به گزارش خبرنگار مهر، بروز گرد و غبار مشکلات عدیده ای را برای مردم کشور به خصوص ساکنان غرب ایران به وجود آورده است، از شیوع بیمارهای مختلف اعم از مشکلات تنفسی و حساسیت ها گرفته تا کاهش دید راننده ها در جاده ها و بروز تصادفات، از جمله مشکلات ناشی از شیوع ریزگردها در هوای این استان هاست.
ریزگردها، از جمله آلاینده های زیست محیطی هستند که با شروع فصل گرما رخ نموده و عرصه را بر مردم استان های جنوبی و غربی تنگ می کنند.
پدیده ای که برخی اوقات و در برخی استان ها وضعیت بحرانی را ایجاد کرده وهنوز پس از گذشت سال ها رفع نشده است.
البته در طی سالیان سپری شده درگیر با این معضل، نشست هایی پیرامون مقابله با این پدیده برگزار شده اما عملا اتفاقی صورت نگرفته است. برای مثال در نشست 5+6 که مربوط به مذاکرات استان های غربی ایران و کشور عراق بود به این مهم اشاره شد اما نتیجه ای را در بر نداشت.
در مورد دیگر، حضور قائم مقام محیط زیست در استان کرمانشاه بود که در نشست خود از برگزاری جلساتی برای مقابله با پدیده ریزگردها خبر داد که البته این اتفاق نیز در نتیجه رسیدن این میهمانان ناخوانده به پایتخت و استان های شمالی شکل گرفته بود و نتیجه قابل توجهی نیز از این نشست ها عاید استانهای غربی و جنوبی نشد و این سوال در ذهن ما تداعی می شود که خرمن پایتخت نشینان کی می سوزد که به داد استان های درگیر با این پدیده برسند.
وعده ماسک های فیلتردار، وعده ای از جانب سازمان محیط زیست کشور بود که دسترسی به آن، تنها برای افراد دارای تمکن مالی ممکن است و حتی اگر قریب به اتفاق مردم در این مناطق دچار مشکلات ناشی از این ریزگردها باشند و توانایی خرید ماسک ها وجود نداشته باشد باید رنج همزیستی با این میهمانان ناخوانده را تحمل کنند.
امروز استان کرمانشاه، به عنوان یکی از استان های درگیر با پدیده ریزگردها در شرایطی به سر می برد که از نقطه بحران نیز رد شده است و با روند صعودی ای که در افزایش غلظت آن وجود دارد ممکن است در زمانی کوتاه به سایر استان ها و حتی پایتخت نیز برسد.
نقطه ای که رد کردن آن گاهی به قیمت رد شدن برخی از افراد از مرز زندگی تمام می شود.
آلودگی کرمانشاه از نقطه بحرانی رد شد
در این خصوص مسئول ایستگاه های سنجش آلودگی هوای محیط زیست استان کرمانشاه به خبرنگار مهر گفت: هم اکنون استان کرمانشاه از نقطه بحران آلودگی ناشی از ورود ریزگردها رد شده و یک روند صعودی را طی می کند.
سعید دزفولی نژاد افزود: این پدیده از ساعت 12 شب گذشته تا کنون سیر صعودی را طی کرده ومیانگین 8 ساعته غلظت این ذرات از ساعت 12 شب تا 8 صبح معادل 536 میکرو گرم بر متر مکعب هوا است.
وی تصریح کرد: برای بیان وضعیت هوا، از شاخص آلودگی PSI استفاده شده و عدد غلظت را در داخل این فرمول می گذاریم که به یک عدد واقعی که بیانگر وضعیت آلودگی است خواهیم رسید.
مسئول ایستگاه های سنجش آلودگی هوای محیط زیست استان کرمانشاه گفت: اگر عدد به دست آمده بین 100 تا 250 میکروگرم بر مترمکعب هوا باشد وضعیت هشدار را نشان داده و اگر این رقم بین 250 تا 350 میکروگرم بر مترمکعب هوا باشد نمایانگر وضعیت اضطراری است.
وی افزود: اگر رقم به دست آمده بزرگتر از 350 میکروگرم بر متر مکعب هوا باشد اعلام وضعیت بحرانی است و استان کرمانشاه هم اکنون با شاخص آلودگی 432 از نقطه بحرانی نیز رد شده است.
وی گفت: ماکزیموم غلظت بین ساعات 7 تا 8 صبح بود که به عدد هزار و 41 میکروگرم بر متر مکعب هوا رسید و از 8 صبح تا 9 یک روند نزولی را طی کرده به 690 میکروگرم بر متر مکعب هوا کاهش یافت و در ادامه دوباره روند صعودی را پیش گرفته و در ساعت 10 غلظت این ذرات به 896 میکروگرم بر مترمکعب هوا رسیده و همچنان نیز ادامه دارد.
مسئول ایستگاه های سنجش آلودگی هوای محیط زیست استان کرمانشاه در خصوص سایر نقاط استان گفت: هم اکنون مسلما مرزهای استان در شرایط بدتری به سر برده اما تاکنون گزارشی حاکی از میزان این آلاینده ها در مناطق مذکور مخابره نشده است.
وی دو عامل خشکسالی و سد سازی را مهمترین دلایل شیوع این ریزگردها عنوان کرد و گفت: متاسفانه حدود 10 سال است که منطقه خاورمیانه دچار خشکسالی شده و کشورهای همسایه چون عراق به منبع تولید این ریزگردها تبدیل شده اند.
وی افزود: مشکل دیگر مشکل سد سازی است که همراه با عدم پرداخت حق آبه باعث توسعه مناطق خشک و بیابان ها شده است.
دزفولی نژاد تصریح کرد: حق آبه ، حقی است که برای کشورهای مقصد آب های جاری سایر کشورها لحاظ شده و در صورت سدسازی بر روی این آبها باید به کشور مقصد اجازه استفاده منابع آبی داده شود و یا در قبال آن از طریق منابع ریالی این حق پرداخت شده تا کشور مقصد اقدام به بیابان زدایی کند.
وی گفت: هم اکنون در کشور عراق بیش از 2 میلیون هکتار زمین و بیابان که منبع تامین گرد و غبار است و مالچ پاشی به عنوان یک راهکارمقابله تنها مقطعی بوده و بری این وسعت نیز منطقی، به صرفه و امکان پذیر نیست و این راهکار یک مسکن کوتاه مدت است.
وی، بازکردن آب برای پر آب شدن تالاب های مناطق خشک را از دیگر راهکارها برشمرد و گفت: البته با توجه به وسعت این مناطق این راهکار خیلی موثر نخواهد بود و کشورهای خشک باید اقدام به بیابان زدایی از طریق اقداماتی چون تثبیت خاک و کاشت گیاهان کنند و این مستلزم صرف هزینه و زمان زیادی است.
مسئول ایستگاه های سنجش آلودگی هوای محیط زیست استان کرمانشاه در پایان به شهروندان کرمانشاهی توصیه کرد از خروج غیرضروری از منزل و محل کار پرهیز کرده و در فضاهای مسقف به فعالیت بپردازند.
سدسازی ها عامل افزایش ریزگرد و غبار
مدیر کل بحران استان کرمانشاه به خبرنگار مهر گفت: از عمده عوامل وجود ریزگردها در استان های غربی کشور،می توان ساخت و ساز سدهایی در کشورهای سوریه و ترکیه اشاره کرد.
وی افزود: با احداث این سد ها تالاب ها در این دو کشور خشک شده و باعث به وجود آمدن ریزگردها و شیوع آن در اثر وزش بادبه مناطق غربی کشور ما می شود.
وی خشکسالی و کاهش بارندگی در سال های اخیر در کشور عراق را از مهمترین عوامل تاثیر گذار در شیوع ریزگردها عنوان کرد.
مدیر کل بحران استانداری کرمانشاه تصریح کرد: هم اکنون منشا ریزگردهایی که به کشور رعاق وارد می شود کشورهایی چون، عربستان، سوریه و اردن است اما منشا اصلی ریزگردهایی که استان کرمانشاه را تهدید می کند خود کشور عراق است.
نجفی افزود: پیش ازاین تنها حدود 300 هکتار شن زار در کشور عراق وجود داشت که این میزان هم اکنون به 13 میلیون هکتار افزایش یافته و سه میلیون هکتار آن باعث بروز ریزگردها در استان کرمانشاه است و این روند افزایشی شن زارها موجب افزایش گرد و غبار می شود.
وی تصریح کرد: بخش عمده این شن زارها شخصی و متعلق به مردم است و اجازه مالچ پاشی به این زمین ها توسط دولت را نمی دهند البته دولت عراق نیز در این مورد قصور کرده و اقدام مناسبی را انجام نمی دهد.
نجفی گفت: در خصوص رفع این مشکل کشور ما بارها تذکرات و پیشنهاداتی را نیز به عراق داده است اما آنها توجه نکرده و اقدامی نمی کنند.
وی افزود: در مجامع بین المللی نیز برنامه ها و جلساتی نسبت به حل این مشکل خطر ساز برگزار شده است اما عملا نتیجه ای را به دنبال نداشت.
مدیر کل بحران استانداری کرمانشاه، آگاه سازی مردم نسبت به این مساله را مهمترین راهکار پیشگیری از این آسیب ها برشمرد و گفت: مردم کرمانشاه بیشتر به فکر سلامتی خود و خانواده هایشان باشند و در روزهای که به دلیل آلودگی هوا مدارس و ادارات تعطیل می شود حتی المقدور از منزل خارج نشده و آن را فرصتی برای پیک نیک رفتن ندانند.
نظر شما