۱۸ تیر ۱۳۹۲، ۱۷:۵۲

هشدار جدی به گردشگران/

گرفتار شدن مستندسازان در گرمای 68 درجه ای گندم بریان/ بازی با مرگ در لوت

گرفتار شدن مستندسازان در گرمای 68 درجه ای گندم بریان/ بازی با مرگ در لوت

کرمان - خبرگزاری مهر: دمای این روزهای گندم بریان به 68 درجه و منطقه ریگ یلان به 71 درجه سانتیگراد رسیده است این درحالیست که به دلیل شرایط خاص آب و هوایی و عدم وجود امکانات گردشگری در گرمای کشنده کویر خطر مرگ در کمین گردشگران در کویر لوت است.

به گزارش خبرنگار مهر، روز گذشته سه مستند ساز که قصد فیلمبرداری از رودخانه شور در منطقه ای نزدیک به گندم بریان را داشتند در پهنه جهنمی این منطقه از کویر لوت گرفتار شدند و شش ساعت متوالی با مرگ دست و پنجه نرم کردند و در آخرین دقایق و درحالی که دمای گندم بریان به بالای 60 درجه رسیده بود و در اوج طوفان داغ شن توانستند از طریق تلفن همراه با امداد گران تماس بگیرند و از مرگ حتمی نجات یابند.

داستان از آنجا آغاز شد که سه مستند ساز به همراه یه کودک تصمیم گرفتند از رودخانه شور فیلم برداری کنند این گروه که از ساعتهای ابتدای روز و در خنکای صبح گاه به سمت گندم بریان حرکت کردند بدون راهنما وارد حوزه آبریز رودخانه شور در منطقه گندم بریان شهداد شدند.

این گروه مستند ساز پس از مدت کوتاهی از دمیدن خورشید با افزایش بی رویه دمای هوا مواجه شدند و در حالی که قصد داشتند منطقه را به سمت شهداد ترک کنند به ناگاه با طوفان شن ناشی از تغییران آب و هوایی ناگهانی منطقه برخوردند و به دلیل به همراه نداشتن راه بلد محلی از مسیر خود منحرف شدند و به قلب منطقه جهنمی گندم بریان پای گذاشتند.

در نهایت پس از شش ساعت سرگردانی در کویر لوت و در حالی که چند گام دیگر با مرگ حتمی فاصله نداشتند متوجه آنتن دهی تلفن همراه می شوند و با تماس با مسئول میراث فرهنگی در شهداد وضعیت خود را گزارش می دهند و نیروهای امدادی نیز با بهره گیری از مردم محلی پس از چند ساعت جستجو و البته چاشنی شانس گم شدگان در کویر را پیدا می کنند.

هر چند این حادثه درنهایت نتیجه ای اسفبار نداشت اما چنین مواردی طی سالهای اخیر توسط ماجراجویان بارها پیش آمده است و گردشگران که اکثرا غیر حرفه ای هستند برای حضور در گرمترین نقطع زمین وارد گندم بریان شده اند و درنهایت گم شده و با شانس و اقبال نجات یافته اند.

سرگردانی در دمای 68 درجه ای گندم بریان/ جهنمی از ریگ و باد

به دلیل دمای 68 درجه ای در گندم بریان و دمای 71 درجه در منطقه ریگ یلان در صورتیکه شخصی در این منطقه گرفتار شود در مدتی کوتاه قسمت اعظم آب بدنش را از دست می دهد و مرگ انتهی ماجراجوی اش در کویر خواهد بود.

نکته قابل توجه اینکه به دلیل فرسایش همه روزه در کویر چهره کویر هر لحظه تغییر می کند و تنها افرادی بومی و راهنمایان خبره می توانند راه خود را در این پهنه تشخیص دهند.

عضو انجمن بین المللی اکوتوریسم و مسئول اکوتوریسم میراث فرهنگی استان کرمان در گفتگو با مهر اظهارداشت: ماجراجویی در کویر بدون راهنما نتیجه ای جز حادثه دیروز را به همراه نخواهد داشت زیرا کویر لوت پهنه ای ناشناخته و اسرار آمیز است و پا گذاشتن در این منطقه بسیار خطرناک است.

باد گرم کشنده در کویر به ناگهان پدیدار می شود

محمد جهانشاهی گفت: از نیمه اردیبهشت دمای کویر لوت به شدت افزایش می یابد و حضور در این منطقه بدون امکانات کافی بسیار خطرناک است اما طی سالهای اخیر برخی ماجراجویان اقدام به حضور در این منطقه می کنند.

وی تصریح کرد: گردشگران گمان می کنند هوای منطقه همان دمای ابتدای صبح است اما پس از ورود به لوت و افزایش دمای هوا ناگهان همه چیز تغییر می کند و به دلیل اینکه منطقه گندم بریان و رودخانه شور بسیار نزدیک به شهر شهداد است گمان می کنند مشکلی در مسیر این ماجراجویی وجود ندارد.

