به گزارش خبرنگار مهر، سهم شهروندان مشهدی از گشایش سفره طبیعت و آغاز سفرهای تابستانی در کنار توفیق میزبانی از خیل زائران بارگاه رضوی و بهره مندی از رونق بازار گردشگری، ترافیک نیز هست و البته در سالهای اخیر مدیریت شهری در جهت کاهش آن تمهیداتی اندیشیده که باز هم برنامه ریزی بیشتری را می طلبد.
ترافیک مشهد
مشهد هر سال مقصد سفر میلیونها زائر از سراسر کشور است امسال شهرداری مشهد تمهیدات ویژه ای را برای تسهیل در سفرهای درون شهری در نظر گرفته است که از آن جمله راه اندازی قطار شهری، بی آر تی،توسعه ناوگان تاکسیرانی ویژه زائران، افزایش خطوط اتوبوسرانی و کنترل ترافیک با تجهیزات جدید است.
در بررسی ترافیک مشهد شاهدیم که؛ در حال حاضر بیش از یک میلیون خودرو با پلاک مشهد و حدود 500 هزار خودرو با پلاک شهرهای دیگر در شهر تردد دارند که هدایت و کنترل ترافیک این تعداد خودرو نیازمند برنامهریزی و تجهیزات ویژهای است.
هم اکنون در این کلان شهر 140 دوربین نظارت تصویری و 160 دوربین کنترل تخلفات نصب شده است که در مرکز کنترل ترافیک با حضور نمایندگانی از آتشنشانی، اورژانس، راهنمایی و رانندگی و شهرداری تصاویر دریافتی از این دوربینها مورد بهرهبرداری قرار میگیرد.
گفتنی است، مدیران با حضور در این مرکز در مواقع حساس مدیریت امور شهر را با استفاده از دوربینهای نصب شده انجام میدهند که این مهم باعث سرعت در کارها می شود.
سیستم کنترل
در جهت کاهش مشکلات ترافیکی در مشهد به خاطر وجود چهارراهها و تقاطعهای بسیار و به این علت که وضعیت چراغهای راهنمایی این تقاطعها ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند، چراغهای راهنمایی آنها به وسیله سیستم متمرکز کنترل میشود تا از ایجاد مشکلات ترافیکی جلوگیری شود.
یکی دیگر از فعالیتهای مرکز کنترل ترافیک پخش پیامهای ترافیکی از طریق تابلوهای پیام متغیر نصب شده در سطح شهر است که راهنمایی لازم را به شهروندان و زائران ارائه میدهد.
ارتباط دوربینها با مرکز به دو طریق بیسیم و فیبر نوری برقرار است که با اتصال کل شبکه به فیبر نوری کیفیت بیشتری خواهد یافت.
در مشهد شهرداری عهدهدار نصب و کنترل چراغهای راهنمایی، آمادگی و کنترل معابر و تعریف جهت حرکت خودروها در خیابانهاست و راهنمایی و رانندگی نیز با اصول تعریف شده در جهت اجرای صحیح قوانین راهنمایی و رانندگی اعمال قانون میکند و باهم همکاری دارند.
برنامه مشهد 96
معاون برنامهریزی و توسعه شهردار مشهد در بررسی تحقق شاخصهای عملکرد برنامه عملیاتی میانمدت معاونت حمل و نقل و ترافیک، اظهار می کند: برنامه مشهد 96 بر اساس شاخصهای جدید با رویکرد شهری و آیندهنگر در جهت ایجاد رضایت عمومی شهروندان در حال تهیه است و با ارزیابیها و پیشنهاداتی که ارائه میشود به شاخصهایی جدید و تکمیلی برای دستیابی به این برنامه خواهیم رسید.
محمد مهدی براداران می گوید: سه برنامه از مجموع 19 برنامه عملیاتی میان مدت شهرداری مشهد متعلق به حوزه حمل و نقل و ترافیک است، و معاینه فنی وسایل نقلیه نیز در قالب برنامه بهداشت عمومی شهر به این معاونت واگذار شده است.
