به گزارش خبرنگار مهر، طرح مجموع گردشگری مختومقلی فراغی و مجتمع خدماتی آن قرار بود تا پایان سال 90 تکمیل شود و این وعده درحالیست که دویست و هشتادمین سالروز تولد این شاعر بزرگ نیز روز جمعه در مجموعه ای با امکانات اولیه و محدود برپا شد که متناسب با جایگاه بین المللی این شاعر نبوده است.
برگزاری مراسم سالروز تولد مختومقلی فراغی از سال 86 بصورت ویژه در گلستان برگزار می شود و مهمانانی از کشورهای خارجی از جمله ترکمنستان و قزاقستان نیز در این مراسم شرکت می کنند.
با توجه به اهمیت بین المللی مراسم نکوداشت مختومقلی فراغی، طرح ساخت مجموعه گردشگری فراغی همچنان اسیر نبود بودجه و تامین اعتبار مناسب مانده است.
نبود امکانات بهداشتی و رفاهی مناسب، جاده خاکی و نامناسب مسیر تا آرامگاه مختومقلی، نداشتن اقامتگاه و محل اسکان گردشگران از جمله مورادی است که سبب می شود تا مهمانان وشرکت کنندگان در مراسم نکوداشت مختومقلی از مناطق مختلف استان و کشور در جوار آرامگاه این شاعر سرگردان بمانند.
عرضه مواد غذایی غیربهداشتی توسط دستفروشان، نداشتن پارکینگ، مجهز نبود سوله محل برپایی مراسم از دیگر مسائلی است که سبب شده تا برخی شرکت کنندگان در مراسم در حاشیه آرامگاه اقدام به برپایی چادر کنند.
کمبود امکانات مناسب و برگزاری سالانه مراسم نکوداشت مختومقلی در جوار بارگاه این شاعر با توجه به شرکت مهمانان خارجی و سفرای کشورهای آسیای میانه، لزوم برنامه ریزی و حساسی بیشتر مسئولان امر برای تکمیل زیرساختها در این مجموعه را ضروری می سازد.
ثبت آرامگاه مختومقلی
این وضعیت درحالیست که آرامگاه مختومقلی فراغی شاعر و عارف ایرانی ترکمن در نزدیکی روستای آقتقا در شهرستان مراوه تپه و منطقه نمونه گردشگری آن در فهرست مناطق نمونه گردشگری کشور ثبت شد.
در عن حال مدیرکل میراث فرهنگی گلستان در پیگیری خبرنگار مهر معتقد است، مجتمع خدماتی بهداشتی مختومقلی فراغی جزو اقدامات این اداره کل است که برای رفاه حال مسافران و گردشگران منطقه نمونه گردشگری مختومقلی فراغی احداث شد.
قربان عباسی افزود: این مجتمع 120 متر زیربنا دارد و شامل بخش هایی چون سه باب نمازخانه، دو باب حمام و هشت چشمه سرویس بهداشتی بوده که مجری این طرح شرکت توسعه ایرانگردی و جهانگردی استان گلستان است.
عباسی اضافه کرد: منطقه نمونه گردشگری مختومقلی فراغی براساس پیشنهاد ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور وقت در تاریخ 26 دی سال 86 در هیئت دولت مطرح و جزو مناطق نمونه گردشگری استان گلستان به تصویب رسید.
وی اظهار داشت: پس از تصویب این طرح در هیئت دولت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان اقدام به تهیه طرح مطالعات امکان سنجی و پیش بینی وردیف اعتبار برای ایجاد تاسیسات گردشگری و تخصیص اعتبار مورد نیاز از محل منابع ملی نمود که فاز اول و دوم عملیات اجرایی هم اکنون در حال اجراست.
عباسی گفت: با اجرای طرح منطقه نمونه گردشگری مختومقلی فراغی، می توان افق روشنی را برای ایجاد یک پایگاه گردشگری که درتعامل فرهنگی و اجتماعی با جمهوری ترکمنستان و ایجاد فضایی در خور گردشگری استان باشد متصور شد.
وی با بیان اینکه طبق طراحی به عمل آمده حجم کار در مساحتی حدود 7.15 هکتار است، افزود: احداث نمازخانه و فضای جانبی در 300 متر مربع، احداث سرویس بهداشتی 20 چشمه در دو منطقه، احداث 40 عدد آلاچیق 350 متر مربع، احداث رستوران شامل (فروشگاه و آشپزخانه) 350 مترمربع، آمفی تئاتر روباز 2500 متر مربع، نمایشگاه صنایع دستی بازارچه (10 غرفه) 350 مترمربع، و... از اقداماتی است که می توان در سایت مورد نیاز انجام داد.
وی افزود: تاکنون در این منطقه نمونه گردشگری، حدود شش میلیاردریال هزینه شده ودراین راستا یک هزار و 100 مترمربع سازه فضایی، یک هزار و 500 مترمربع پوشش پلی کربنات، سه هزار و 500 مترمربع موزاییک فرش، 600 مترطول بتن ریزی برای رواق های اطراف مقبره و سنگ کاری پله ها، آب نماها و گلدانی ها وستونی های سازه فضایی از اقدامات صورت گرفته در این پروژه گردشگری است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان در پایان اظهار امیدواری کرد: با اجرای پروژه های گردشگری مناسب و ارائه خدمات بهداشتی، امنیتی، انتظامی و ترافیکی و رفاهی مناسب، زمینه های خدمت رسانی مطلوب به گردشگران و مسافران این محوطه گردشگری فراهم شود.
بنای یادبود مختومقلی فراغی شاعر پرآوازه ترکمن در شهرستان مراوه تپه در نزدیکی مرز جمهوری ترکمنستان و درحاشیه رود اترک واقع شده است و درکنار چشمه زاو، آق سو، زیارتگاه خالد نبی، مدرسه علمیه و مسجد کریم ایشان و کارگاه های کاووش باستان شناسی دیوار تاریخی گرگان در مجموع جاذبه های مهم گردشگری منطقه را شامل می شود.
در شمال شرقی استان گلستان، در شمال رودخانه اترک و ازغرب مراوه تپه در محلی به نام "آق تقای Agh toghei یا آق تقه agh toghgheh " (به معنای دشت سفید) و بین بخش مراوه تپه ودهستان کرند از توابع شهرستان کلاله و در مجاورت یک قبرستان قدیمی وتاریخی - فرهنگی ، بنای یادمان و آرامگاه بزرگترین شاعر وعارف نامی تر کمن ویکی از مفاخر فرهنگی کشورمان قرار دارد.
برای رسیدن به این آرامگاه دو مسیر وجود دارد، از شهرستان گنبد (که در جنوب غربی آق تقه است) می توان به آرامگاه مختومقلی و از جاده اینچه برون عزیمت کرد، طول این مسیر155کیلومتر است.
از شهرستان کلاله می توان به آرامگاه مختومقلی رسید که بایستی ابتدا شهر کلاله وسپس بخش مراوه تپه را پشت سر گذاشت، طول این مسیر 130کیلومتر است، فاصله آرامگاه مختومقلی تا شهر مراوه تپه 35کیلومتر است.
نظر شما