ایرج رهبر در گفتگو با مهر با انتقاد از عملکرد وزارت راه و شهرسازی دولت دهم در تعیین قیمت های ساخت مسکن مهر، اظهار داشت: در نخستین جلسه ای که با وزیر جدید در وزارت راه و شهرسازی خواهیم داشت، موضوع تورم در بخش ساخت و ساز مسکن مهر را مطرح می کنیم؛ به این دلیل که انبوه سازان در هرقدمی که به جلو می گذارند با زیان مواجه هستند.
وی با بیان اینکه معتقدم وزیر جدید باید یک تعامل منطقی با انبوه سازان داشته باشد، گفت: زیان انبوه سازان موجب تاخیر در اجرای پروژه مسکن مهر می شود که در نهایت هم دود آن به چشم مردم می رود.
رئیس کانون سراسری انبوه سازان با بیان اینکه چندین بار با علی نیکزاد جلسه برگزار کردیم اما تاثیری در تعیین قیمتها نداشت، بیان کرد: آماری که از سوی معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری برای قیمتهای مسکن اعلام شد، یک سند محکمی است که آمارهای ما را هم تایید می کند اما وزارت راه و شهرسازی حاضر به پذیرش قیمتهای جدید نبود و آن را با تعلل مواجه کرد.
رهبر با اشاره به اینکه قیمتهای کنونی مسکن مهر برای 4 سال پیش است، گفت: در این مدت تورم سالانه بنابر اعلام بانک مرکزی 30 درصد بوده اما رقم ساخت مسکن مهر هیچ تغییری نداشته است؛ در صورتی که مسکن به تورم کشور بسیار وابسته است اما دولت با دستوری عمل کردن و فشار به انبوه سازان حاضر به افزایش این رقم نشد.
وی با بیان اینکه امیدواریم وزیر جدید همانگونه که در گذشته هم یکی از منتقدان مسکن مهر بود، الان هم به مشکلات این پروژه رسیدگی کند، اظهار داشت: پیشنهاد ما به وزارت راه و شهرسازی دو برابر شدن نرخ ساخت مسکن مهر بود که متاسفانه این روند آنقدر به عقب افتاد که دولت به پایان برسد و حتی نیکزاد به قول هایی که به ما داده بود، هم عمل نکرد.
رئیس کانون سراسری انبوه سازان به نبود ساماندهی صحیح برای پرداخت آورده متقاضیان اشاره کرد و گفت: متاسفانه ثبت نام متقاضیان در سامانه ساماندهی درستی نداشت و حتی پولهایی هم که از سوی متقاضیان پرداخت شده هنوز به دست انبوه سازان نرسیده و در اختیار بانکها است؛ بنابراین در ساخت مسکن مهر تاخیر زیادی بوجود آمد.
سرانجام نامشخص وام 30 میلیونی مسکن مهر
رهبر با بیان اینکه منبع خط اعتباری مسکن مهر هم مشخص نیست، بیان کرد: الان 5 میلیون تومان دیگر به وام مسکن مهر افزوده شده در صورتی که برای پرداخت 25 میلیون تومان هم مشکلات زیادی وجود داشت و خط اعتباری محکم و مصوبی نداشت، بنابراین مشخص نیست که از چه طریقی قرار است این مبلغ اضافه شود.
وی تصریح کرد: این وام در روزهای آخر دولت مصوب شد و هنوز به مرحله اجرا نرسیده است و احتمال زیادی وجود دارد که پرداخت نشود، بنابراین این مصوبه یکی از مشکلات آینده وزارت راه و شهرسازی خواهد بود.
رئیس کانون سراسری انبوه سازان با اشاره به اینکه این تصمیمات منجر به وقفه در ساخت مسکن مهر شده است، اظهار داشت: رقمهایی که کارشناسان ما محاسبه کردند براساس قیمتهای روز بازار بوده است با افزایش قیمت میلگرد از 1050 تومان به 2100 تومان، هزینه ساخت در هرمترمربع 45 هزار تومان افزایش پیدا می کند که باید به این افزایش تورم 25 درصدی در شن و ماسه، دستمزد، ماشین آلات و دیگر موارد را اضافه کرد.
رهبر با اشاره به اینکه در شهر جدید پردیس هنوز بیش از 15 درصد ساخت و سازها انجام نشده است، بیان کرد: تاکنون انبوه سازان به دلیل تعهد و وجه کاری خود تاحدودی در این پروژه ها کار کردند به خصوص در شهر جدید پردیس که از صفر تا صد صنعتی سازی اجرا می شود و هزینه بسیار بالایی دارد، نیاز به توجه بیشتر دولت به قیمتها است.
وی با تاکید بر اینکه با نرخ 330 هزار تومان نمی توان مسکن مهر ساخت، گفت: این اقدامات سازندگان مسکن را هم مانند پیمانکاران به مرز ورشکستگی می رساند؛ همانطور که پیمانکاران در حوزه نفت و گاز از پروژه ها کنار گذاشته شده و خارجی ها جای آنها را گرفتند، با این روش به زودی انبوه سازان هم از بازار ساخت و ساز حذف می شوند.
رئیس کانون سراسری انبوه سازان با اشاره به کمکهای دولت به شرکتهای ترکیه ای برای ساخت مسکن مهر، بیان کرد: ماشین آلات شرکت ترکیه ای بدون پرداخت تعرفه گمرکی وارد کشور می شود، علاوه بر اینکه سیاستهای تشویقی از سوی دولت ترکیه و ایران برای آنها در نظرگرفته شده است اما انبوه سازان ایرانی به دلیل تحریم باید از ماشین آلات 30 سال پیش استفاده کنند که موجب کندی کار می شود.
رهبر با بیان اینکه متاسفانه دولت، شرکتهای ایرانی را با شرکت ترکیه ای می سنجد، افزود: انبوه سازان پس از تورم سال گذشته با هزینه خود پروژه ها را به پیش می برند.
رئیس کانون سراسری انبوه سازان با بیان اینکه دولت قبلی تنها به اقشار کم درآمد توجه کرد، افزود: عدم توجه به اقشار متوسط جامعه منجر به گرانی نرخ مسکن و اجاره بها شد، زیرا تدبیری برای این بخش نشده بود بنابراین دولت جدید باید توجه بیشتری به این بخش داشته باشد و ساخت و ساز اقشار متوسط را رونق بدهد.
نظر شما