به گزارش خبرنگار مهر، در این جلسه بحثهای مختلف مربوط به سلامت اجتماعی از دیدگاهها و زوایای مختلف و اقداماتی که شهرداری تهران در این خصوص انجام داده است و نحوۀ ایجاد هماهنگی بین مراکز توسعه سلامت در کلانشهر تهران و شبکه مراقبتهای اولیه وزارت بهداشت برای اجرای برنامه هایی نظیر برنامه پزشک خانواده بحث و تبادل نظر شد.
تشکیل کارگروههایی برای ایجاد هماهنگی بین بخشی در سطح وزارت بهداشت و شورای راهبردی سلامت شهرداری تهران و اعلام نتایج مباحث این کارگروه در جلسه مشترک آینده به منظور ارائه نتایج آن به شورای عالی سلامت، از نتایج این جلسه بود.
سلامت روان بار اول بیماریهای زنان
دکتر فاطمه رخشانی معاون بهداشت وزارت بهداشت با اعلام اینکه بار اول بیماریها در بین زنان سلامت روان است، گفت: متاسفانه در بحث کوچک سازی دولت دفتر بهداشت روان حذف شد.
وی افزود: امیدواریم شاهد بازگشایی این دفتر با دستور وزیر بهداشت باشیم چرا که بار بیماری های روانی در بین آقایان نیز بالاست.
رخشانی ادامه داد: وزارت بهداشت در زمینه سلامت اجتماعی با دستگاه های زیادی از جمله معاونت اجتماعی وزارت کشور همکاری دارد و شاخصهای سلامت اجتماعی احصا شده و در حال پایلوت است.
وی بیان داشت: همه اهداف و برنامه های بین بخشی سازمان ها باید در جهت یک هدف مشترک در این زمینه باشد تا به نتیجه مطلوب برسیم.
رخشانی گفت: وزارت بهداشت به دلیل گستردگی حوزه کاری نمی تواند ادعا کند بدون کمک سایر سازمان ها می تواند سلامت روانی و اجتماعی را در کشور مستقر کند.
بازمهندسی شبکه مراقبتهای
دکتر علیرضا زالی رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران نیز گفت: بازمهندسی شبکه مراقبتهای اولیه منوط به وضعیت شهری است. البته برخی از کارهای انجام شده در شهرداری تهران برای تمام کلانشهرهای کشور می تواند الگو باشد.
وی با اشاره به اینکه همزمان با بازمهندسی شبکه مراقبتهای اولیه باید پوشش جمعیتی و خدمات بهداشتی و درمانی نیز ارتقا یابد گفت: سکونت غیررسمی در حاشیه شهرها بالغ بر 13 درصد جمعیت شهرهاست که برای توسعه برنامه های سلامت اجتماعی در این مناطق توجه به دو مسئله مهم توانمندسازی و مشارکت جویی مردم باید مورد توجه قرار گیرد.
زالی افزود: گاهی ناهمگونی در بحث شاخصهای سلامت دیده می شود که البته مختص ایران نیست و در دنیا نیز چنین چیزی وجود دارد ولی در هر حال 52 شاخص سلامت اجتماعی به تصویب شورای عالی سلامت رسیده است که باید در برنامه ریزی ها مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به اجرا نشدن برخی از مصوبات این شورا گفت: طبق مصوبات باید تا شهریورماه 92 مسئولیت هر دستگاه در این حوزه شناخته می شد که هنوز انجام نشده است.
زالی به واگذاری بسیاری از امور در بخش بهداشت و درمان تاکید کرد و افزود: خوشبختانه این سیاست به عنوان یکی از برنامه های وزیر بهداشت نیز اعلام شده است.
ضرورت تبیین ابعاد اجتماعی سلامت در کشور
دکتر امیر قاضی زاده هاشمی عضو کمیسیون اجتماعی مجلس نیز اعلام کرد متاسفانه هنوز به طور کامل ضرورت ابعاد اجتماعی و معنوی سلامت در جامعه جهانی و کشور ما تبیین نشده است.
وی گفت: ابتدا باید ابعاد، مرزها، مداخلات و وظایف سلامت اجتماعی و معنوی تبیین شود، هرچند سازمانهای بین المللی زیادی در این خصوص کار کرده اند، ولی هنوز ابعاد این بحث مهم ناشناخته مانده است.
