به گزارش خبرنگار مهر، تقاطع غیر همسطح شهید مدرس ارومیه 30 مهر ماه سال 91 با اعتباری بالغ بر 80 میلیارد ریال کلنگ زنی و بر اساس اظهارات شهردار ارومیه مقرر بود تا 6 ماه آماده افتتاح و آماده بهره برداری شود.
این طرح که با هدف تکمیل رینگ ترافیکی ارومیه روز یکشنبه 15 اردیبهشت ماه سال جاری، با تاخیر 16روزه از وعده اعلامی، با حضور رئیس جمهور افتتاح و مورد بهره برداری قرار گرفت هم اکنون توسط سازه های بتنی مسدود و مردم از مسیرهای جایگزین استفاده می کنند.
پروژه تقاطع غیر همسطح شهید مدرس ارومیه با هدف حذف تقاطع های همسطح در رینگ داخل شهری، تکمیل رینگ کمربندی و تسهیل و روان سازی ترافیک شهری اجرایی و عملیاتی شد، که با آغاز دور چهارم سفر هیئت دولت با نصب بنرها و مانورهای تبلیغاتی برای آماده بهره برداری بودن و افتتاح طرح با حضور رئیس جمهور توسط شهرداری ارومیه انجام شد.
کیفیت فدای افتتاح نمایشی شد
تا یک روز قبل از افتتاح این پروژه بعنوان طولانی ترین طرح شهرسازی آذربایجان غربی در محل اجرا، شاهد وجود نخاله و آماده نبودن از نظر وجود حفاظ های ایمنی، تابلوهای راهنمای مسیر بودیم که مسئولان شهرداری این طرح را یک شبه برای افتتاح توسط رئیس جمهور آماده کرده و به نظر می رسد سرعت بر دقت اجرایی طرح تاثیر منفی داشته و هنوز مقاومت بتن مورد تائید نیست.
پروژه تقاطع غیر همسطح شهید مدرس ارومیه طرحی که یک شبه برای افتتاح آماده شد، با وجود اینکه از دوره های گذشته در شهرداری مطرح و با تاخیر چند ساله کلنگ زنی و عملیاتی شد، بهره برداری آن فدای افتتاح نمایشی آن شد و مسئولان شهرداری زمان دقیقی برای آغاز بهره برداری از این طرح اعلام نمی کنند.
معاون عمرانی شهردار: منتظر تائید مقاومت بتن مورد استفاده در طرح هستیم
در این راستا معاون امور عمرانی شهردار ارومیه در گفتگو با خبرنگار در خصوص علت انسداد تردد در این پل با وجود ترافیک موجود در این محور، با اشاره به اتمام عملیات کارگاهی این طرح و افتتاح آن طی هفته گذشته با حضور رئیس جمهور، افزود: روش ساخت این پل مدل فلزی بتنی بوده و برای بهره برداری از بتن این طرح، سن بتن از زمان بتن ریزی مطرح است که یک فرآیند تخصصی بوده و نیازمند گذشت زمان است.
علیرضا صفری با اعلام اینکه مقاومت نهایی بتن بعد از گذشت 7 تا 28 روز تعیین و در صورت مورد پذیرش بودن دستور بهره برداری از آن صادر می شود، اعلام کرد: به دلیل خاص بودن طرح و بروز مشکلات ترافیکی در این تقاطع برای مردم، از بتن های توانمند شده و پرمقاومت با افزودن دوده یا ژل سلیس استفاده شد که امروز با توجه به گذشت 7 روز در صورتی که مقاومت مورد انتظار بالای 300 را نشان داد دستور بهره برداری از طرح صادر می شود.
وی با بیان اینکه با توجه به بتنی بودن عرشه ناگزیر از منتظر بودن برای گذشت زمان و دست یابی به مقاومت مورد انتظار هستیم، ادامه داد: امروز نتیجه آزمایشات با توجه به گذشت 7 روز مشخص و در صورتیکه به مقاومت مورد نظر دست یابیم دستور آسفالت ریزی طرح صادر و بعد از 7 تا 10 ساعت آماده افتتاح و بهره برداری می شود، در غیر این صورت مقاومت بتن در 14 روز یا 28 روز سنجش می شود.
تعجیل در بهره برداری موجب ایجاد تنش های پسماند در سازه پل می شود
معاون امور عمرانی شهردار ارومیه با بیان اینکه پل سازه ای خاص بوده و بر اساس مقررات و آئین نامه بتن ایران باید مقاومت مورد نظر را بدست آوریم، اظهار داشت: این پل تا 100 تا 200 سال آینده توسط مردم ارومیه مورد استفاده خواهد بود و نمی توان در سایه تعجیل در بهره برداری از طرح، منجر به ایجاد تنشهای پسماند در سازه این پل شد و باید منتظر مقاومت بالغ بر 300 بتن مورد استفاده در این طرح بود.
پروژه تقاطع غیر همسطح شهید مدرس ارومیه با 760 متر طول یکی از بزرگترین پروژه های شهری در آذربایجان غربی است، تقاطع غیر همسطح شهید مدرس ارومیه با کارفرمایی شهرداری ارومیه و پیمانکاری شرکت پایدار سازه قرن بین بزرگراه های شهید رجایی و شهید باهنر روگذری بطول 614 متر با عرض بیش از پنج متر و 60 سانتی متر با طول دیوار 4 هزار و 212 مترمربع عملیاتی شد.
نظر شما