به گزارش خبرنگار مهر، این روزها رمالان بر خلاف گذشته که در اتاق های گلی و تاریک خانه های قدیمی و فرسوده ساکن می شدند در برج ها و خانه های مدرن و مجلل به شیوه های جدید و با هزار دوز و کلک و شگردهای فریبکارانه دست در جیب مردم می برند و پول های هنگفت را بابت تکه ای کاغذ یا طلسمی باطل از آنان با همکاری خودشان می ربایند.
نوشتن نسخههای خوشبختی، فروش مهره و روغن مار، بختگشایی با نعل اسب، پیدا کردن دزد با آینهبینی و یافتن کار پر درآمد برای مشتریان و حتی درمان برخی بیماریهای صعبالعلاج از جمله شیوههای رمالان است که با فریب افراد ساده دل، بازار گرمی برای خود باز کرده اند.
این سودجویان مستقیم کانون خانواده و باورهای مردم را هدف گرفته و در راستای فرهنگسازی برای شهروندان ضرورت اطلاع رسانی بیشتر به مردم و وجود قانون برای برخورد با این افراد غیرقابل انکار است.
خانه ای با سقفی شیروانی
در یکی از محله های حاشیه شهر مشهد خانه ای با سقفی نارنجی رنگ وجود دارد که ساکنانش روزانه پذیرای مراجعانی هستند که برای باز شدن بخت، گره کار و دستیابی به آرزوهایی که دست یافتن به آنها برایشان دشوار است به آن مراجعه می کنند.
خانه ای با سقفی شیروانی در چهار طبقه که همخوانی با خانه های ساخته شده در آن محله ندارد و حکایت از بنا شدن این ساختمان با پول باد آورده افرادی ساده لوح را دارد که به خیال خوش در ازای مبلغی کلاف زندگیشان را باز کند.
به همراه یکی از شهروندان ساکن این محله که به خاطر ازدواج دیر هنگام خواهرش به دعا نویس مراجعه کرده و در ازای پرداخت 200 هزار تومان طلسمی را دریافت کرده به سراغ مرد دعانویس می روم.
از ابتدای کوچه زن فریب خورده پیرمردی را نشانم می دهد که بر صندلی نشسته است و رفت و آمدها را زیر نظر دارد و به نوعی نگهبانی می دهد تا در صورت نیاز مهمان خوانده را از ناخوانده تشخیص دهد.
نزدیک پیرمرد می روم و می پرسم: خانه دعا نویس در این کوچه کجاست؟ وراندازم می کند و می گویم: گره در کار شوهرم افتاده آدرس اینجا را همسایه مان به من داده؟ با دست اشاره می کند و مرا به همان خانه شیروانی دار راهنمایی می کند.
درب را که می زنم مرد جوان قوی هیکل با مو و ریش بلند و لباسی سفید و شلوار لی در جلویمان ظاهر می شود و ما را به خانه دعوت می کند.
داخل خانه اصلا آنطور که فکر می کردم نیست، خانه ای مجلل با مبلمانی سفید، سینمای خانگی بر دیوار و سکوتی که تو را به انتظار فرا می خواند.
ربعی از ساعت می گذرد و مرد جوان ما را به اتاق دیگری که نور کمی دارد می برد و من مشکل ساختگی بیکاری شوهرم را برایش بازگو می کنم.
طلسمی 250 هزار تومانی برای گشایش کار
او طلسمی را به همراه تکه کاغذی که دعایی را بر آن نوشته به من می دهد و سپس مبلغ 250 هزار تومان مطالبه می کند و من در جوابش می گویم: می شود کمتر بدهیم و او به 150 هزار تومان رضایت می دهد اما من قبول نمی کنم و او زیرکانه می گوید: اگر حاجتتان را نگرفتید می توانید پولتان را پس بگیرید.
از دعانويس مي پرسم راه هايي ديگري براي حل مشكل من نداريد كه قيمت مناسب تري داشته باشد و او در پاسخ قيمت بخت گشايي، گشايش كار و فرزند دار شدن را از 50 تا 200 هزار تومان اعلام مي كند.
او مي گويد: مي توانم برايتان فال بگيرم و 30 هزار تومان بيشتر نمي شود، مي گويم فال به چه دردم مي خورد، مي خواهم مشكل شوهرم حل شود و دعانويس ظرفي پر از آب مي آورد و در مقابل ما تعدادي شمع روشن مي كند، زير لب زمزمه مي كند و دست در ظرف آب مي برد و قفل هاي به هم پيوسته را از آب بيرون مي كشد و مي گويد گره سختي در كار شوهرت مي بينم اما با دعايي كه مي دهم تا ماه آينده مشكلش حل مي شود، شما 100 هزار تومان بده و وقتي مشكل شوهرت حل شد الباقي را برايم بياور.
به اینجا که می رسد می گویم این دوست من برای خواهرش از شما طلسم گرفته تا بختش باز شود اما بعد از سه ماه خواستگاری که برایش نیامده هیچ از نظر روحی هم لطمه زیادی دیده و افسرده تر شده است.
او دستپاچه شده می گوید طلسمش را پس آورده اید؟ می گویم: نه اما پولش را می خواهیم پس بگیریم! چون کارتان کلاهبرداری است! از اتاق بیرون می رود و با یک دسته پول بر می گردد و می گوید سر و صدا نکنید و زودتر بروید.
از خانه بیرون می آیم؟ زن فریب خورده که خوشحال است پول را از من می گیرد و دعایم می کند و من می اندیشم چه بسیار ساده لوحانی که فریب این مرد را خورده اند و بر ثروت باد آورده او افزوده اند بدون اینکه عاقبت به خواسته شان رسیده باشند، با یک حساب سرانگشتی اگر این مرد روزی پنج مشتری داشته باشد و از هر کدام 200 هزار تومان بگیرد درآمدی ماهیانه سی میلیون تومان خواهد داشت.
اعتقادی از سر ناچاری
درب خانه منتظر می مانم تا با یکی از مشتریان رمال بتوانم گفتگو کنم، زنی بچه در بغل به خانه نزدیک می شود، هنوز درب را نزده به سراغش می روم.
با او که احتمالا قربانی بعدی این رمال است به صحبت می نشینم و او بازگو می کند که از سر ناچاری برای جلب محبت همسرش به دعا نویس مراجعه کرده است.
از او می پرسم که تا به حال نتیجه ای از دعاهای این دعا نویس دیده است و می گوید: بله، خواهرم با شوهرش مشکل داشت با هم به این مرد مراجعه کردیم بیست تا قفل بسته از داخل آب برایش درآورد! طلسمش کرده بودند و مصرانه بیان می کند که خواهرش رابطه بهتری با همسرش پیدا کرده است.
با خود می اندیشم تا ساده لوحانی مانند این زن در شهر نباشند خانه هایی با این نما در حاشیه شهر بنا نمی شود و گره هایی که باید با آموزش و فرهنگ سازی میان زوجهای جوان باز شود با گرفتن فال قهوه، تاروت، شمع یا ورق گشوده می شود.
فالگیری معضل اجتماعی
کارشناس روانشناسی در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: این روزها زیر زمین های تاریک دیگر برای رمالان دلچسب نیست و پاتوق آنها خانه های مدرن و شاید هم زیادی با کلاس شده است، البته هنوز هم هستند افرادی که از محیط وهم آلود برای تاثیرگذاری بیشتر استفاده می کنند تا دل مراجعه کنندگانشان را به امید حل مشکل خوش کنند.
مهدی روحانی با اشاره به عاقبت زنانی ساده که برای حل مشکل خود چشم بسته به وادی تاریک رمالی پای می گذارند می افزاید: فالگیری یک معضل اجتماعی است که افراد و خانوادههای زیادی قربانی پیامدهای اقتصادی و اجتماعی آن میشوند.
وی بیان می کند: کلاهبرداری رمالان و فالگیران نه تنها هزینههای هنگفتی را با شیوههایی نظیر فالگیری، دعانویسی، جادوگری و کف بینی بر افراد تحمیل میکند، بلکه در موارد بسیار، کانون گرم خانوادهها نیز متلاشی می شود.
در جستجوی آرامش به دنبال دعا نویس
این کارشناس در بررسی علل مراجعه افراد به فالگیران و رمالان توضیح می دهد: علت شایع آن این است که افراد با توسل امور ماورایی به خود آرامش می دهند و به خیال خود حل مشکلاتشان را در توسل به دعانویسان می جویند.
وی می گوید: متاسفانه برخی پیش فالگیرهای تخصصی و با وقت قبلی می روند و تصور می کنند زندگی و آینده افراد را میتوان از ته مانده یک قهوه یا روی چند برگ ورق دید.
وی ادامه می دهد: فالگیران حرفه ای دو دسته مشتری دارند، عده ای که معتاد به فال هستند و مشتری همیشگی شان محسوب می شوند و در مورد آنانزندگیشان را میشناسند و با مشکلاتشان آشنایی دارد ومعمولا به راحتی در موردشان پیشگویی می کنند و درمورد مشتریان اول بار هم با یک گپ قبل از فال خصوصیات کلی در مورد آنها را استنباط می کنند و بر آن اساس سخن می گویند.