قاضی زاده به گامهای مثبت قانون برنامه پنجم توسعه برای سلامت اجتماعی اشاره کرد و بیان داشت: برای توسعه سلامت اجتماعی ایجاد برخی زیرساختها مانند اصلاح ساختار شبکه، نیروی انسانی و منابع لازم باید پیش بینی شده و حضور همه ذی نفعان در آن لحاظ شود.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: متاسفانه وضعیت سلامتی در برخی از مناطق حاشیه ای کلانشهرها که 30 درصد جمعیت شهرها را تشکیل می دهند از روستاها هم بدتر است.
وی افزود: البته مداخلات در این حوزه باید با هماهنگی کامل وزارت بهداشت و شهرداریها صورت گیرد تا نتیجه بخش باشد.
قاضی زاده به توسعه سواد سلامتی در جامعه و بین مردم تاکید کرد و بیان داشت: سواد سلامتی مردم از حوزه پیشگیری تا درمان باید افزایش یابد و در این راه باید از صدا و سیما و آموزش و پرورش نیز کمک گرفت.
پوشش نامناسب واکسیناسیون در حاشیه تهران
دکتر علیرضا مرندی رئیس فرهنگستان علوم پزشکی و رئیس شورای راهبردی سلامت شهرداری تهران گفت: شهرداری تهران در زمینه سلامت سرمایه گذاری های زیادی کرده است.
وی بیان داشت: فضاهای فیزیکی، اعتبارات فراوان و نیروی انسانی زیادی برای توسعه سلامت در شهرداری تهران مورد استفاده قرار می گیرد.
مرندی افزود: متاسفانه با بررسیهای انجام شده مشخص شده در برخی از مناطق حاشیه تهران پوشش واکسیناسیون نیز کمتر از 30 درصد است و این نشان می دهد که کلانشهرهای ایران به خصوص در بحث حاشیه نشینی ها نیاز به توجه زیادی برای توسعه شاخص عدالت در سلامت دارند.
وی به تعریف سلامت از دیدگاه سازمان بهداشت جهانی مبنی بر سلامت جسمی، روحی، روانی و معنوی اشاره کرد و گفت: هم اسلام راجع به سلامت رهنمود دارد و هم رهبر معظم انقلاب در این خصوص تاکیدات زیادی داشته اند بنابراین باید به صورت همه جانبه به این بخش به خصوص در حاشیه کلانشهرها توجه شود.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس به نقش عوامل اجتماعی موثر بر سلامت اشاره کرد و گفت: مراقبت های اولیه مهم ترین بحث در زمینه پیشگیری و بهداشت است به خصوص اکنون که بار بیماریهای غیرواگیر افزایش یافته است.
مرندی افزود: ما از قدیم یک شبکه مراقبتهای اولیه در وزارت بهداشت داریم که نیاز به بازسازی دارد ولی می تواند با کمک کارهایی که در شهرداری تهران انجام شده است اقدامات الگوسازی برای کل کشور انجام دهد.
گسترش روزافزون آسیبهای اجتماعی
دکتر حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز در جلسه شورای راهبردی شهرداری تهران افزود: مزیت اقدامات سلامت نگر شهرداریها این است که منابع وزارت بهداشت آزاد می شود و به مناطق کمتر توسعه یافته اختصاص می یابد.
وی گفت: متاسفانه شاهد گسترش روزافزون آسیبهای اجتماعی در شهرها و کلانشهرها و حاشیه های آنان از جمله اعتیاد و طلاق هستیم که باید برای رفع این معضلات فکری اساسی کرد.
شهریاری افزود: تجربه نشان داده است در بحث هماهنگی های بین بخشی همیشه مشکل داشته ایم که نمونۀ بارز آن بحث آلودگی هواست. بنابراین باید کارهای که بسیار خوبی که در زمینه سلامت اجتماعی در شهرداری تهران صورت گرفته را به صورت هماهنگ با وزارت بهداشت توسعه داد.
وی بیان داشت: بهره گیری از توان رسانه ها به خصوص رسانه ملی و شبکه های استانی برای فرهنگسازی در زمینه سلامت اجتماعی بسیار مهم است.
رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس بیان کرد: در زمینه سلامت اجتماعی احتیاج به قانونگذاری هم داریم که یا دولت باید لایحه به مجلس بیاورد یا خود مجلس در قالب طرح این قوانین را مصوب کند.
وی افزود: تصویب قانون موجب می شود متولی رفع این ناهنجاری ها مشخص شود و بتوان بر عملکردها نظارت کرد.
شهریاری در پایان از اقدامات شهرداری تهران در خصوص سلامت اجتماعی قدردانی کرد.
راه اندازی 400 خانه سلامت در پایتخت
سیدهادی ایازی معاون اجتماعی شهرداری تهران نیز در این جلسه، از راه اندازی 400 خانه سلامت و ایجاد 3 هزار و 740 کانون اجتماعی حوزه سلامت با 220 هزار عضو در تهران خبر داد و گفت: ما شهرداری تهران را بی هیچ ساختار ایجاد شده ای در حوزه سلامت اجتماعی تحویل گرفتیم، تنها کاری که شده بود ایجاد یک فرهنگسرای سلامت در منطقه 4 شهرداری تهران بین سال های 74 تا 85 بود.
وی افزود: شهرداری تهران و دکتر قالیباف اداره کل سلامت را با رویکرد سلامت اجتماعی ایجاد کردند که موجب احیا و ارتقای نقش عوامل اجتماعی سلامت، مرکز اعتبارات جامعه محور (CBI) و ایجاد 374 محله سلامت، ایجاد شبکه رابطان سلامت، کانون های اجتماعی سلامت به تعداد 3 هزار و 740 کانون، ایجاد 22 مرکز فرآموز، ایجاد پارلمان محلی و متعاقب آن انتخاب مدیران محله، ایجاد کارگروه های تخصصی بهداشتی و محیط زیست شهری در کلانشهر تهران شده است.
ایازی ادامه داد: هم اکنون هر محله شهری در تهران حداقل یک خانه سلامت و سلامت یار دارد و در پورتال محلات شهر تهران به آدرس www.mytehran.ir تمام مشخصات این خانه ها و مدیران محله و اعضای آن به همراه کارکردهای آنان ثبت شده است.
وی تهران را دارای بزرگترین شبکه اجتماعی سلامت در کشور دانست و بیان داشت: هم اکنون کانون هایی که ایجاد شده است هر کدام در هر موضوعی که دارند هزاران عضو فعال دارند. به عنوان مثال کانون جوانان 30 هزار عضو، کانون معلولان 8 هزار عضو، کانون پیشگیری از دیابت 22 هزار عضو، کانون خادمان سلامت 11621 عضو، کانون پیشگیری از چاقی 18500 عضو، کانون سالمندان 58 هزار عضو و کانون اهدا کنندگان خون 16993 عضو دارند و 30 درصد اهدا کنندگان خون در تهران را تشکیل می دهند.
معاون شهردار تهران به ایجاد شبکه مشاوره در تهران با همکاری 326 مشاور خبر داد و گفت: این مشاوره ها در خصوص خانواده، ازدواج، اعتیاد و مسائل تربیتی است.
ایازی به برگزاری دوره های مختلف جشنواره سلامت در شهر تهران اشاره کرد و اظهار داشت: در طی چنددوره برگزاری جشنواره بالغ بر 317 هزار اثر به دبیرخانه ها ارسال شده است.
وی در پایان از اعلام آمادگی شهرداری تهران برای همکاری همه جانبه بین بخشی با وزارت بهداشت برای توسعه فعالیتهای سلامت اجتماعی خبر داد و از دکتر مرندی برای 4 سال ریاست شورای راهبردی سلامت شهرداری تهران قدردانی کرد.
ضرورت تشکیل معاونت اجتماعی در ریاست جمهوری
دکتر حسن امامی رضوی معاون درمان وزارت بهداشت نیز به عنوان آخرین سخنران در جلسه شورای راهبردی سلامت شهرداری تهران در دفتر وزیر بهداشت، گفت: سلامت اجتماعی و عوامل اجتماعی موثر بر سلامت دو مقوله جدا از هم هستند که خوشبختانه شهرداری تهران در هر دو حوزه کارهای خوبی کرده است
وی ادامه داد: به نظر می رسد به دلیل ابعاد گسترده دو مقوله سلامت اجتماعی و عوامل اجتماعی موثر بر سلامت باید همانند معاونت علمی و فناوری یک معاونت تحت عنوان معاونت اجتماعی در هیئت دولت و زیر نظر رئیس جمهور تشکیل شود.
امامی رضوی افزود: وزارت بهداشت در سطح کلان فقط دبیری شورای عالی سلامت را در دست دارد ولی در عمل مشاهده می کنیم که این مبحث گسترده در تمام سه قوه وجود دارد.
وی تاکید کرد: عوامل اجتماعی شامل سلامت جسمی، روحی، روانی و معنوی انسانها بوده و حوزه کاری بسیار گسترده ای از سازمانها و نهادها را تشکیل می دهد و هرگونه اقدامی در این زمینه، برای اثربخشی بیشتر نیاز به هماهنگی همه این دستگاهها دارد.
نظر شما