به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری پانزدهمین جشنواره نمایش عروسکی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان صبح امروز یکشنبه 27 مرداد ماه در سالن کنفرانس کانون برگزار شد. در این نشست سید صادق رضایی مدیر عامل کانون پرورش فکری، حسین موذن دبیر جشنواره، محمد تقی حقی مدیر اجرایی جشنواره، محمد باقر آدوسی رییس جشنواره و جمعی از مسئولان جشنواره حضور داشتند.
رضایی در ابتدای این نشست با اشاره به اینکه تولید نمایش عروسکی در راستای اجرای برنامه های تیمی و گروهی است، گفت: نمایش عروسکی به تفکر کودکان و نوجوان بسیار نزدیک است چون یکی از گرایش هایی که به صورت فطری در کودکان وجود دارد گرایش به جمع و گروه و علاقمندی به جان دادن به حیوانات و اشیا است. بنابراین در مکانی مثل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان فعالیتهای گروهی غالب است.
وی افزود: در راستای نگاهی که مقام معظم رهبری به سبک زندگی دارند در یکی از سخنرانی هایشان به توجه به کودکان تاکید داشته اند و لزوم تقویت اعتماد به نفس و خودباوری از دوران کودکی را مورد توجه قرار داده اند و نکته طلایی سخنان مقام معظم رهبری ترویج روحیه کنجکاوی و پرسش گری، مطالعه و کتابخوانی و کارهای جمعی است. ایشان در بیاناتشان فرمودند کودکان و نوجوانان ما باید اهمیت کار گروهی را درک کنند. یک نمونه از کارهای گروهی نمایش عروسکی است که مورد توجه کودکان و نوجوانان هم قرار دارد.
رضایی ادامه داد: در کانون کارهای پشت صحنه برای ما اهمیتش بیشتر از اجرای یک اثر نمایشی است. چون اهمیت کار گروهی در در ساخت و تولید عروسکها، صدای کاراکترهای نمایشی، طراحی نور و دکور و سراییدن اشعار نمود مییابد. هدف و تلاش ما این است که نمایش عروسکی به عنوان یک هدف و ابزار مورد استفاده قرار گیرد. کودکان و نوجوانان احتیاج به زبان دارند و زبان آنها تئاتر و نمایش و فیلم بازی کردن است. ما به هیچ وجه دنبال برگزاری جشنواره نیستیم بلکه در درجه اول تلاش می کنیم به شناسایی و تشویق گروه های نمایشی فعال در کانون و دیده شدن بچه های با استعداد این جشنواره اقدام کنیم.
مدیر عامل کانون پرورش فکری یادآور شد: این جشنواره به صورت دوسالانه برگزار می شود و یکی از نهادهایی که می تواند با ما مشارکت داشته باشد آموزش و پرورش است. امیدوارم راهکار همکاری با آموزش و پرورش برای ما فراهم شود تا در منازل و مدارس نمایش عروسکی اجرا شود.
در ادامه حسین موذن دبیر جشنواره درباره برگزاری این جشنواره گفت: امسال برای اولین بار اتفاقی در کارنامه 40 ساله کانون افتاده که قابل تقدیر است. در این دوره از جشنواره بخش تولید نمایش توسط مربیان کانون داشته ایم. چون بهترین تولیدکنندگان آثار مربیان ما هستند و اشراف کاملی به همه چیز دارند. در سال اول برگزاری این طرح 58 نمایش توسط مربیان ما تولید شده که برای خود ما هم جای شگفتی داشت.
وی ادامه داد: امسال 17 گروه به مرحله منطقه ای راه پیدا کردند که 4 گروه نمایشی به مرحله کشوری رسیدند. این 4 کار به عنوان 4 نمایش تولیدی کانون در جشنواره حضور دارند. این نمایشهای ضبط خواهند شد و به صورت لوح فشرده در اختیار نهادهای فرهنگی قرار می گیرند که کار کمی نیست. امسال 417 گروه در بخش اعضا به مرحله استانی جشنواره شرکت کردند. در این دوره از جشنواره 4 استان خراسان جنوبی، اردبیل، فارس و کهگیلویه و بویراحمد حضور دارند که هه استانها 54 گروه نمایشی معرفی کرده بودند که از میان آنها 8 گروه به مرحله کشوری رسیدند و قرار است همراه با 4 گروه نمایشهای تولیدی مربیان از 31 مرداد تا دوم شهریور ماه در استان مرکزی و شهر اراک با یکدیگر به رقابت بپردازند.
