۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۲، ۷:۲۷

مهر گزارش می دهد؛

حمایتهای دولا دولا از شترداری در گلستان/ شتر دیگر ماشین عروس نمی شود

حمایتهای دولا دولا از شترداری در گلستان/ شتر دیگر ماشین عروس نمی شود

گمیشان - خبرگزاری مهر: اگرچه هنوز شتر به عنوان ماشین عروس یک پای ثابت مراسمهای سنتی در گلستان است، اما با حمایت های ویژه و ورود صنعت، آرام آرام پایش از کاربردهای سنتی کنار کشیده می شود و این حیوان جایگاه واقعی اش را در اقتصاد منطقه باز می یابد.

به گزارش خبرنگار مهر، سيستم پرورش شتر در استان همچنان سنتي و حمايت نشده و صنايع تبديلي آن شکل نگرفته است و برنامه هایی برای پرورش صنعتی آن در حال شکل گیری است.

شترهاي استان يک کوهانه و شيري هستند که بر خلاف شترهاي نقاط ديگر کشور قابليت شيردهي فراواني دارند و نياز است صنايع تبديلي در استان توسعه يابد و سرمايه گذاري در اين زمينه انجام شود.
 
شير شتر داراي خواص غذايي ضد سرطاني دارد و با تولید شیر پاستوریزه شتر در گلستان، گام مهمی برای فراوری این محصول و صدور آن برداشته شده است.
 
در مجموع، به دليل سيستم سنتي پرورش اين حيوان بحث اصلاح نژادي و راندمان توليد آن بدرستی اجرا نشده و روستائيان برخي مناطق استان به صورت سنتي به پرورش شتر اشتغال دارند و از آن در برخی مراسمهای سنتی نظیر عروسیها استفاده می کنند.
 
به تاکید کارشناسان، اگر پرورش مکانيزه و صنعتي شود، موجب افزايش توليد و درآمد و زمينه سازي براي صادرات مي شود.
 
معاون امور دام جهاد کشاورزی گلستان در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: شترداری در گلستان همچنان سنتی است و شماری زیادی از ساکنان استان در مناطق شمالی و شرقی به پرورش آن می پردازند.
 
عبدالغفار تخله، شمار شترهای شناسایی شده در استان را حدود چهار هزار نفر اعلام کرد و گفت: تنها استانی هستیم که شترش شیری شناخته می شود و تنها استانی هستیم که شیر پاستوریزه شتر را با همکاری، استانداری، دامپزشکی و شرکت شیر پگاه در سال گذشته تولید و روانه بازار کردیم.
 
صدور مجوزهای صنعتی پرورش شتر
 
وی اظهار داشت: همچنین برای سه واحد صنعتی پرورش شتر نیز مجوز صادر شد و تسهیلات مورد نیز برای اجرای این طرحها در نظر گرفته شده است.
 
وی میزان تولیدات محصولات شتر در استان را 120 تن گوشت و هزار تن شیر اعلام کرد و گفت: بیشتر در مناطق پایین دست گمیشان، آق قلا، گنبد، مراوه تپه به پرورش شتر می پردازند و 50 درصد شترها در گنبد وجود دارد.
 
 
تخله با اشاره به اینکه، پرورش شتر بیشتر در استان بصورت سنتی است، گفت: از سه فقره مجوز صنعتی صادر شده یک مجوز در مرحله اخذ تسهیلات است و بزودی در گمیشان ساخت آن آغاز می شود.
 
معاون امور دام جهاد کشاورزی گلستان گفت: این واحد ظرفیت 200 نفری دارد و تمامی مجوزهای آن اخذ شده و در آستانه اجرای پروژه قرار دارد.
 
حمایتهای ویژه از شترداری
 
وی به بسته های حمایتی از پرورش شتر در استان اشاره و اضافه کرد: درصورتیکه نهاده ای داشته باشیم ارائه می دهیم و سبوس و گندم که زمانی در اختیار امور دام بود، برای شتر سهمیه ویژه ای در نظر می گرفتیم.
 
عبدالغفار تخله یادآورشد: همچنین اگر نهاده ای بصورت یارانه ای باشد برای شتر سهمیه ویژه ای در نظر می گیریم.
 
وی افزود: همچنین ارائه تسهیلات بانکی یکی از اولویتهای ما در بحث شترداری است و تسهیلات ویژه ای در این زمنیه در نظر گرفته می شود.
 
تخله گفت: با توجه به اینکه محصولات شتر جزو محصولات ارگانیک به شمار می رود، توسعه این صنعت از مهمترین برنامه هاست و خوشبختانه استفاده از محصولات شتر از جمله شیر هم در داخل استان و هم خارج استان رو به رشد است.
 
وی یادآورشد: در بحثهای آموزشی وترویجی نیز تا حد امکان حمایت می شود و دو سال قبل اولین همایش را در گنبد برگزار کردیم و استقبال خوبی نیز صورت گرفت.
 
اجرای طرح ژنومیک شتر
 
معاون امور دام جهاد کشاورزی گلستان یادآورشد: بحث تلقیح مصنوعی شتر نیز جزو برنامه هاست و طرح شناسایی ژنومیک شتر با هدف آزمایش DNA و توانیابی شترهای منطقه از دو سال قبل تاکنون در دست اجراست.
 
عبدالغفار تخله یادآورشد: از چند سال گذشته پروژه خدمات رسانی شتر را داریم که بحث آبرسانی به مناطق شترخیز در دستور کار و برنامه است.
 
وی افزود: قبلا آمار شترها ثابت بود ولی اکنون نیز حرکتهایی شده و شتر از دیگر استانها حتی سیستان و بلوچستان نیز وارد استان ما می شود.
 
ترکمن ها، شتر را بارگار، ارونا، لوک، مايا، کايونف بلخي، نرجا و .. مي نامند و پرورش اين حيوان در برخي مناطق گلستان از جمله گميشان، بندر ترکمن، آق قلا، گنبد و مراوه تپه به صورت سنتي و پراکنده رواج دارد.
 
شتر حيواني قانع است که به راحتي مي توان آن را پرورش داد و درصورت حمايت مسئولان و برنامه جامع، اين صنعت به صنعت اشتغالزا و پردرآمد در استان مبدل مي شود.
 
به تاکید کارشناسان، براي توسعه اين صنعت بايد واحدهاي شترداري صنعتي در استان راه اندازي شود و ساخت کارخانه هاي بسته بندي شير، گوشت، فرآوري و... نيز الزامي است.
 
همچنین صادرات اين حيوان به ديگر نقاط کشور و کشورهاي همسايه شمالي و عربي کمک فراواني به افزايش درآمد شترداران مي کند. گلستان پتانسيل لازم براي فرآوري محصولات شتر را دارد، بويژه اين که اکنون اين محصولات رونق خاصي گرفته و طرفداران زيادي پيدا کرده است و لزوم توسعه صنایع تبدیلی محصولات شتر در گلستان ضروری است.
 
اين در حالي است که شترهاي استان به سبب آب و هوا، علوفه منطقه و همچنين مسائل ژنتيک، شيري هستند و ميزان شيردهي آنها زياد و بين يک تن تا 1100 کيلوگرم درطول يک سال است.
 
در سالهای اخیر، وزارت جهاد کشاورزی نیز این استان را به عنوان پایگاهی برای انجام فرآوری شیر شتر انتخاب کرده است و فواید بسیار شیرشتر و مصرف کم آن به علت احتمال آلودگی، نخستین جرقه فرآوری و پاستوریزه کردن آن را زد و به این ترتیب گلستان نخستین استان کشور شد که شیر شتر را پاستوریزه و روانه بازار کرد.
............................
علیرضا نوری کجوریان
کد خبر 2055253

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha