۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۲، ۱۳:۰۴

گزارش خبري/

اجراي 15 طرح جديد شيلات در خراسان شمالي/ فعاليت بزرگترین مرکز ماهي زينتي شرق كشور در بجنورد

اجراي 15 طرح جديد شيلات در خراسان شمالي/ فعاليت بزرگترین مرکز ماهي زينتي شرق كشور در بجنورد

بجنورد - خبرگزاري مهر: 15 طرح جديد شيلاتي براي احداث مزارع پرورش ماهيان گرمابي، سردآبي و زينتي در خراسان شمالي از محل تسهيلات توسعه بخش كشاورزي اجرا مي شود.

به گزارش خبرنگار مهر، ماهي به عنوان يك ماده غذايي مفيد اگر چه جزء مواد اصلی و اساسی برنامه غذایی مردم مناطق شمالی و جنوبی کشورمان یعنی مناطقی که در کنار دریا واقع شده اند، به شمار مي رود اما در ساير مناطق هنوز آنگونه كه بايد و شايد در سبد غذايي مردم جاي خود را پيدا نكرده است.

اين ماده غذايي به لحاظ داشتن ارزش تغذيه اي بالا، اکثر مواد مغذی مفید و ضروری برای انسان را به تنهایی دارا بوده و از اين نظر مصرف آن همواره مورد تاكيد كارشناسان تغذيه است.

با وجود تاكيد فراوان بر اين مسئله در حال حاضر و در حالي كه سرانه مصرف ماهي در دنيا 17 كيلوگرم است، اين ميزان در كشور هفت كيلو و در استان خراسان شمالي نيز 6.2 كليوگرم محاسبه شده است.

در سال هاي اخير روند احداث مزارع پرورش ماهي در خراسان شمالي رو به رشد بوده و در حال حاضر در اين استان علاوه بر سه مزرعه پرورش ماهیان زینتی، 65 مزرعه پرورش ماهی معمولی شامل 53 مزرعه ماهیان سردآبی و 12 مزرعه پرورش ماهیان گرمابی وجود دارد.

بر اساس آمار ارائه شده توسط واحد شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی، در سال گذشته هزار و 26 تن ماهی سردآبی و گرمابی در منابع آبی این استان تولید شده است.

اجراي 15 طرح پرورش ماهي در خراسان شمالي

مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی مي گويد: از محل تسهيلات توسعه بخش كشاورزي قانون بودجه 15 طرح جديد ایجاد مزارع پرورش ماهی در این استان در دست اجرا است.

ابراهیم گلداد مي افزايد: از محل تسهیلات توسعه بخش کشاورزی اعتباري معادل 24 ميليارد و 546 ميليون و 300 هزار  ريال به آبزي پروري استان اختصاص يافته است.

وي اضافه مي كند: از اين محل تعداد 15 طرح جديد شيلاتي براي احداث مزارع پرورش ماهيان گرمابي، سردآبي و زينتي با اعتباري معادل 14 ميليارد و 619 ميليون و 800 هزار ريال مصوب شده كه تاكنون سه طرح تكثير و پرورش ماهيان زينتي با اعتبار دو ميليارد و 437 ميليون و 700 هزار ريال و پنج طرح احداث مزارع پرورش ماهيان سردآبي با اعتبار دو ميليارد و 499 ميليون و 300 هزار ريال توسط بانك عامل پرداخت شده و بقيه طرح ها(هفت طرح جديد) نيز در حال بررسي و تكميل پرونده در بانك عامل هستند.

به گفته گلداد علاوه بر اين 11 مزرعه پرورش ماهيان سردآبي براي استفاده از تسهيلات سرمايه در گردش به مبلغ 9 ميليارد و 926 ميليون و 500 هزار ريال در كارگروه توسعه بخش كشاورزي مصوب و به بانك عامل معرفي شده اند كه از اين تسهيلات تاكنون 220 ميليون و 500 هزار ريال پرداخت شده و مابقي نزد بانك عامل در دست بررسي قرار دارند.

توليد 1026 تن ماهي در خراسان شمالي

مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد كشاورزی خراسان شمالی مي گويد: در سال گذشته هزار و 26 تن ماهی سردآبی و گرمابی در منابع آبی این استان تولید شده است.

ابراهیم گلداد مي گويد: در حال حاضر 65 مزرعه پرورش ماهی سردآبی و گرمابی در خراسان شمالی فعال است که از این تعداد 53 مزرعه به پرورش ماهیان سردآبی و 12 مزرعه نیز به ماهیان گرمابی اختصاص دارد.

اين مسئول مي افزايد: از این تعداد مزرعه در سال گذشته 900 تن ماهی سردآبی و 126 تن ماهی گرمابی تولید شده كه اين میزان تولید به نسبت سال پيش از آن 18.3 درصد افزايش داشته است.

