به جای پایداری وضعیت تولید، دلالیها افزایش یابد.
توزیع 3 هزار شاخه گل در بین کارگران
دبیر خانه کارگر استان قم به برنامه های این تشکل در روز جهانی کار و کارگر اشاره کرد و افزود: در این ایام حدود 3 هزار شاخه گل تهیه شده که به همراه کارت پستال از طریق حضور در کارخانه ها و مراکز فعالیت کارگران به آنها تقدیم می شود.
وی در پایان بر لزوم توجه به حق و حقوق کارگران تاکید کرد و گفت: امیدوارم بانوان کارگر به حق و حقوقی که در قانون کار به آن اشاره شده برسند و به گونه ای فعالیت کنند که کرامت و شخصیت زنان در محیط های کارگری حفظ شود.
نظر شما