وی یادآور می شود: در هر دو صورت فالگیر آنچه را که از هم صحبتی با مشتری استنباط کرده رنگ و لعاب میدهد و دوباره به او پس میدهد و اگر درست استنباط کرده باشد که یک مشتری به جمع مشتریان معتقد و وفادار به او اضافه می شود و اگر خطا بگوید، چیزی از دست نداده و احتمالا آن شخص دیگر به سراغش نمی رود.
این مددکار اجتماعی میگوید: علاقه به دانستن آینده امری فطری است و افراد برای این که بدانند در آینده چه اتفاقی ممکن است برایشان بیفتد به سراغ فالگیران میروند تا با پیشگوییهای این فریبکاران حرفه ای برای زندگی خود نقشه بکشند.
پناه بردن به خرافات از مشکلات
روحانی با بیان اینکه در جوامعی که سطح ایمنی پایین است شاهد حضور بیشتر فالگیران هستیم ادامه می دهد: فالگیران پولهای گزافی که از مراجعهکنندگان خود میگیرند و با دادن امیدواهی و تصورات دروغین، شادی را به آنها میبخشند.
وی می گوید: مشکلاتی از قبیل بیکاری و فقر می تواند به کار رمالان رونق دهد و افراد برای فرار از مشکلات به خرافات پناه می برند.
وی تاکید می کند: از شخصی می شنویم که کار فالگیری خوب است و زندگی او را پیش بینی کرده در حالی که ما کسانی که دچار مشکل بر اثر خلاف گویی های این افراد شده اند را نمی شناسیم و تجربه آنان را نشنیده ایم.
او با بیان اینکه دعانویسی حرفه افراد سودجو است می افزاید: از نظر شرع نیز کار این افراد صحیح نیست و قالب کتاب هایی که به این امر استناد می کنند اعتباری ندارد.
آرام بخش حقیقی خداست
این کارشناس می گوید: رفتن به سراغ دعانویس از ضعف باورهای دینی سرچشمه می گیرد و این افراد به تخریب اندیشههای مذهبی می پردازند و سبب می شوند که عدهای به باورهای دینی بدبین شوند.
وی تاکید می کند: اگر انسان در مواقع ناامیدی ایمان خود را نسبت به خدا از دست بدهد به هر ریسمان فرسودهای دست میزند تا به آرامش برسد بیآنکه بداند تنها آرامشبخش انسان، خداوندی است که توانایی انجام هرکاری را دارد.
دعا نویسی از نظر شرع جایز نیست
وی با بیان اینکه این امر از نظر شرعی جایز نیست و مدعیان آن افرادی دروغگو هستند تصریح می کند: این افراد هیچ علمی ندارند و با تسخیر روح و روان مردم کار خود را از طریق شبکهای از بازاریابان که خودشان هم مشتری هستند گسترش می دهند.
روحانی با بیان اینکه کلاهبرداری رمالان و فالگیران نه تنها هزینههای هنگفتی بر افراد تحمیل میکند و در مواردی نیز کانون گرم خانواده را متلاشی میکند می افزاید: متاسفانه بخشی ازطلاقها با فالگیری و جادوگری ارتباط دارد وجرایم متعددی مانند سوءاستفاده جنسی، کلاهبرداری و سرقت نیز توسط رمالان تا کنون به وقوع پیوسته است.
فروشندگانی که کالا و خدمات نمی فروشند
با توجه به صحبت های رهبر معظم انقلاب در این زمینه که اجرا شدن شایسته سالاری در جامعه و پاسخگو بودن به مشکلات مردم باعث کاهش جرم و جنایت از جمله کلاهبرداری رمالان در جامعه خواهد شد، باید گفت که بهترین روش برای برخورد با این فریب کاران اطلاعرسانی و آگاهسازی مردم است.
در حالی که نیروی انتظامی هشدار داده که رمالان بلافاصله پس از دستگیری از سوی محاکم قضایی بدون نوبت محاکمه به سزای اعمال خود میرسند، متاسفانه باز هم می بینیم که بازار رمالی گرم است و این دزدان با سلاح فریب و ریا و با استفاده از ابزار ساده لوحی بدون فروش کالا و ارائه خدمات پول مردم را می ربایند و ساختمانهای مجلل برای خود بنا می کنند.
…………………………
گزارش: زهره رنگ آمیز
نظر شما