وی با بیان اینكه هشت مزرعه تولید بچه ماهی نیز در استان فعاليت مي كند، مي گويد: سالانه سه میلیون و 900 هزار بچه ماهی سردآبی تولید می شود.

گلداد اضافه مي كند: از مجموع این تولیدات دو میلیون بچه ماهی در مزارع استان رهاسازی شده و یك میلیون و 900 هزار قطعه نیز به سایر استان ها حمل می شود.

وی دلیل افزایش تولید ماهی در این استان را ارائه تسهیلات بانكی مورد نیاز فعالان و تولید كنندگان این بخش عنوان مي كند.

مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد كشاورزی خراسان شمالی تصریح مي كند: در حال حاضر غالب ماهیان گرمابی تولید شده در مزارع استان شامل ماهی آمور، فیتوفاک، کپور معمولی و کپور سرگنده بوده و بیشترین ماهی سردآبی تولید شده نیز قزل آلا است.

گلداد در مورد علت بیشتر بودن تعداد مزارع پرورش ماهیان سردآبی در استان، شرایط جوی خراسان شمالی را دلیل این موضوع مي داند و اظهار مي كند: با توجه به موقعیت جغرافیایی، میانگین ارتفاع هزار و 200 متری از سطح دریا، میانگین دمای 13.5 سانتیگرادی استان و شرایط عمومی آب و هوا در استان بیشتر تولیدکنندگان به پرورش ماهیان سردآبی رغبت دارند.

وی در مورد پراکندگی مزارع پرورش ماهیان گرمابی در استان نیز اضافه مي كند: بیشترین مزارع پرورش ماهیان گرمابی خراسان شمالی در بخش گرمخان شهرستان بجنورد و مانه شهرستان مانه و سملقان واقع شده و سایر استخرهای گرمابی نیز در دیگر مناطق گرمسیر استان مستقر شده اند.

مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی مي گويد: شهرستان شیروان با تولید بیشترین میزان تولید ماهی در استان، نخستین تولید کننده ماهی در سطح خراسان شمالی است و پس از آن نیز شهرستان های بجنورد و اسفراین در رده های بعدی قرار دارند.

فعاليت بزرگترین مرکز پرورش ماهیان زینتی شرق کشور در بجنورد

بزرگترین مرکز پرورش ماهیان زینتی شرق کشور اواخر سال گذشته در روستای خداقلی از توابع شهرستان بجنورد با ظرفیت تولید 500 هزار قطعه ماهی زینتی در سال، به بهره برداری رسید.

این واحد پرورش آبزیان با اعتبار کلی 260 میلیون تومان از محل تسهیلات بانکی و آورده شخصی در زمینی به مساحت سه هزار مترمربع، با مساحت کارگاه 700 متر و انبار 100 مترمربع احداث شده است.

در این مجموعه حدود 30 گونه ماهی زینتی شامل گونه های آنجل، اسکار، سورم، دم شمشیری، فلاور، تگزاس و ... پرورش داده می شود و این مزرعه برای پنج نفر به صورت مستقیم و 10 نفر نیز به طور غیرمستقیم اشتغال ایجاد کرده است.

تا پیش از این در خراسان شمالی تنها دو مزرعه پرورش ماهیان زینتی 100 و 50 هزار قطعه ای به صورت رسمی فعالیت می کرد.

هر دو مزرعه پرورش ماهیان زینتی استان در شهرستان بجنورد دایر شده بودند و با افتتاح این مزرعه جدید در بجنورد، تعداد این مزارع به سه واحد افزایش یافت.


لزوم اجراي طرح هاي نوين شيلاتي در خراسان شمالي

بر اساس دستورالعمل سازمان شیلات ایران می بایست در خراسان شمالی در قانون برنامه پنجم توسعه، توسعه آبزی پروری ماهیان زینتی لحاظ شود و به همین علت نیز سازمان جهاد کشاورزی استان برای راه اندازی مزارع پرورش ماهیان زینتی هم به عنوان مشاغل خانگی و هم به عنوان واحد صنعتی مجوز صادر می کند.

با اين وجود به دليل اینکه بیشتر مزارع پرورش ماهي این استان سنتی و قدیمی است؛ برای افزایش بهره وری مي بايست مزارع به صورت نوین ساخته شود تا بهره وری در واحد سطح افزایش یابد.
بر اساس آمار موجود هم اکنون به ازای هر 10 لیتر آب در ثانیه دو تن ماهی تولید می شود در صورتی که با اجرای طرح های نوین این رقم به شش تا 10 تن افزایش خواهد یافت.

شش هزار و 250 منبع آبی شامل رودخانه، چشمه، قنات و سد در این استان وجود دارد که از بخش ناچیزی از این ظرفیت، یعنی تنها از 64 منبع برای تولید شیلات استفاده می شود.

کد خبر 2046558

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha