۱۸ خرداد ۱۳۹۲، ۹:۳۰

گزارش خبری/

یک حشره اقتصاد شرق کرمان را تهدید می کند/ هشدارها بی نتیجه ماند

یک حشره اقتصاد شرق کرمان را تهدید می کند/ هشدارها بی نتیجه ماند

بم - خبرگزاری مهر: عدم سم پاشی هوایی و شیوع بی سابقه آفت زنجره خرما در نخلستانهای بم اقتصاد کشاورزان شرق استان کرمان را با چالش جدی مواجه کرده این درحالیست که کشاورزان عقیده دارند برای کنترل آفت حمایت مسئولان و آغاز سم پاشی هوایی امری ضروری است.

به گزارش خبرنگار مهر، طی هفته های اخیر بارها رسانه ها و مردم بم از شیوع آفت زنجره خرما در شرق استان کرمان خبر داده اند این در حالی است که استان کرمان نخستین استان در زمینه سطح زیر کشت خرما در کشور محسوب می شود و پس از پسته خرما مهمترین محصول صادراتی کشاورزی استان کرمان است اما آفت زنجره خرما در سال جاری با شیوع گسترده اقتصاد تک قطبی کشاورزان شرق و جنوب استان کرمان را با تهدید جدی مواجه کرده است.

خبرگزاری مهر نیز در چندین گزارش از خطر شیوع بی رویه آفت زنجره خبر و هشدار داده بود در صورت عدم چاره اندیشی بخشی بزرگی از نخلستانها آلوده می شود که در نهایت نیز هم اکنون شاهد آلوده شدن قسمتی از نخلستانهای بزرگ بم به این آفت خطرناک هستیم.

بررسی میدانی خبرنگار مهر در بم نشان دهنده آلودگی تدریجی نخلها به این آفت دارد که چاره اندیشی مسئولان در این زمینه ضروری است.

آفتی که با ضعیف کردن و کم محصول کردن نخل این درخت را برای میزبانی از سیر آفات نیز آماده می کند و در نهایت درختی خشک و بی محصول به جای می گذارد.

این آفت که نخستین بار از هرمزگان به نخلهای استان کرمان راه یافته است به صورت روز افزون در شرق کرمان در حال گسترش است و تا کنون اقدام مناسبی برای کنترل آن انجام نشده است.

هر سال با سمپاشی هوایی شیوع این آفت کنترل و با وجود حضور آفت در نخلستانها اما به دلیل سم پاشی هوایی خسارات کنترل شده بود اما در سال جاری به دلیل افزایش قیمت سم از یک سو و از سوی دیگر واگذاری سم پاشی هوایی به یک شرکت خصوصی از یک استان مرکزی کشور عملیات سم پاشی انجام نشده است و در نهایت آنچه که هم اکنون روی داده است شیوع بی رویه آفت است.

ادامه این روند کشاورزان را نگران کرده است که با ضعیف شدن نخلها امکان شیوع سایر آفات نیز افزایش یابد و در نهایت نیز نخلها با خشکیدگی خوشه های خرما مواجه شوند و درآمد آنها در سال جاری کاهش یابد.

شیوع شدید آفت و افزایش نگرانی کشاورزان

آنچه که حائز اهمیت است این است که زمان طلایی برای کنترل این آفت در حال سپری شدن است و در صورت عدم چاره یابی به زودی شاهد آفت شدید تولید محصول در سال جاری خواهیم بود.

محمد قدوسی کارشناس کشاورزی در استان کرمان در گفتگو با مهر اظهارداشت: اکثر مردم شهرستانهای شرق و جنوب کرمان به کشاورزی در نخلستانها مشغول هستند اما با وجود نخلستانهای گسترده طی سالهای اخیر برنامه ریزی مناسبی برای حفظ این زمینه اقتصادی صورت نگرفته است.

وی افزود: آفت زنجره خرما بر اثر بی احتیاطی در زمینه انتقال نهاده های کشاورزی روی داده است و این مسئله متاسفانه به خوبی کنترل نشده است.

وی گفت: این حشره دو دوره زندگی در طول سال دارد و آنچنان در مقابل آفات مقاوم است که کمتر حشره ای می تواند اینگونه زنجیره زندگی خود را حفظ کند.

قدوسی ادامه داد: علیرغم اینکه این آفت سالهاست کشاورزان را آزار می دهد و خسارتهای بالایی به جای می گذارد اما تا کنون اقدام مناسبی برای کنترل نشده است.

بی تفاوتی مشکل آفت را رفع نمی کند

این کارشناس کشاورزی ادامه داد: نمی توان خرما را به عنوان اقتصاد منطقه پذیرفت اما به فکر حل مشکلات آن نبود و همه چیز را رها کرد.

وی تصریح کرد: امسال شاهد شیوع آفت زنجره هستیم اما تا کنون اقدامی برای کنترل آفت نشده است و باید به زودی چاره اندیشی شود و تنها راه سم پاشی هوایی در اسرع وقت است و در غیر این صورت شاهد خسارت سنگین در سال جاری به محصول خرما خواهیم بود.

قدوسی گفت: سمپاشی زمینی نمی تواند جلوی خسارتهای این آفت را بگیرد و از سوی دیگر شاهد افزایش بی رویه آفت در نخلستانهای بم هستیم.


 

مدیر جهادکشاورزی شهرستان بم نیز در این خصوص گفت: آفت زنجره خرما یکی از آفت های مهم خرما در نیم قرن اخیر در شهرستان بم می باشد و این آفت طی 25 سال اخیر از آفت های کلیدی نخل خرما در مناطق خرماخیزکه طی سالیان گذشته توسط ورود پاجوش های آلوده یا ورود نخیلات آلوده و حتی گرده های نر آلوده از سایر مناطق آلوده کشور به بم وارد شده است.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بم اظهار کرد: هر ساله برای مبارزه با آفت زنجره‌ی خرما با تخصیص 500 میلیون تومان اعتبار، سم‌پاشی از طریق هواپیما در نخلستان‌های شهرستان بم انجام می‌شد که متاسفانه امسال به دلیل عدم تخصیص این اعتبار، این کار صورت نگرفته و باعث بروز خسارات زیادی به نخلستان‌های این شهرستان شده است.

محمد زنگي سطح زیر کشت درختان خرما در شهرستان بم را 10 هزار هکتار اعلام کرد و افزود:‌آفت زنجره‌ی خرما از 15 روز گذشته در نخلستان‌های این شهرستان بروز پیدا کرده است و بدلیل عدم شناخت نامناسب و کنترل غیراصولی باعث افزایش این آفت طی سال های اخیر گردیده است.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بم گفت: عدم مبارزه با آفت زنجره‌ی خرما در شهرستان بم، هم‌چنان به کشاورزان این شهرستان خسارت وارد می‌کند.

زنگی افزود: حشرات بالغ و پوره های آفت به وسیله خرطوم خود ازشیره نباتی تغذیه و با دفع عسلک و شیره موجب ضعف عمومی درخت و اختلال در فتوسنتز و کاهش کمی و کیفی و عملکرد محصول شده و اجرای عملیات باغبانی به ویژه برداشت محصول و بسته بندی را مختل می نماید.

.................................

گزارش: اسما محمودی

کد خبر 2070682

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha