به گزارش خبرنگار مهر، اول شهریور مصادف با زادروز تولد ابوعلی سینا به عنوان روز پزشک نامگذاری شده است. همین روز، بهانه ای شده تا فارغ از مسائل و مشکلات روزمره جامعه پزشکی کشور، وضعیت رفاهی و معیشتی این قشر از جامعه که همواره زیر ذره بین مردم و بیماران قرار دارند، مورد بررسی قرار گیرد. زیرا، آنطور که از شواهد امر بر می آید، قشری از جامعه پزشکی هم خط فقر را لمس می کند و تا حدودی زندگی فقیرانه را تجربه کرده است. در این بین، هستند پزشکانی که تخصص آنها جراحی است و درآمدهای چند ده میلیونی و صد میلیونی دارند. اما تعدادشان آنقدر نیست که بتوان آن را مشمول همه پزشکان کشور دانست.
دکتر عباس آقازاده مسرور رئیس مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی ، معتقد است که موضوع عدالت در سلامت همواره یکی از دغدغههای جامعه پزشکی بوده که تعرفه گذاری مناسب خدمات پزشکی یکی از آنهاست. زیرا، تعرفهگذاری پزشکان آنطور که باید صورت نگرفته و ارزیابی که در سازمان نظام پزشکی انجام شده نشان میدهد که در دنیا کم درآمدترین قشر پزشکان با پردرآمدترین آنها فاصله درآمدی 2 برابری دارند که همین هم در کشورهای دیگر مورد اعتراض است. این در حالی است که درآمد پزشکان عمومی ما با برخی جراحان که درآمدهای نجومی دارند قابل مقایسه نیست چراکه خدمات پزشکی در ایران کدگذاری و ارزش گذاری نشده است.
وی بر این نکته تاکید دارد که پزشکان عمومی، داخلی، اطفال و متخصصانی که به صورت کلینیکی کار میکنند در ازای خدماتشان درآمد قابل اتکایی ندارند. آمارها در جوامع مختلف نشان میدهد که اقشار پزشکی در طبقه بندی درآمدی وضعیت خوبی دارند اما اگر کارانه را از حقوق پزشکان بخش دولتی ما حذف کنند زندگی آنها لنگ میشود.
پزشکان عمومی چقدر حقوق می گیرند
فیش حقوقی بسیاری از پزشکان عمومی 800 هزار تومان است و این درآمد بدون شک کفاف زندگی پزشکان را نمیدهد. دولتمردان میتوانند برای اینکه مشکلات جامعه پزشکی عمومی را حل کنند مثل کشورهای پیشرفته ظرفیتهای نوین شغلی تعریف کنند. این کاری است که در کشورهای پیشرفته برای پزشکان انجام میشود و بسیاری از پزشکان ایرانی که مهاجرت میکنند در طرحهای تحقیقاتی دیگر کشورها فعالیت میکنند. از طرف دیگر اگر ظرفیتهای استخدامی بیشتر شود و در حوزه سلامت به موضوع پیشگیری از بیماری توجه شود، بسیاری از پزشکان عمومی میتوانند شغل مناسبی داشته باشند.
درآمد پزشکان در آمریکا
متوسط درآمد سالانه صدکهاي بالای پزشکان عمومی آمريکا به بيش از 220 هزار دلار در سال ميرسد و کمدرآمدترين آنها نيز تقريبا 85 هزار دلار در سال (حدود 8000 دلار در ماه) درآمد دارند. درآمد بيشتر پزشکان عمومي آمريکايي چيزي بين 156 هزار تا 200 هزار دلار در سال است. همچنين پزشکاني که در بخش خصوصي يا دولتي استخدام هستند بطور ميانگين نزديک 20 هزار دلار در سال به دليل پاداش و مزايا و ساير ردههاي ديگر دريافتي اضافي دارند.
ميزان درآمد پزشکان عمومي به ازاي هر ساعت کار به طور ميانگين 80 دلار در ساعت و حداقل اين ميزان براي پايينترين دهک درآمدي پزشکان آمريکايي حدود 40 دلار در ساعت است. بهترين ايالتها از نظر متوسط درآمد ساعتي براي دهک پر درآمد پزشکان آمريکايي عبارتند از ويسکانسين 203 دلار، آرکانزاس 206 دلار، وايومينگ 203 دلار و يوتا 191 دلار.
پزشکان در استراليا
درآمد سالانه پزشکان عمومي استراليايي به بيش از 200 هزار دلار در سال ميرسد. اين درآمد بسيار بيشتر از ساير متخصصان غيرپزشک مانند وکلا، مهندسان، نظاميها و آرشيتکتهاست.
در استراليا دو روش پرداخت براي پزشکان وجود دارد؛ يکي حقوق ثابت سالانه که از 70 هزار دلار استراليا بهعلاوه مزايا و کارانه شروع ميشود که خالص پرداختي آن در مناطق شهري از 100 هزار دلار و در مناطق روستايي يا شهرهاي دور از 150 هزار دلار به بالا خواهد بود و براي يک پزشک با 9 شيفت که تنها 4 بيمار در ساعت ويزيت ميکند و هيچ شيفت اضافي يا آنکال ندارد و در سال از 4 هفته مرخصي استحقاقي استفاده ميکند، در مناطق دور يا شهرهاي کوچک ميتواند به 280 هزار دلار در سال هم برسد. طبيعتا شيفتهاي اضافي يا آنکال اين مقدار را افزايش خواهند داد.
روش ديگر پرداخت بر اساس کارانه است که معمولا 45 يا 50 درصد ميزان درآمد در يک کلينيک متعلق به پزشک خواهد بود. بعضا ممکن است از روشهاي تلفيقي هم در پرداخت به پزشکان (طبق توافق) استفاده شود.
همانطور که ميدانيد براي کسب اين درآمدها لازم نيست يک پزشک در کشورهاي پيشرفته، در هر شيفت 100 بيمار را ويزيت کند بلکه اکثر آنان اصولا شيفتهاي خلوتي را پشت سر ميگذارند که طبيعتا باعث افزايش دقت و کاهش خطاهاي پزشکي ميشود. علاوه بر اين در بيشتر کشورها، پزشکان تنها حدود 40 ساعت در طول هفته مشغول به کارند و در کنار آن از مزاياي قانوني همچون مرخصي سالانه (حدود يک ماه) نيز برخوردارند.
درآمدهای چند صد میلیونی
دکتر ایرج خسرونیا رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران با عنوان این مطلب که بالاترین درآمدهای پزشکی مربوط به جراحان مغز و اعصاب و قلب است، گفت: حساسیت رشته این افراد باعث شده که ارزش کار آنها به مراتب بیشتر از سایر گروههای پزشکی باشد.
وی با بیان این مطلب که درآمد این قبیل جراحان از 10 میلیون در ماه شروع می شود و به 200 تا 300 میلیون تومان هم می رسد، افزود: البته آن دسته از جراحان که درآمد ماهانه آنها به 200 تا 300 میلیون و شاید هم بیشتر برسد، تعدادشان انگشت شمار است و شاید به تعداد انگشتان دو دست هم نرسد.
خسرونیا معتقد است که این دسته از جراحان اگر به خارج از کشور هم می رفتند، قطعا در چنین شرایطی بودند. زیرا از نظر سواد و کارآیی در وضعیت بالایی قرار دارند.رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران، کمترین درآمد رشته پزشکی را مربوط به آن دسته از پزشکانی دانست که نسخه نویس هستند.
پزشکان عمومی، اطفال، عفونی و متخصص داخلی، گروههایی هستند که خسرونیا معتقد است از نوشتن نسخه برای 10 تا 15 بیمار در طول روز، درآمد کسب می کنند و این درآمد برابر با حقوق یک کارمند معمولی است.
وی با انتقاد از درآمد پایین پزشکان عمومی، اظهارداشت: بروز چنین وضعیتی، باعث شده تا تعدادی از پزشکان عمومی از گردونه درمانی کشور خارج شوند.
به گفته خسرونیا، درآمد این قبیل پزشکان از 500 هزار شروع می شود و به 2 تا 3 میلیون تومان در ماه می رسد که البته باید هزینه اجاره مطب، حقوق منشی، آب، برق و... را نیز اضافه کرد و در پایان آنچه می ماند رقمی در حدود 1.5 میلیون تومان است.
رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران در ارتباط با اینکه چگونه می توان تبعیض به وجود آمده در موضوع درآمدهای پزشکی را به حداقل رساند، گفت: اگر قرار است این مشکل تا حدودی برطرف شود، می بایست در دوره پوست اندازی سازمان نظام پزشکی و تشکیل شورای عالی نظام پزشکی، نمایندگانی از تمامی گروههای پزشکی حضور داشته باشند و در این نمایندگان گروههای نسخه نویس، اکثریت اعضای شورای عالی نظام پزشکی را تشکیل بدهند.
پزشکانی که استثنا هستند
این در حالی است که دکتر محمدمهدی قیامت رئیس انجمن بیهوشی و مراقبتهای ویژه ایران معتقد است چون جامعه پزشکی کشور، طیف وسیعی که نمی توان به همین راحتی آنها را دسته بندی کرد.وی با اعلام اینکه درآمد ماهانه یک پزشک در اروپا 7 هزار یورو است، افزود: این رقم به پول ما می شود 35 میلیون تومان که چنین درآمدی برای پزشکان کشورمان غیرممکن است.
قیامت با تاکید بر اینکه مردم هم توان مالی برای پرداخت هزینه های درمانی را ندارند، گفت: موضوع درآمدهای نجومی برخی از جراحان در ایران، باید برای همیشه حل شود. افرادی که درآمدهای نجومی از حرفه پزشکی دارند، استثنا هستند که وضعیت مردم را رعایت نمی کنند.وی معتقد است که شرایط روز کشور باعث شده همین درآمد ناکافی پزشکان افت کند همچنین مالیات جامعه پزشکی به 3 تا 4 برابر رسیده است.
اکثریت جامعه پزشکی کشور درآمد متوسط دارند
دکتر علی اصغر پیوندی رئیس هیئت مدیره نظام پزشکی تهران معتقد است که نمی توان درصدی را برای آن دسته از پزشکان تعیین کرد که درآمدهای چند صدمیلیون دارند. ولی آنچه مسلم است اینکه این افراد تعدادشان انگشت شمار است.
وی با اظهار تاسف از وضعیت پزشکان عمومی در موضوع درآمدهای پزشکی، افزود: نمی توان گفت که موضوع درآمدها نوعی تبعیض است. زیرا، قابلیت فردی و رشته پزشکی، در این موضوع دخیل است. کسی که به سراغ رشته جراحی قلب رفته قطعا با فردی که پزشک عمومی است نمی تواند جایگاه یکسانی در موضوع درآمدها داشته باشد.
پیوندی معتقد است که اکثریت جامعه پزشکی کشور از درآمد متوسط برخوردارند و تعداد انگشت شماری درآمدهای بالا دارند و برخی نیز درآمدشان پایین است.
نظر شما