به گزارش خبرگزاری مهر، نشست مشترك مركز گفتگوي اديان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي با آژانس امور ديني و دبيرخانه كنگره رهبران اديان جهاني و سنتي قزاقستان با موضوع "گفتگوي اديان ، چالش ها و دستاوردها" در اين سازمان برگزار شد.
دراين نشست،"محمدباقرخرمشاد"، رئيس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي با اشاره به اهميت و نقش دين در عصر حاضر؛ بر لزوم توجه به چالشها و آسيبهاي افراط گرايي، رادكاليزم و ... تاكيد كرد و گفت: قدرتهاي بزرگ كه حتي رهبران آن دين را قبول ندارند، از اديان جهت رسيدن به اهداف خود استفاده ميكنند و متاسفانه بر طبل اسلام هراسي نيز مي كوبند . در حالي كه دين اسلام دين رحمت، معنويت ، صفا و صميميت است.
خرمشاد افزود: كنگره رهبران اديان جهاني و سنتي جايگاهي است كه مي تواند چهره حقيقي اسلام را به جهان معرفي نمايد و ما آماده همكاري با دوستان قزاقي خود هستيم. ايران از گذشته هاي دور در حوزه همزيستي اديان و مذاهب، تجربيات غني و ارزشمندي دارد كه اين تجربيات و ميراث تاريخي مي تواند اقدام موثري براي حركت اديان باشد.
«امريف بغداد كولتائويچ» سفير قزاقستان در تهران نيز با اشاره به دهمين سالگرد كنگره اديان جهاني و سنتي، از نقش فعال ايران در اين كنگره یاد کرد و گفت: در این کنگره که در میان سياستمداران، جوامع و فرهنگها صورت می گیرد، بحث اديان از مهمترين موضوعات است. دنيا با تغييرات زيادي مواجه ميشود ؛ ولي اديان همواره جاودان هستند . به همين دليل گفتگو ميان رهبران اديان بسيار مهم است.
آيت الله تسخيری مشاور مقام معظم رهبری نيز به موضوعاتي مانند نقش گفتگوي اديان در حل مشكلات جهان و همچنين تاكيد اسلام بر نقش علما در حركت هاي اجتماعي پرداخت و افزود: جمهوري اسلامي ايران به مقتضاي روح ديني كه دارد، سه محور را دنبال مي كند ؛ نخست گفتگوي بين مذاهب اسلامي دوم گفتگوي ميان اديان و سوم گفتگو ميان كل رهبران و بزرگان در امور انساني كه آن را گفتگوي ميان فرهنگ ها ميناميم.
تسخيري همچنين بر لزوم توجه به نيازهاي بشري و يافتن راه حل هاي واقعي براي مشكلات بشري تاكيد كرد.
حجت الاسلام دکتر عبدالحسین خسروپناه رئیس مؤسسه پژوهشی حكمت و فلسفه ایران، به تشریح سه چالش مهم كه با گفتگو قابل حل است، پرداخت و عنوان كرد: نخستين چالش، اجتماعي كردن اختلافات مذهبي است. بدون شك بين مذاهب اسلامي؛ اين اختلافات، در چارچوب ديني بايد بين عالمان بحث شود اگر اجتماعي شود نتيجه آن انتحارها و تكفيرها را دارد. علما با گفتگوي ديني با اهداف اسلامي ميتوانند جلوي اختلافات مذهبي را بگيرند.
وی افزود: چالش دوم انحطاط و عقبماندگي مسلمانان است. مسلمانان از قرن 3 تا 6 در تمدن علمي بسر ميبردند. از قرن 9 تا 11 تمدن معماري و هنري در اسلام آمد ولي اينك بيشترين رسد علمي نصيب يهوديان، بعد مسيحيان و بعد مسلمانان است. از وقتي اسلام گزينشگر جاي اسلام كلينگر و جامعنگر را گرفت، اين اتفاق پيش آمد. گفتگوي ديني بين عالمان، ميتواند اين چالش را از بين ببرد. دوباره اسلام جامع را در دنيا پياده كند و جلوي عقبماندگي و انحطاط را بگيرند.
رئیس موسسه حکمت و فلسفه ایران تأکید کرد: چالش سوم ،چالش معاصر جهان اديان، حاكميت اخلاق بدون وحي است .مدرنيته از قرن ششم ظهور كرد و اخلاقيات مستقل بدون دين پايهگذاري شد. اين عقلانيت جاي وحيانيت ديني را گرفت، گرچه به رشد علمي و تكنيك مهندسي رسيد ولي دچار مشكلات زيادي شد. عقل بشري اگر با وحي نباشد، به عقل سوداگر تبديل ميشود و باعث بحران محيط زيست، اخلاق و خانواده ميشود. در اين جا همه اديان بايد جمع شوند تا اين چالش بزرگ را حل كنند. راهكار آن اين است كه عقل و دين با هم پيوند خورد. علم و دين با هم ارتباط برقرار كنند. اخلاق و دين كنار هم باشند.
در اين نشست دكتر علي محمد حلمي؛ رييس مركز گفتگوي اديان و تمدنهاي سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي ، غاليم شوكين؛ معاون و نماينده آژانس امور ديني قزاقستان، عليبك اسكاروف؛ رييس كتابخانه ملي آكادمي جمهوري قزاقستان، ميكژانف؛ رييس اداره نهادهاي اسلامي و خانم آبي شايولين، رييس مركز بين المللي فرهنگها و اديان و ژاناربك سيتباتالُف؛ كاردار سفارت جمهوري قزاقستان در ايران، از طرف جمهوري قزاقستان شركت كردند.
نظر شما