دبیر جشنواره عنوان کرد: در این دوره از جشنواره کارگاه های آموزشی و نشست های تخصصی هم برگزار خواهد شد که حسین فدایی حسین، بهناز مهدی خواه و داریوش علومی اساتیدی هستند که در جشنواره کارگاه های آموزشی تاتر عروسکی برگزار خواهند کرد. همچنین محسن عظیمی پویا، علی اکبر حلیمی و حسن دادشکر داوران کشوری این دوره از جشنواره هستند.
وی درباره تعامل جشنواره با جشنواره ها و نهادهای دیگر گفت: بسیاری از گروه های ما در کانون به مراکز بین المللی اعزام شده اند. همچنین آثاری که در این مرکز تولید شده اند هم به جشنواره کودک و نوجوان همدان ارائه شده و هم در این دوره از جشنواره تئاتر شهر نیز حضور داشته اند.
در ادامه محمدباقر آدوسی در ارتباط با تامین اعتبارات جشنواره توضیح داد: اعتبارات فعالیتهایی که در کانون انجام می گیرد بر عهده خود کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است. همچنین آثاری که در این مرکز تولید و اجرا می شوند دیگر احتیاجی به مجوز از وزارت ارشاد اسلامی ندارند. در طول سال 15 نمایش برای مرکز و اجرای کار داریم که اعتباراتش از طریق کانون تامین می شود. همچنین تولیدات مراکز هم زیر نظر کانون پرورش فکری استانها قرار دارد. طبق برنامه ریزی ها تا امروز مبلغ 200 میلیون تومان برای برگزاری جشنواره هزینه شده است البته هنوز به مرحله اجرای کشوری نرسیده ایم و هزینه های دیگری هم در پیش داریم.
رضایی در بخشی از این نشست در پاسخ به اینکه مشکلات تئاتر عروسکی چیست گفت: مگر تئاتر عروسکی هم مشکل دارد؟ ما در نمایش عروسکی با هیچ مشکلی روبرو نیستیم چون در این نمایش بازی و تخیل بچه ها درگیر است. تولید تئاتر عروسکی در کانون کمترین هزینه را در بر دارد چون همه هزینه ها در خود کانون پرداخت می شود و امکانات در اختیار گروه های نمایشی است. خوشبختانه تا امروز هیچ مشکل اعتباری نداشته ایم و هزینه همه گروه ها هم پرداخت شده است.
محمد تقی حقی مدیر اجرایی جشنواره و مدیر مرکز آفرینش های هنری کانون و مدیر کل کانون پرورش فکری استان مرکزی درباره اجراهای این دوره از جشنواره گفت: روزهای 31 مرداد و اول شهریور ماه اجراهای جشنواره را خواهیم داشت. همچنین تریلی کانون در پارکها و مناطق مختلف به اجرای برنامه خواهد پرداخت. این تجربه برای افرادی که امکان دیدن تئاتر ندارند بسیار مفید خواهد بود و شور و نشاط فراوانی را به میان کودکان و نوجوانان خواهد آورد. همچنین این جشنواره باعث می شود فرهنگهای مختلف از استانهای متفاوت در اراک کنار یکدیگر قرار بگیرند و با هم آشنا شوند.
حاشیهها
- این جلسه با 40 دقیقه تاخیر و در حالی که تعداد اندکی از خبرنگاران تئاتر در آن حضور داشتند، آغاز شد. بیشتر خبرنگاران حاضر در نشست از حوزه های دیگر فرهنگی به این نشست خبری آمده بودند.
- همچنین نام برخی از خبرنگاران تئاتر در لیست روابط عمومی جشنواره قرار نداشت اما بعد از حل شدن این سوء تفاهم خبرنگار برخی رسانه ها تصمیم گرفتند در جلسه حضور پیدا نکنند.
- در طول برگزاری نشست، روابط عمومی جشنواره کاغذی را که شامل تعدادی سوال بود به خبرنگار یکی از خبرگزاری های رسمی داد تا وی این سوالات را از دبیر و رییس جشنواره بپرسد که وینیز پذیرفت.
نظر شما