به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام والمسلمین محمدحسین فلاح زاده در همایش توجیهی مبلغان طرح هجرت تابستان که ظهر پنجشنبه همزمان با فرا رسیدن ایام تعطیل و نزدیک شدن به ماه رمضان با حضور مبلغان و مسئول ستاد اقامه نماز و کارشناسان امور تربیتی تبلیغ در قم برگزار شد، با اشاره به اهمیت برنامه های تبلیغی گفت: اهمیت بیان احکام دین برکسی پوشیده نیست و توقع مردم از مبلغین نسبت به بیان احکام توقعی شایسته و بجاست.
وی تصریح کرد: برای تبین احکام درست دین باید یکسری اصول و قواعد را بیان کرد که توفیق در تبلیغ در پاسخگویی درست به 2 سوال است که عبارتند از اینکه چه بگوییم؟ چگونه بگوییم؟
کارشناس امور تربیتی کودک و نوجوان افزود: مبلغان باید احکام و مسائل مناسب را به فراخور شرایط مناسب انتخاب و بیان کنند و در خصوص آنچه که نمیدانند مطالعه و تحقیق داشته باشند و اهتمام جدی در مطالعات قرآنی داشته باشند و از منابع معتبر استفاده کنند.
حجت الاسلام فلاح زاده تاکید کرد: مبلغ مسائلی را بگوید که نیاز جامعه و مردم است و از اضافه گویی و ابهام سازی پرهیز کند و در سخنان خود اصل را فدای فرع نکند چرا که مسائل روز حکم واجب و سایر مباحث در حکم مستحب است و باید در درجه اول واجب را محقق ساخت.
وی اظهار داشت: مسائل انتخاب شده را با ارائه راهکار بیان کنید و از کلی گویی پرهیز کنید و در انتخاب مسائل به سه نکته اساسی توجه داشته شود: اول نیاز مخاطب، دوم قدرت فهم او و سوم زمان موجود برای ایراد سخنرانی و به نکات دیگری چون مکان، سن افراد، جنس مخاطب و موقعیت شغلی و اجتماعی افراد، توجه داشته شود.
عضو دفتر استفتائات مقام معظم رهبری در قم بیان کرد: یکی از اصول مهم سخنرانی ساده گویی است و باید به زبان افراد عادی حرف زد و از اصطلاحات علمی و احکام ثقیل و نامأنوس استفاده نشود که موجب ابهام و سردرگمی گردد چرا که علت موفقیت و گیرایی سخنان امام خمینی (ره) نیز ساده گویی بود.
حجت الاسلام فلاح زاده عنوان کرد: استفاده از جملات کوتاه و گویا و جایگزینی از اصطلاحات ساده و قابل فهم 2 نکته بسیار مهم در امر تبلیغ است و تنها زمانی که معادل ساده ای نبود از اصلاحاتی چون حد ترخص یا لفظ صبح و یا عشا استفاده کرد و در صورت نیاز آن را شرح داد.
وی افزود: بیان اقوال و نظرات گوناگون مراجع نه تنها سودی ندارد بلکه ضرر هم دارد و تا جای امکان از طرح این نظرات پرهیز شود.
در امر تبلیغ باید همه سنین در نظر گرفته شود
در پایان این همایش نیز حجت الاسلام عبدالکریم صالحی کارشناس امور تربیتی کودک و نوجوان با اشاره به اهمیت تبلیغ فراگیر اظهار داشت: در امر تبلیغ باید همه سنین در نظر گرفته شود و متناسب با سنین گوناگون زمان و مطالب خود را تنظیم و بیان کرد.
وی افزود: تبلیغ بزرگسال با تبلیغ برای کودک اختلاف ماهوی دارد و باید در خصوص کودک با زبان روان و ساده تری سخن گفت و آغاز کلام را با اشعار قرآنی مناسب و تایید شده آغاز کرد.
کارشناس امور تربیتی کودک و نوجوان تصریح کرد: باید در تبلیغ و سخنرانی برای کودکان به 9 نکته توجه کرد که عبارتند از : غیر مستقیم گویی، اصل مثبت گرایی و تاکید بر فضائل، تراز فطری و رغبت انگیزی در کودک، جایگزینی و جایگزین سازی مسائل، غافلگیری مخاطب، کشف پس از ابهام، ایجاد تجربه معنوی و ارتباط و محبت.
صالحی خاطرنشان کرد: کانون رغبت بچه ها را در مباحث تبلیغ باید شناسایی کرده و با توجه به آنها برنامه ریزی کرد که توجه به نشاط، هیجان، ریتم و تناسب، تحرک، تخیل، تنوع، مطالب فنی و علمی از کانون های کودک و نوجوان به شمار می رود.
وی در پایان تاکید کرد: اردو و برنامه های عملی بیش از سخنرانی و خطابه گویی در کودکان موثر واقع می شود و می توان با بازی و قصه ها و اشعار قرآنی کودکان را در جذب و توجه به دین ترغیب کرد.
نظر شما