به گزارش خبرنگار مهر، از دفتر 7 مرجع تقلید این سئوال پرسیده شد که نظر به اینکه باید حج عمره و حج تمتع در بانکهای کشور حساب سپرده افتتاح شود تا از طریق قرعه کشی اولویت تشرف مشخص شد، حال اخیراً حج و زیارت اعلام کرده که بانکها 7 درصد سود پرداخت میکنند، حال با توجه با توجه به اینکه حج جزء اصول دین است، گرفتن سود ثابت با رقم مشخص هر چند کمتر از سپرده طولانی مدت است، چه حکمی دارد و پرداخت قطعی از نظر جنابعالی چیست؟ آیا بهتر نیست مسئولین انتخابت قرض الحسنه و سپرده را به متقاضی بدهند؟ که آنان به شرح ذیل به این پرسش پاسخ دادند.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی:
در صورتی که سود حاصل از کار کردن با سپرده مذکور بیش از سود قطعی باشد، اشکال ندارد. همچنین اگر در ابتدای سپرده شرط سود نشده باشد و بانک به میل خود سودی بدهد مانعی ندارد.
حضرت آیت الله وحید خراسانی:
سپرده گذاری به شرط فایده و سود ربا و حرام است ولی چنانچه شرط سود نشود و خود را طلب کار سود نداند سپرده گذاری اشکالی ندارد ولی چنانچه سودی پرداخت شد بنا بر احتیاط واجب باید یک پنجم آن را به قصد ما فی الذمه به سید فقیر بدهد، مابقی آن درآمد همان سال است که اگر صرف در موونه همان سال نشود، متعلق به خمس است.
پولی که جهت نام نویسی حج یا عمره داده شود، در صورتی که در همان سالِ خمسی به حج یا عمره مشرف نشود، متعلق خمس است و اگر سودی به آن مبلغ تعلق بگیرد، سودی که مربوط به همان سال خمسی تشرف به حج و عمراه است، خمس ندارد و سودهای قبل متعلق خمس است و چون از خود آن مبلغ و سود، خمس داده نمی شود در صورتی که خمس را از درآمدی بدهد که خمس آن را نداده است، باید ربع آن را بدهد.
حضرت آیت الله سبحانی:
هرگاه این مورد مربوط به سود عقد شرعی است، جای اشکال نیست و اگر سود پول است و عقد شرعی نبوده، قطعاً رباست و نباید گرفت.
حضرت آیت الله سیستانی:
اگر سود را به دست خود دریافت نکند، حکمی ندارد و اگر از رفتن به حج منصرف شود، پول و سود آن را دریافت کند، نصف آن سود را به فقیر متدین صدقه بدهد.
حضرت آیت الله گلپایگانی:
در صورتی که افتتاح کننده حساب قصد سود گرفتن نداشته باشد هر چند بداند که سود می دهد، اشکال ندارد والله العالم.
حضرت آیت الله نوری همدانی
در فرض سئوال اشکال ندارد.
حضرت آیت الله علوی گرگانی
اگر سپرده گذاران به سازمان حج و زیارت وکالت داده اند که طبق عقود شرعی سپرده گذاری با بانک انجام شود، دیگر برای سپرده گذار اشکالی نیست ولی اینکه به عنوان قرض الحسنه بتوانند سپرده گذاری کنند، خوب است که این اجازه را اداره حج بدهد، بسیار کار نیکویی است.
نظر شما