جهانشاهی افزود: در این قسمت از کویر اطراف لوت را کوهها در برگرفته اند که درجه هوا در این مناطق کم می باشد و به دلیل افزایش یکباره دمای هوا در لوت بادی با سرعت 70 تا 80 کیلومتر در ساعت می وزد که بسیار گرم است و در اصطلاح محلی به آن به دلیل گرمای بسیار بالا تف باد می گوشند که یعنی باد تفتیده و داغ.

وی افزود: طبق استانداردها و به دلیل خطر بالای حضور در لوت در این زمان از سال باید همراه هر گروه سه خودرو با امکانات بالا وجود داشته باشد که اگر حتی دو خودرو خراب شد خودروی سوم وجود داشته باشد و امکانات مکان یابی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.

وی افزود: برنامه ریزی، پیش بینی وضع هوا و به همراه داشتن راهنمای محلی در این سفرها حیاتی است اما متاسفانه زیر ساخت لازم نیز برای گردشگری در فصل تابستان در گرمترین فصل سال وجود ندارد.

گردشگران چینی برای عکس یادگاری کنار دماسنجهای عظیم بیابانهای مرکزی پول هنگفت پرداخت می کنند

جهانشاهی گفت: در بیابانهای چین که دما به 60 درجه می رسد گردشگران پول هنگفت می دهند که در کنار دماسنجهای عظیمی که در منطقه نصب شده اند حضور یابند و عکس سادگاری بگیرند اما در ایران و در گرمترین نقطه زمین این امکانات وجود ندارد و میراث فرهنگی نیز به تنهایی نمی تواند این امکانات را فراهم کند زیرا نیاز به یک برنامه ریزی جمعی و همت همه مسئولان دارد.

وی گفت: لوت می توان وضعیت اقتصادی ساکنان این منطقه را دگرگون کند گفت: هم اکنون تونس از بیابانهای این کشور سالانه میلیاردها دلار درآمد سالانه دارد و این امر در قطر، امارات، مصر و آمریکا و چین نیز دیده می شود اما در ایران که لوت با کلوتها، کپتاها و گندم بریان و رودخانه شور و تپه های ریگ یلان نتوانسته به این جایگاه دست یابد زیرا امکانات را به وجود نیاورده ایم م این نگاه وجود دارد که بیابان تهدید است در حالیکه می توان از این گنج پهنان در کویر مانند سایر کشورها درآمد زایی کرد.

وی گفت: پرونده شش نقطه از کویر را با همکاری پژوهشگران تهیه کردیه ایم و برای ثبت ملی ارائه کردیم اما به این دلیل که این جلسه در سال گذشته برگزار نشد جریان ثبت ملی با تاخیر مواجه شد اما در صورت تشکیل این جلسه امکان ثبت این مناطق بسیار زیاد است.

وی خواستار ایجاد ژئوپارک لوت شد و گفت: تمام امکانات و شرایط برای ایجاد این ژئوپارک به لحاظ طبیعی وجود دارد و تنها باید پیگیریهای لازم را انجام دهیم.

مرگ یک قدم با گردشگر در کویر فاصله دارد/ تدابیر ایمنی را رعایت کنید

محمد قدوسی، کارشناس امداد و نجات نیز در گفتگو با مهر اظهارداشت: حضور در کویر در هر زمان از سال خطرناک است زیرا در صورتیکه جی پی اس به همراه نداشته باشیم و استفاده از ان را نیز فرا نگرفته باشیم به راحتی در کویر گم خواهیم شد.

وی افزود: به دلیل گستردگی کویر ممکن است به سادگی در کام مرگ فرو برویم به همین دلیل باید استفاده از راهنما به خصوص استفاده از تورهای گردشگری را در دستور کار قرار دهیم.

وی افزود: در صورتیکه حتی از موبایل استفاده کنیم امکان داد گروه نجات بارها از کنار ما رد شود اما نتواند گم شده ها را پیدا کند زیرا کویر کاملا ناشناخته است.

وی لوت را سرزمینی اسرار آمیز دانست و گفت: اگر امسال از منطقه ای از کویر بازدید کنید و سال بعد به همان منطقه بازگردید به طور حتم چهره کویر تغییر کرده حتی شکل کلوتهای که سازه های بسیار عظیم مانند اسمان خراش هستند نیز با وزش باد تغییر می کند و هیچ نشانه ثابتی در لوت وجود ندارد.

وی گفت: گرمای شدید هوا به سادگی می تواند یک فرد را از پای در بیاورد اگر تخم مرغ را بر روی زمین بگذارید در عرض چند دقیقه می پزد و در چنین شرایطی حضور در لوت باید کاملا کنترل شده باشد.

وی به همراه داشتن آب کافی، سالم بودن وسیله نقلیه و حرکت گروهی را بسیار با اهمیت دانست و گفت: حتی فعالیتهای علمی در این منطقه باید در شرایط بسیار کنترل شده صورت گیرد.

وی به طور جدی به گردشگران هشدار داد در فصل تابستان وارد کویر نشوند و به صورت کاملا ماثر تدابیر لازم را رعایت کنند.
........................................

گزارش: اسما محمودی

کد خبر 2093799

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha