به گزارش خبرنگار مهر، از زمانی که مقام معظم رهبری در روز درختکاری کلنگ احداث بوستان ولایت را در پادگان قدیمی قلعه مرغی بر زمین زدند تا زمانی که فاز نخست آن در خرداد ماه توسط شهروندان تهرانی به بهره برداری رسید تنها 67 روز گذشت .
مردمی که هر روز از کنار پادگان قدیمی قلعه مرغی در خانی اباد نو می گذشتند می دیند که کارگران شب و روز در سه شیفت فضای خالی چند هکتاری را به بوستانی زیبا و سبز تبدیل می کنند . به معجزه می مانست اما آنان که در سه خرداد پا به این بوستان گذاشتند تحقق این رویا را دیدند .
پیش از این که بوستان ولایت مانند نگین سبزی در جنوب تهران بدرخشد، در تصورات مردم، تهران به دو قسمت بالای شهرو پایین شهر تقسیم میشد.در این تقسیمبندی نابرابر مردم جنوب تهران پایین شهر نشین محسوب میشدند.
تا قبل از اینکه بوستان ولایت به عنوان عیدانه مقام معظم رهبری به مردم جنوب تهران انتخاب شود،بچههای جنوب شهر برای اینکه به شهربازی بروند و از فضای سبز استفاده کنند باید به شمال شهر میرفتند اما در چند سال اخیر عدالت محوری و رفع تبعیض این فاصلهها را کم کرد.
با افتتاح بوستان 300 هکتاری ولایت دیگر مردم تهران امکانات تفریحی و رفاهی خود را با مردم شمال تهران مقایسه نمیکنند.بوستان ولایت عیدانهای بود که تبعیضهای شمال و جنوب و بالا شهر و پایین شهر را در تهران از بین برد.
اما این بوستان چگونه احداث شد ؟
مهندس عباداله فتح الهی شهرداری منطقه 19درباره چگونگی ساخت این بوستان می گوید: مجموعه عملیات طراحی و اجرا در بوستان ولایت باحضور شهردار تهران، آماده باش معاونان و مشاوران طرح جامع و تفصیلی در این مکان به شکل شبانه روزی آغاز شد و با تلاش 3 هزار نفر و صرف 2 ماه زمان، در مدت 67 روز احداث شد.
وی افزود: از زمان افتتاح این بوستان امکانات رفاهی متعددی جهت بهره مندی شهروندان تهرانی ویژه اقشار مختلف سنی شامل مجموعه های فرهنگی، ورزشی و مذهبی ایجاد شده است که متناسب با نیازهای مختلف شهروندان به ارائه خدمات رفاهی و آموزشی می پردازند.
فتح الهی در تشریح اقدامات عمرانی انجام شده در این بوستان گفت: علاوه بر احداث 120 چشمه سرویس بهداشتی، 30 چشمه ای خورشیدی و احداث 13 آلاچیق خانوادگی، اقدامات دیگری همچون نصب 3700 متر تک جدول سنگی و بتونی، احداث700 متر دیوار محیطی بوستان، پیاده رو سازی، نصب 6 عدد راه بند ترافیکی ورودی های اصلی بوستان، پخش 25 هزار متر آسفالت و لکه گیری، نصب سیستم بانک خازنی جهت بهینه سازی مصرف انرژی و حفر 32 حلقه چاه جذبی به منظور هدایت آبهای سطحی در این بوستان اجرا شده است.
علاوه براین، ایجاد 5 عدد برج نور 18 متری جهت تأمین روشنایی مورد نیاز، نور پردازی 7000 متر دیوار پیرامونی بوستان با استفاده ازسیستم دی ام ام، نصب پایه پرچم و پرچم ایران 60 متری، نصب 52 عدد علائم ترافیکی در رینگ داخل و بیرونی بوستان جهت کنترل ورود و اطلاع رسانی و نصب 14 عدد برج نور 15 متری جهت روشنایی محوطه بوستان از دیگر فعالیتهای عمرانی اجرا شده در این بوستان است.
فتح الهی با اشاره به نورپردازی خاص دیواره بوستان ولایت گفت: بزرگترین پروژه نورپردازی شهرتهران در دیواره پیرامونی بوستان ولایت اجرا شد که قابلیت دید از ارتفاعات بالا برای مسافرانی که از طریق هواپیما وارد تهران شده یا از آن خارج می شوند را دارد. این نورپردازی بطول 6 کیلومتر در دیواره پیرامونی بوستان ولایت انجام که برای آن 1500 چراغ خطی 30/1 سانتی از نوع LED دفنی به کار گرفته شده و 38 هزار متر کابل برق و دیتا نیز کارگذاری شده است.
بازخوانی سخنان قالیباف در خصوص بوستان ولایت
اما شهردار تهران درباره این بوستان چه می گوید؟محمد باقر قالیباف در زمان افتتاح این بوستان درجمع خبرنگاران با اشاره به این که تهران از روزگاران قدیم در دامنه کوه البرز قرار داشته و با وجود باغ های متعدد ، شهری پاک برای زندگی محسوب می شده اما متاسفانه اکنون با گذشت زمان و گسترش جمعیت ، ساخت و سازها و ورود بی رویه خودروها با مشکلات زیادی در مورد آلودگی هوا روبه رو شده است ، اظهار کرد : بوستان ولایت می تواند ریه تنفسی پایتخت محسوب شود ، چرا که در مساحت 300 هکتار توسعه فضای سبز را خواهیم داشت و علاوه بر آن این بوستان بزرگترین بوستان خاورمیانه خواهد بود.
قالیباف در ادامه در مورد چگونگی حفظ آثار و میراث تاریخی پادگان قلعه مرغی با تشکر از اعضاء شورای شهر به دلیل تصویب لایحه دوفوریتی که شهرداری در مورد حفظ میراث تاریخی فرودگاه قلعه مرغی به شورای شهر ارائه داده بود، گفت: اولین آشیانه های هواپیما در فرودگاه قلعه مرغی ایجاد شده و با تصویب لایحه دو فوریتی در شورای شهر، بنا شد شورای راهبردی تشکیل شود تا با هدایت و کمک شورا به مشاوران ، این میراث تاریخی به بهترین شکل حفظ و نگهداری شود.
وی با اشاره به اینکه باند هوایی مجموعه قلعه مرغی به عنوان اولین باند هوایی کشور نیز حفظ خواهد شد، عنوان کرد: همچنین برای احداث فاز اول بوستان ولایت در هفته اخیر شورای شهر اعتبار 100 میلیارد تومانی را به تصویب رسانده و علاوه بر آن شهرداری تهران نیز باید تعهدات خود را برای باز پرداخت مبلغ هزینه شده از سوی سرمایه گذاران بخش خصوصی برای تملک زمین این مجموعه با ارائه راهکارها و پیشنهاد های خود به شورای شهر ارائه دهد.
بوستان ولایت چه امکاناتی دارد؟
این پروژه شامل؛ رینگ سواره پیرامونی، پیست دوچرخه سواری، گشتگاه پیاده (باغراه ایرانی)، مسیرتندرستی، زمینهای بازی کودکان و بزرگسالان، پیست اسکیت، سرویسهای بهداشتی و... است.اطراف سایت به طول 3.6 کیلومتر است که کاربریهایی همچون پیست دوچرخه سواری، مسیر سلامت، مسیر چند منظوره، مسیرهای پیاده، باغات و همچنین بسیاری از کاربریهای ورزشی، خدماتی و تفریحی در آن واقع شده است.وسعت و موقعیت این محدوده در شهر تهران و همچنین هویت تاریخی موجود در آن با توجه به کاربریهای گذشته، اهمیت ویژهای به این پروژه بخشیدهاست.
بوستان ولایت با توجه به محاسبات انجام شده پذیرش حداقل 150 هزار نفر در روز را دارد و نکته حائز اهمیت در این مجموعه همجواری سایت با اتوبانهای نواب، حق شناس، شهید چراغی و نزدیکی به اتوبانهای بهشت و آزادگان است.
وجود ایستگاه خط شماره 3 مترو تهران نیز از نکات قابل توجه دسترسی سایر گردشگران به مجموعه است.
همچنین در مجموعه بوستان ولایت چندین مجموعه پارکینگ روباز با گنجایش نهایی 3500 واحد به همراه کندرو سرتاسری پیرامونی که موجبات عدم نفوذ بار ترافیکی وسایط نقلیه به اتوبانهای اطراف را به همراه خواهد داشت، از مزیتهای قابل تامل این مجموعه است.
نظر شما