وی به موضوع ترافیک به عنوان یک موضوع یکپارچه شهری اشاره و توضیح می دهد: با توجه به راهاندازی حوزههای حمل و نقل و ترافیک در مناطق شهرداری مشهد، در آینده شاهد برشهای منطقهای از وضعیت خدمات ارائه شده و مقایسه عملکرد هر منطقه در این حوزه خواهیم بود.
ترافیک اولویت مدیریت شهری
برادران بيان می کند: انتظار نهایی مردم ارائه خدمات مطلوب است و در این حوزه باید توجه بیشتر به فعالیتهای قانونی و جایگزینی موارد بهینه شود که ورود برای تغییر بعضی از این قوانین در مجلس شورای اسلامی و شواری اسلامی شهر مشهد الزامی به نظر میرسد.
معاون برنامهریزی و توسعه شهردار مشهد با اشاره به تهیه برنامه" مشهد 96 " می گوید: اولویت شماره یک مدیریت شهری و شهروندان در حوزه حمل و نقل ترافیک است.
معاون حمل و نقل و ترافيک شهرداري مشهد با بیان اینکه يک ميليون و ۶۰۰ هزار پلاک خودرو در مشهد ثبت شده که يک ميليون آن، پلاک مشهد است می افزاید: يک ميليون از اين پلاک ها متعلق به شهر مشهد است که براي تردد اين تعداد زياد خودرو، بايد تمهيداتي انديشيده شود.
هوشنگ خندان دل تصريح کرد: هر روز در شهر مشهد ۵ ميليون و ۸۰۰ هزار سفر انجام مي شود که اگر در اين زمينه تدبيري انديشيده نشود، معضلات بسيار زيادي را به وجود مي آورد.
وي با اشاره به الکترونيکي شدن خدمات به عنوان یکی از راهکارهای کاهش سفرهای درون شهری می افزاید: الکترونيکي شدن بعضي از خدمات، سفرهاي درون شهري را که براي پيگيري اين امور انجام مي شود، کاهش داده است.
خندان دل با بيان اين که گسترش حمل و نقل عمومي نيز باعث کاهش استفاده از خودروهاي شخصي مي شود، گفت: با اين که در چند سال اخير گام هاي خوبي در جهت بهبود شبکه اتوبوسراني و شبکه ريلي برداشته شده است ولي با توجه به نیاز کلان شهر مشهد هنوز بايد اقدامات بيشتري انجام شود.
وي همچنین معتقد است که براي گسترش فرهنگ دوچرخه سواري در کلان شهر مشهد بايد اقدام شود و سيستم دوچرخه سواري در شهر توسعه پیدا کند.
فرهنگ سازی
در میان مدیران شهرداری مشهد عده ای معتقدند که مشکلات ترافیک مشهد با فرهنگ سازی حل می شود و در صورتی که مردم خصوصا در خیابانهای تجاری مشارکت کنند از شدت آن کاسته خواهد شد و عده ای نیز درصدد ساخت تقاطع های غیر همسطح در سراسر این شهر هستند تا با توسعه زیر ساخت های عمرانی بار ترافیک را کم کنند و بعضی روزها هم طرح ترافیک در خیابانهای منتهی به حرم امام رضا(ع) اجرا می شود.
همچنین در چند ماه گذشته احداث کمربند جنوبی مشهد آغاز شد تا مانند کمربند شمالی بخشی از گره ترافیک مشهد را باز کند اما با همه این توصیفات باز هم باید گفت این حکایت همچنان باقی است.
و اما شهروندان معتقدند که این روزها در پایتخت معنوی ایران تعدادی از سه میلیون شهروند از وسایل حمل و نقل عمومی و برخی از وسایل حمل و نقل شخصی استفاده می کنند و همگی با معضل ترافیک روبه رو هستند و همچنین ورود بیش از ۲۰ میلیون زائر به این شهر لزوم برنامه ریزی آگاهانه را برای گشودن گره ترافیک ضروری می سازد تا شاید در آینده ای نزدیک قصه ترافیک برای شهروندان کلان شهر مذهبی ایران هر روز تکرار نشود.
.....................................
گزارش: زهره رنگ آمیز
نظر شما