۲۳ مرداد ۱۳۹۲، ۱۳:۴۴

مهر گزارش می دهد؛

شکوفایی اقتصاد لرستان در فصل تجارت خارجی/ برگ برنده ای که نباید از دست برود

شکوفایی اقتصاد لرستان در فصل تجارت خارجی/ برگ برنده ای که نباید از دست برود

خرم آباد - خبرگزاری مهر: از ابتدای سال جاری تاکنون شاهد رفت وآامدهای تجاری میان لرستان و برخی کشورهای منطقه و جهان بودیم، موضوعی که به نظر می رسد می تواند راهگشای فصلی جدید در توسعه اقتصادی استان باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، نیم نگاهی به قابلیتهای استان لرستان در زمینه های مختلف حکایت دستهای لبالب این دیار از نعمت های خدادادی است که متاسفانه همچنان بخش عمده ای از این داشته ها مغفول مانده و به مرز شکوفایی نرسیده است.

بهره مندی از موقعیت مکانی و جغرافیایی ممتاز به عنوان گلوگاه شمال - جنوب و غرب - به شرق کشور، وجود زیرساختهای مناسب و توان جذب سرریزهای اقتصادی استانهای همجوار، همجواری با عمده ترین کانونهای جمعیتی و قطبهای صنعتی کشور و وجود بازارهای مصرف برای فرآورده های کشاورزی و صنعتی تنها بخشی از قابلیتهای لرستان در حوزه اقتصادی است.

قابلیتهای لرستان و فرصت هایی که از دست می رود

برخورداری از زمینه های مناسب فرهنگی و جاذبه های گردشگری تاریخی، طبیعی و اکوتوریسم، بهره مندی از شبکه های ارتباطی و شرکت های حمل و نقل بین المللی در محور ترانزیتی، وجود ذخایر عظیم و منابع قابل توجه معدنی از جمله سنگ های تزئینی، گچ، آهک، فلدسپات، تولید بیش از 3 درصد سنگ جهان، 28 درصد سنگ ایران، وجود معادن فعال و واحدهای تولیدی صادراتی سنگ از دیگر قابلیت های استان لرستان است.

و اما در بخش کشاورزی نیز لرستان حرفهای زیادی برای گفتن دارد، تولید حبوبات مرغوب و احراز قطب تولید حبوبات در کشور، تولید و پرورش ماهیان سردآبی و احراز مقام نخست تولید ماهیان سردآبی در بین استانهای غیرساحلی کشور، برخورداری از تنوع اقلیمی و پتانسیلهای مطلوب آب و خاک در کشت محصولات گلخانه ای و باغات میوه از جمله انار،گردو، انجیر و زردآلو و ...، برخورداری از منابع غنی آبهای سطحی ناشی از وجود رودخانه های بزرگ و منابع فراوان آب در قالب 12.5 میلیارد مترمکعب آب سطحی و زیرزمینی معادل 12 درصد آبهای کشور از دیگر شاخص های لرستان در حوزه کشاورزی و آب است.

از سوی دیگر این استان علاوه بر برخورداری نسبی از زمینه های لازم برای توسعه صنعتی از جمله وجود شهرکهای صنعتی، منطقه ویژه اقتصادی و تشکلهای مهم تولیدی و صادراتی از قابلیتهای منحصر به فردی در زمینه اراضی حاصلخیز و عرصه های وسیع جنگلی و مرتعی برخوردار است.

دستهای پر لرستان و برنامه های خالی مسئولان

در این میان استفاده از این قابلیت ها موضوعی است که باید مورد توجه سیاست گذاران و تصمیم گیران در این استان قرار گیرد. اینکه لرستان دارای قابلیت های بی شماری در بخشهای مختلف است درست؛ اما اینکه این قابلیت ها تا چه اندازه از حالت بالقوه به بالفعل درآمده اند جای بحث دارد.

در این میان توسعه صادرات غیرنفتی به عنوان یکی از ابزارهای رشد اقتصادی در جوامع کنونی محسوب می شود؛ موضوعی که به نظر می رسد علی رغم فعالیتهای صورت گرفته به همت بخش خصوصی همچنان راه طولانی پیش روی اقتصاد لرستان قرار داده است.

از سوی دیگر بازاریابی و ورود به بازارهای مختلف کشورهای منطقه و دنیا موضوع دیگری است که باید از آن به عنوان شاه کلیدی برای باز کردن قفل توسعه تجارت خارجی استان نام برد؛ شاه کلیدی که تاکنون علی رغم گام های موثر اتاق بازرگانی خرم آباد آثار آن را بر روی توسعه اقتصادی استان آن گونه که مورد انتظار است ندیده ایم.

در این میان اتاق بازرگانی خرم آباد طی سالجاری با توجه به احساس نیازهایی که در این بخش وجود داشته اعزام و پذیرش هیئت های تجاری را در دستور کار قرار داده است بلکه یخ ارتباطات فعالان بخش خصوصی استان با بازارهای کشورهای مختلف دنیا آب شود.

رئیس اتاق خرم آباد: از فرصت های دنیای گسترده امروز بهره بگیریم

رئیس اتاق بازرگانی خرم آباد معتقد است که در دنیای گسترده‌ امروز باید بتوانیم از همه‌ فرصت‌ها و امکاناتی که در گوشه‌ گوشه‌ آن وجود دارد استفاده کنیم و در مسیر توسعه اقتصادی استان گام برداریم.

حسین سلاح‌ورزی می گوید: در همین راستا اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خرم‌آباد با هدف مطالعه‌ی بازار و امکان‌سنجی برای توسعه‌ صادرات غیر نفتی و مبادلات تجاری با کشورهای مختلف دنیا اعزام هیئت های تجاری را در دستور کار قرار داده است.

وی با یادآوری اینکه توسعه تجارت خارجی استان در قالب برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت توسط اتاق بازرگانی خرم آباد دیده شده است، می گوید: در این راستا از ابتدای سالجاری موضوع توسعه صادرات غیرنفتی استان و ورود به بازارهای جدید را در دستور کار خود قرار داده ایم.

سلاحورزی معتقد است که این سفرها در راستای معرفی ظرفیتهای و پتانسیلهای بخش تولید لرستان موثر خواهد بود و ادامه می دهد: به نظر می رسد در شرایط کنونی توسعه‌ مناسبات بین‌المللی در حوزه اقتصادی از جمله‌ راهکارهای بهبود وضعیت تجار و صنعتگران لرستان باشد.

وی عنوان می کند: معرفی توانمندی‌های لرستان به فعالان اقتصادی سایر کشورهای دنیا و در مقابل امکان ارتباط دوطرفه به منظور استفاده از امکاناتی که در سایر نقاط جهان وجود دارد، هدف بزرگی است که می‌تواند در قالب توافق‌نامه‌های همکاری متقابل به دست بیاید.

رفت و آمدهای تجاری سالجار در لرستان

و اما در این راستا از ابتدای سالجاری تاکنون در گام نخست هیئتی حدود 30 نفره به اقلیم کردستان عراق اعزام و پس از آن گرجستان به عنوان دومین مقصد صنعتگران و بازرگانان لرستانی اواسط تیرماه سالجاری شاهد حضور هیئتی از اتاق بازرگانی خرم آباد بود. همچنین پذیرش سفیر و رایزن اقتصادی تایلند از دیگر قدم های برداشته شده در این زمینه محسوب می شود.

و اما مقصد بعدی سفر هیئت های تجاری لرستان کجاست؟ به گفته متولیان امر قرار است امسال هیئت های تجاری - بازرگانی این استان راهی روسیه، ترکیه، کره‌جنوبی، هندوستان و افغانستان شوند تا بتوانند گام های برداشته شده در این زمینه را استمرار بخشند.

در راستا به منظور حضور موثرتر در بازارهای کشورهای یاد شده و همچنین آشنایی بیشتر با نیازها و خلاءهای موجود در این بازارها و ظرفیت های سرمایه گذاری نشست های آموزشی پیش از اعزام هیئت های تجاری برگزار می شود که آخرین نشست مربوط به آشنایی با فضای کسب و کار در افغانستان بوده است.

در این راستا خبرنگار مهر گفتگویی با یکی از اعضای اتاق بازرگانی ایران و افغانستان داشت که مطالب مطرح شده حکایت از فرصت هایی دارد که تاکنون از دست تجار لرستانی رفته و نباید این وضعیت استمرار یابد.

عضو اتاق افغانستان: حضور لرستان در بازار افغانستان در حد انتظار نبوده است

محمد حبیب‌اله غلامی در این رابطه با یادآوری اینکه ایران در همسایگی افغانستان است و با ظرفیتها و پتانسیل هایی که از نظر حمل و نقل و هزینه های مربوطه فراهم است می تواند سرمایه گذاری موفقی در افغانستان داشته باشد، ادامه می دهد: متاسفانه ایران آن طور که انتظار داشتیم نتوانسته است در راستای سرمایه گذاری در کشور افغانستان قدمی بردارد.

وی با اشاره به وجود اتاق بازرگانی مشترک ایران و افغانستان اظهار داشت: این اتاق همواره در نوسان بوده و تحت تاثیر روابط قرار داشته است.

غلامی با بیان اینکه توسعه روابط تجاری می تواند از طرف ایران صورت گیرد، یادآور شد: ایران تا کنون نتوانسته است تسهیلات و امتیازات لازم برای تاجران افغانی را فراهم کند و فقط در حد وعده بوده است.

وی با تاکید بر اینکه با توجه به حضور مهاجران افغانی در ایران، ایران توانسته است جایگاه ویژه ای را برای خود در افغانستان ایجاد کند، ادامه داد: اما دولت و سازمانهای ذی ربط در رابطه با تشویق صادرات محصولات ایران به افغانستان قدم مثبتی برنداشته اند.

عضو اتاق بازرگانی افغانستان با اشاره به حضور گروه افغانهای تاجر در ایران گفت: به واسطه این حضور مبادلات تجاری ما به سه میلیارد دلار رسیده است.

شرایط برای حضور لرستان در بازارهای افغانستان فراهم است

غلامی با بیان اینکه کالاهای ایرانی می توانند با خیلی از رقبای ایران رقابت داشته و از نظر استاندارد هم بالاتر باشند، اظهار داشت: امکان سرمایه گذاری در بخش های معادن، کشاورزی، صنایع غذایی و ... در افغانستان مهیا است.

وی با اشاره به موضوع ایجاد امنیت برای سرمایه گذاری در افغانستان گفت: رقبای ایران که هیچ سنخیتی با فرهنگ و بافت اجتماعی افغانستان ندارند امنیتشان برای سرمایه گذاری در افغانستان تامین است و برای ایران که در همسایگی ما است نیز فراهم خواهد بود.

عضو اتاق بازرگانی افغانستان با اشاره به اینکه افغانستان با استانهای یزد، اصفهان، تبریز، شیراز، مشهد، تهران و گلستان روابط تجاری خیلی خوبی دارد، افزود: گروه های تجاری افغانستان برای اولین بار است که به لرستان می آیند و می توانیم در آینده در خیلی از زمینه های با این استان همکاری کنیم.

غلامی با بیان اینکه امروز از ظرفیتهای حوزه سنگ و بهداشت در لرستان بازدید داشته ام، تصریح کرد: افغانستان می تواند از ظرفیتهای کشاورزی، بهداشت، معادن و صنایع غذایی لرستان استفاده کند.

وی یادآور شد: احساس می کنم که بتوانیم همکاری خوبی با استان لرستان داشته باشیم.

به هر روی با توجه به اینکه در دنیای امروز صادرات موتور محرکه توسعه اقتصادی محسوب می شود، حرکت به سمت استفاده از بازارهای کشورهای مختلف دنیا برای اقتصاد لرستان امری حیاتی بوده و باید در این مسیر همه متولیان امر همراه و همگام شوند؛ باید از فرصت های از دست رفته درس گرفت و فصلی نو در مسیر توسعه روابط تجاری لرستان با دنیا آغاز کرد، فصلی که با توجه به قابلیت های منحصر به فرد این استان می تواند منجر به شکوفایی اقتصادی لرستان شود.

.................................

گزارش: زهرا حسینی

کد خبر 2115563

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha