۲۲ تیر ۱۳۸۴، ۸:۲۴

نگاهي به اجراي طرح ساماندهي كارگران ساختماني و فصلي در تهران

كارگراني رها شده در ميدانهاي شهر

كارگراني رها شده در ميدانهاي شهر

گروه اجتماعي خبرگزاري مهر - رييس كميسيون رهنگي،اجتماعي و زيست شهري شوراي اسلامي شهر تهران پس از گذشت چند ماه از آغاز فعاليت دوره دوم شوراي شهر ، طرح ساماندهي كارگران ساختماني و فصلي شهر تهران را براي تصويب به صحن شورا آورد.

به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر، بر اساس اين طرح كه پيشنهاد فرمانداري تهران بود، كارگران ساختماني و فصلي كه در ميادين و معابر اصلي شهر تجمع مي كنند توسط شهرداري هاي مناطق در مكاني مشخص مستقر و ساماندهي مي شوند.

اهداف اين طرح كه از سوي رسول خادم به عنوان رييس كميسيون فرهنگي و اجتماعي شوراي شهر ارايه گرديد، عبارت از رفع مزاحمت براي ساير شهروندان به هنگام رفت و آمد در سطح شهر، شناسايي كارگران از ساير افراد سودجو، حمايت از حقوق كارگران ساختماني و فصلي و... بود.

وي اجراي طرح ساماندهي كارگران فصلي و دائمي در تهران را به منظور كاستن از معضلات امنيتي و شهرنشيني در اين كلان شهر عنوان داشته و گفته بود كه " اين طرح از سوي فرمانداري تهران به شوراي شهر پيشنهاد شده و طي نشستي با مسئولان فرمانداري ، شهرداري ، نيروي انتظامي و وزرات كار و امور اجتماعي براي اجراي آن به تفاهم رسيده ايم..."

به گفته وي اغلب اين افراد كارگران ساختماني هستند كه متاسفانه نظارتي بر نوع كار آنها و سطح تخصص شان وجود ندارد، به همين علت در اين طرح ضمن جمع آوري و ساماندهي اماكن استقرار اين افراد، نسبت به طبقه بندي تخصصي آنان با هماهنگي سازمانهاي مربوطه اقدام مي شود...

بر اساس طرح مذكور، طبقه بندي و شناسايي سطح تخصص كارگران فصلي و ساختماني بر عهده وزارت كار و امور اجتماعي بوده و شهرداري تهران نيز وظيفه دارد محل استقرار اين افراد توسط شهرداري هاي مناطق تعيين كند.

خادم در يكي از جلسات سال 82 اذعان داشته بود كه با پذيرفتن اين مسئوليت ها از سوي وزارت كار و شهرداري تهران، به زودي شاهد ساماندهي وضع كارگران ساختماني در سطح معابر شهر تهران خواهيم بود!

اجراي اين طرح در ابتدا به صورت آزمايشي در محدوده دو منطقه يك و پنج شهرداري تهران با ايجاد چادرهايي در يكي از معابر خلوت شهر آغاز شد و طي آن با نصب پلاكاردهايي از شهروندان درخواست شد براي تامين كارگر ساختماني به اين مكانها مراجعه كنند.

هزينه اجراي اين طرح در منطقه يك شهرداري تهران بالغ بر 50 ميليون ريال شامل امكاناتي از قبيل چادر با گنجايش 100 نفر، تامين سيستم روشنايي ، تهيه وسايل اوليه مانند ميز و صندلي و نصب دو باب كيوسك جهت استقرار نمايندگان وزارت كار ، شهرداري ، فرمانداري و مركز بهداشت شميران گرديد. پس از آن اين طرح با تمام فراز و نشيب هايي كه داشت به تدريج در مناطق 5، 9، 13،12و... اجرا شد و طي آن شاهد استقرار كارگران فصلي و ساختماني در مكانهايي بوديم كه از سوي شهرداري ها براي آنها تعبيه و ايجاد گرديده بود...

 

البته علاوه بر ساماندهي استقرار كارگران فصلي و ساختماني در محل هاي مشخص، قرار بود اين افراد ضمن دريافت شناسنامه كار و كارت بهداشت، از خدمات بيمه تامين اجتماعي هم برخوردار شوند!! 

اما، امروز پس از گذشت حدود دوسال از ارايه اين طرح در شوراي شهر و اجراي آن در برخي از مناطق مختلف شهرداري تهران، هيچ تاثير مثبتي از روند اجرايي طرح ساماندهي كارگران فصلي و ساختماني مشاهده نمي كنيم. به طوريكه در اغلب ميادين شلوغ و پر رفت و آمد شهر تهران خبري از ساماندهي كارگران نيست و شهروندان هر روز صبح براي عبور از مسير روزانه شان، با چهره هايي مواجه مي شوند كه شايد به گفته خود رييس كمسيون فرهنگي و اجتماعي شوراي شهر، كارگر نباشند و قصد مزاحمت براي ساير شهروندان را داشته باشند!

به عنوان نمونه مي توان به ميدان نعمت آباد(زمزم)، ميدان راه آهن، شهيد هرندي، ميدان حسن آباد، فلكه صادقيه و تعدادي ديگر از ميادين و معابر اصلي شهر تهران اشاره كرد كه هر روز صبح از حضور اين قبيل كارگران مملو است و همين مساله مزاحمت هايي براي رفت و آمد شهروندان به وجود آورده است.

اما بهتر است بدانيم كه معاون خدمات شهري شهرداري تهران در عين حال از راه اندازي مراكز الكترونيكي كاريابي و ساماندهي كارگران فصلي در سطح مناطق 22 گانه شهر تهران خبر مي دهد.

به گفته وي تا كنون حدود 10 مكان موقت براي استقرار كارگران فصلي و ساختماني در سطح شهر تهران احداث شده كه انتظار مي رود با تخصيص 700 ميليون تومان اعتبار پيش بيني شده براي راه اندازي مراكز الكترونيكي، به طور متوسط 25 تا 30 ميليون تومان براي احداث هر مركز صرف شود.

بر اساس اين طرح، شهرداري مكان لازم براي امر ساماندهي كارگران فصلي را احداث مي كند و پس از آن پرسنل وزارت كار در محل مستقر شده و اطلاعات و تخصص هريك از كارگران فصلي را در رايانه ثبت مي كند و بدين ترتيب امكان ارتباط بين كارفرما و كارگر فراهم مي شود...

هر چند رييس كميسيون فرهنگي اجتماعي شوراي شهر تهران از همان ابتدا به اين مساله اذعان داشت كه اجراي طرح ساماندهي كارگران فصلي نيازمند تغيير الگوي رفتاري در كارگران و خود شهروندان است و به همين علت اجراي كامل آن به زمان نياز دارد. اما شايد عدم پيگيري مستمر و نبود نظارت كافي از سويي و همچنين پنهان ماندن مناطق پرازدحام كارگران، باعث گرديده امروز تاثير مثبت چنين طرحهاي موفق شهري را در سطح كلان شهر تهران شاهد نباشيم.

 

کد خبر 205738

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha