به گزارش خبرنگار مهر، سال گذشته حجم واردات گاز طبیعی از ترکمنستان در مقایسه با سال 1390 به نفص کاهش یافت به طوری که برای چندین سال پی در پی ترکمنستان زمستان سال گذشته هم صادرات گاز طبیعی به ایران را به شدت کاهش داد.
بر این اساس سال گذشته حجم واردات گاز ایران از این همسایه شمالی به حدود 4.5 میلیارد مترمکعب کاهش یافت که حدود 50 درصد کمتر از سال ما قبل آن بود، با این وجود صادرات گاز ایران نه تنها متوقف نشد که سال گذشته حجم صادرات گاز برای نخستین بار به مرز 8.5 میلیارد مترمکعب افزایش یافت.
همزمان با عدم پایبندی ترکمنستان به تعهدات گازی خود در قبال ایران، مسئولان صنعت گاز کشور هم از دو سال گذشته چندین طرح جدید به منظور خودکفایی بیشتر از واردات گاز این کشور همسایه را اجرایی و در مدار بهره بردایر قرار داده اند.
از این رو دو سال گذشته خط لوله شمال و شمالشرق به طول تقریبی یکهزار و 24 کیلومتری و خط لوله سوم سراسری به طول یکهزار و 270 کیلومتری بهمنظور کاهش وابستگی گازی استانهای حاشیه دریای خزر و شمالشرق کشور در مدار بهرهبرداری قرار گرفت.
جواد اوجی در گفتگو با مهر درباره مهمترین طرحهای در دست اجرای به منظور خودکفایی بیشتر از واردات گاز طبیعی، گفت: در حال حاضر عملیات اجرایی یک خط لوله انتقال جدید گاز در شمالشرق کشور اغاز شده است.
معاون وزیر نفت با اعلام اینکه ساخت خط لوله کیاسر – دامغان به طول تقریبی 170 کیلومتر و به قطر 42 اینچ توسط سازندگان و پیمانکاران ایراین آغاز شده است مهمترین هدف از ساخت این خط لوله گاز را افزایش پایداری شبکه انتقال گاز در شمالشرق و استان های حاشیه دریای خزر عنوان کرد.
معاون وزیر نفت با تاکید بر اینکه با ساخت این خط لوله گاز تا سال آینده امکان انتقال گاز بیشتر از میادین گازی جنوب به شمال کشور و به ویژه حاشیه دریای خزر فراهم می شود، بیان کرد: علاوه بر این ساخت و راه اندازی مخزن ذخیره سازی گاز شوریجه و تاسیسات جدید تقویت فشار گاز در استانهای شمالی آغاز شده است.
این مقام مسئول با بیان اینکه هم اکنون آخرین مراحل نصب و راه اندازی تاسیسات فرآورش و تزریق گاز در مخزن ذخیره سازی گاز شوریجه خراسن آغاز شده است، بیان کرد: طرح ذخیرهسازی گاز مخزن شوریجه در دو فاز تعریف شده که ظرفیت ذخیره سازی گاز در این مخزن چهار میلیارد و ٨٠٠ میلیون مترمکعب است که در فاز نخست آن امکان ذخیره سازی دو میلیارد و ٤٠٠ میلیون مترمکعب گاز فراهم خواهد شد.
به گفته وی در فاز نخست طرح ذخیره سازی گاز شوریجه، روزانه ١٠ میلیون مترمکعب گاز تزریق ( ذخیره سازی) و ٢٠ میلیون مترمکعب قابل برداشت خواهد بود ضمن آنکه در فاز دوم این طرح، امکان ذخیره سازی (تزریق) روزانه ٢٠ میلیون مترمکعب گاز و برداشت روزانه ٤٠ میلیون مترمکعب گاز فراهم خواهد بود.
به گزارش مهر، ترکمنستان در طول مدت قرارداد گازی خود با ایران سه بار اقدام به قطع گاز کرده است که بار اول در زمستان سال 86، دومین بار زمستان سال 1390 و دفعه سوم نیز در مهر و آبان سال 91 است.
3 طرح جدید خودکفایی از واردات گاز ترکمنستان/ راهاندازی بزرگترین مخزن گاز خاورمیانه
معاون وزیر نفت با تشریح 3 برنامه جدید ایران به منظور خودکفایی بیشتر از واردات گاز ترکمنستان، اعلام کرد: امسال بزرگترین طرح ذخیره سازی گاز خاورمیانه در منطقه شوریجه خراسان راه اندازی خواهد شد.
کد خبر 2062183
نظر شما